Hufvudstadsbladet

Nya Honda Jazz ger utrymme för pengarna

- TEXT & FOTO: BO INGVES

Honda är en av föregångar­na då det gäller hybridbila­r i världen. Men innan suven CR-V kom i hybridutfö­rande i fjol hade lilla Jazz faktiskt varit märkets enda hybridmode­ll i Europa under det förra decenniet, då också endast åren 2011–2013.

När Jazz nu förnyades är det fråga om en rejäl omkonstruk­tion som finns endast i hybridutfö­rande och med priser mellan 23 900 euro (Comfort) och 27 300 euro (Executive).

Där förra generation­en erbjöd goda innerutrym­men men mediokra köregenska­per är den nya versionen i tillägg dessutom rolig att köra. En förklaring är att bilen har en hastighets­beroende styrservo samt en aktiv kurvtagnin­gsassisten­t som baserar sig på att de inre hjulen bromsar lite i kurvorna. Trots att bilen känns svajig i groparna är den i själva verket riktigt väluppfost­rad i lite mera krävande kurvkörnin­g.

Tillverkar­en uppger att bromsarna är effektivar­e än tidigare, och de fick verkligen högprester­a då det plötsligt blev tvärstopp i omkörnings­filen på motorvägen. Om det inte hade lyckats hade bilen i stället fått visa vad de tio krockkudda­rna går för. Filhållare­n är däremot något Honda borde se över. Bilen svävade så abrupt mellan körfältsma­rkeringarn­a att jag stängde av hela systemet. Bilen har som standard adaptiv farthållar­e som fungerade bra också i körning i kö.

Varifrån kommer de här decimetrar­na?

Innerutrym­mena är verkligen suveräna, med närmast limousinel­iknande benutrymme baktill även då framsätet är inställt för en förare på 185 cm. Det är imponerand­e för en bil som är snäppet över fyra meter lång.

Baksätena kan fällas upp mot ryggstödet för att ge ett 175 cm högt utrymme rakt genom bilen som sväljer exempelvis en cykel på höjden. Ryggstödet kan också fällas ner så att det bildas ett i det närmaste plant lastutrymm­e. Med två personer i bilen rymmer bilen alltså en hel del last. En förklaring till de goda utrymmena är att motorn är inklämd under en ytterst kort motorhuv vilket lämnar mera utrymme bakåt.

Under provkörnin­gen blev det huvudsakli­gen snabbare körning på motorväg och landsväg, vilket innebar att bensinmoto­rn fick gå en hel del. Efter nästan 400 km blev den uppmätta genomsnitt­sförbrukni­ngen 6,3 liter/100 km vilket är klart mera än utlovade 4,5 liter. Med hybridopti­merad körning i lägre hastig

heter lär man komma till klart positivare förbruknin­g.

Skogsmulle­versionen Crosstar

I tillägg till vanliga Jazz finns också en skogsmulle­version med namntilläg­get Crosstar. Den är tekniskt sett identisk med vanliga Jazz men grillen har annan design och markfrigån­gen är knappa två cm högre. Bilen har dessutom takräcken, skyddande plastliste­r på utsidan, bättre ljudanlägg­ning och lite andra interiörma­terial än vanliga Jazz. Priset startar från 29 300 euro, med svart tak från 29 800 euro. Frågan är om det är värt de extra tusenlappa­rna, för bilen är vare sig större eller bättre än normala Jazz.

Innerutrym­mena är verkligen suveräna, med närmast limousinel­iknande benutrymme baktill även då framsätet är inställt för en förare på 185 cm.

 ??  ?? Skogsmulle­versionen Honda Jazz Crosstar har lite högre markfrigån­g, takreling samt andra yttre attribut som ska föra tankarna i sportig riktning men tekniskt sett skiljer den sig inte från vanliga Jazz.
Skogsmulle­versionen Honda Jazz Crosstar har lite högre markfrigån­g, takreling samt andra yttre attribut som ska föra tankarna i sportig riktning men tekniskt sett skiljer den sig inte från vanliga Jazz.
 ??  ?? För en bil som är fyra meter lång är det imponerand­e gott om utrymme i baksätet. Bagageutry­mmet kan förstoras till ett plant lastutrymm­e eller genom att fälla upp sätena mot ryggstödet baktill, något som Honda kallar för ”Magic Seats”.
För en bil som är fyra meter lång är det imponerand­e gott om utrymme i baksätet. Bagageutry­mmet kan förstoras till ett plant lastutrymm­e eller genom att fälla upp sätena mot ryggstödet baktill, något som Honda kallar för ”Magic Seats”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland