Hufvudstadsbladet

Honda elektrifie­rar sina bilar

När jag såg prototypen av den lilla elbilen Honda e på bilsalonge­n i Genève i fjol kändes bilen nästan lite väl kubistiskt futuristis­k. Efter några dagar i vardagstra­fik med bilen är jag på många sätt imponerad men kanske inte helt såld.

- TEXT & FOTO: BO INGVES

Med sina häpet bligande runda strålkasta­re, tvärt avhuggna framdel och mjukt fyrkantiga bakdel för Honda e tankarna till det glada 1960-talets japanska bilformgiv­ning. Men när man stiger in i bilen är det mera 2030-talet som gäller. Hela instrument­panelen, från dörr till dörr, är nämligen fylld av LCDskärmar ovanför en kant av träimitati­on. Det bästa är att designen inte känns påklistrad utan närmast harmonisk och betydligt modernare än vad man sett i andra små elbilar.

Närmast dörrarna sitter separata bildskärma­r som ersätter de traditione­lla sidospegla­rna. De tar sin bild från bakåtmonte­rade kameror monterade på utsidan av framdörrar­na. Till en början fästs blicken automatisk­t på den punkt lite högre upp på utsidan av sidofönstr­et där sidospegla­rna vanligtvis finns men med lite tillvänjni­ng börjar blicken träffa rätt.

En specialite­t i den här bilen med modellens högsta utrustning­snivå är att backspegel­n dubblerar antingen som vanlig spegel eller bildskärm som visar världen bakom bilen som på film. Ett problem med kameraskär­marna är att de gör det svårare att bedöma avståndet bakåt.

Färg i färg

När jag placerar min gråa tygryggsäc­k på golvet framför baksätet är det svårt att skilja den från sätenas nästan identiska tyg. Det är kanske inte en orsak till att köpa bilen men åtminstone skulle mitt mobila kontor och bilens interiör ha en enhetlig färgsättni­ng.

I baksätet vill man inte sitta alltför länge fast det finns rum för både huvud och knän om framsätet inte är draget alltför långt bakåt. Däremot är det trångt för fötterna vilket gör livet i baksätet lite klaustrofo­biskt. Fram i bilen sitter man hur bra som helst. Då bilen knappast kan tolkas som en familjebil lär ändå inte innerutrym­mena vara avgörande, utan det är frågan om en utpräglad stadsbil med fokus på lätt manövrerba­rhet i låga hastighete­r.

Bilen svänger på en femöring och den är riktigt i sitt esse på de branta kullersten­sgatorna i gamla stan i Borgå. Fjädringen fungerade bra på det ojämna underlaget och elmotorns höga vridmoment och omedelbara kraft sög utan ansträngni­ng bilen uppför backarna. Sammantage­t det känns det här som en bra bil för kuperade städer med trånga gator. En del av det trevliga körbeteend­et beror på att bilen är bakhjulsdr­iven.

I sig beter sig bilen bra också på motorvägen men de breda lågprofils­däcken på sjutton tums lättmetall­fälgar höjer ljudnivån klart i högre hastighete­r. Överlag känns bilen i alla fall ombonad och relativt tyst även om däckljuden hela tiden

Med sina häpet bligande runda strålkasta­re, tvärt avhuggna framdel och mjukt fyrkantiga bakdel för Honda e tankarna till det glada 1960-talets japanska bilformgiv­ning.

är närvarande. Instegsver­sionen Comfort har lite högre däckprofil vilket kan minska däckbullre­t.

Elbilsangs­ten slår till

Bagageutry­mmet är litet, vad annat är att vänta. Interiören är roligt annorlunda, med träliknand­e paneler och tryckknapp­ar i stället för växelspak. Sätena är bulliga och kanske lite väl lösa med tanke på längre sträckor. Å andra sidan måste bilen laddas efter 100 till 200 kilometer, beroende på körhastigh­et, vilket innebär att man inte ens i optimala fall sitter länge i bilen.

I mitt fall körde jag från Vanda till Borgå längs Ring III och Borgå motorväg och några dagar senare tillbaka samma sträcka i omvänd ordning. Däremellan var det korta sträckor i Borgå som gällde och bilen laddades inte under tiden.

Under stadstrafi­kdelen minskade laddningen knappast alls vilket gjorde mig lite övermodig med tanke på returfärde­ns motorvägse­tapp. Men när jag kom till avtaget till Ring III drabbades jag av elbilsangs­t – batteriets laddning hade rasat och bilen led av akut energibris­t. Jag lyckades i alla fall ta mig fram till Ikea där bilen fick första hjälpen i en laddstatio­n innan den sista etappen på vägen till importören kunde anträdas 25 minuter senare. Laddningen skedde med en effekt på 3,7 kW men med en 50 kilowatts snabbladar­e hade batteriet varit laddat till närmare 80 procent under samma tid.

Trots räckviddsb­egränsning­en känns den här lilla bilen som en av mina mera sympatiska bilbekants­kaper den senaste tiden. Den är inte direkt vacker men väckte uppmärksam­het och föranledde på parkerings­platserna många frågor av medbiliste­r. Men framför allt var den rolig och behändig att köra. Dessutom är raden av bildskärma­r imponerand­e och ger exempelvis en chans att se på film när bilen laddas på väg någonstans. Priset är 35 600 för utrustning­snivån Comfort och 42 000 euro för Advance, som förutom bättre utrustning­snivå också har snäppet vassare motor.

 ??  ?? Honda e lyser i stadstrafi­k och klättrade utan problem uppför de branta kullersten­sgatorna i Borgå.
Honda e lyser i stadstrafi­k och klättrade utan problem uppför de branta kullersten­sgatorna i Borgå.
 ??  ?? Efter laddning lossas sladden genom att trycka på en liten, anonymt svart knapp invid stöpseln. Den kan vara besvärlig att hitta till en början.
Efter laddning lossas sladden genom att trycka på en liten, anonymt svart knapp invid stöpseln. Den kan vara besvärlig att hitta till en början.
 ??  ?? Interiören är milt sagt annorlunda med en digital mätartavla och två tolv tums pekskärmar som kan byta plats sinsemella­n. Längst ut på sidorna är ”sidospegla­rna”.
Interiören är milt sagt annorlunda med en digital mätartavla och två tolv tums pekskärmar som kan byta plats sinsemella­n. Längst ut på sidorna är ”sidospegla­rna”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland