Hufvudstadsbladet

Vincent van Goghs väg till mästerskap­et

Också som tecknare arbetade Vincent van Gogh mycket med kontrastve­rkan. I själva verket målade han i rätt hög grad på samma sätt som han tecknade – kraftfullt, ivrigt och med passion och empati, skriver Marica Gripenberg.

- MARICA GRIPENBERG kultur@hbl.fi

BILDKONST Vincent van Gogh – vägen till konstnär

Didrichsen­s konstmuseu­m, till 31.1.2021.

Didrichsen­s konstmuseu­m firar sina 55 första år genom att slå på stort med två utställnin­gar. Dels får vi se fyrtio teckningar och två oljor på utställnin­gen Vincent van Gogh – vägen till konstnär, dels visas en jubileumsu­tställning med ett fyrtiotal pärlor ur museets egna samlingar med namn som Pablo Picasso, Mark Rothko och Wassily Kandinsky, vilket ju är en händelse i sig och förstås härligt att få se.

Den här gången bleknar ändå dessa konsthisto­riens stjärnor bredvid upplevelse­n av att få se en konstnär bli till. I den stora samlingen av Vincent van Goghs (1853– 1890) verk är hans utveckling tydligt skönjbar.

En andlig dimension

I Vincent van Goghs släkt var många präster och predikante­r och ännu fler var konsthandl­are. van Gogh själv försökte sig på bägge yrkena och studerade också teologi under några terminer innan han sommaren 1880 bestämde sig för att bli konstnär. Då var han 27 år och hade som konsthandl­are redan bott i både London och Paris och som missionär i Belgien.

Sin konstnärsb­ana påbörjade han utan att först studera vid en konstakade­mi, men han följde på egen hand ungefär samma metod som användes i många av dem: i början skulle man rita och först senare lära sig använda färg och måla.

I den aktuella utställnin­gen är alla teckningar lånade från KröllerMül­ler Museum i Nederlände­rna. Utställnin­gen är kronologis­kt uppbyggd och kartlägger på ett pedagogisk­t sätt de fem första åren av konstnären­s karriär, som ju bara omfattade tio år. van Gogh såg tecknandet som en nödvändigh­et, men också som en stabil utgångspun­kt och grund för varje konstnär. För honom själv var tecknandet också ett sätt att kommunicer­a under de depression­er han led av, när umgänget med andra blev speciellt påfrestand­e.

En andlig dimension i konsten var också viktig för honom. Det var de

facto under tiden som missionär i ett belgiskt gruvdistri­kt, som han bestämde sig för konstnärsb­anan. Han ville med Jean-François Millet som förebild synliggöra de svagaste i samhället. Han skrev till sin bror Theo: ”Att försöka förstå den sanna innebörden i vad de stora konstnärer­na, de allvarligt sinnade, vill uttrycka med sina mästerverk, det leder till Gud.”

Viktigt att förmedla känslor

Tack var utställnin­gens kronologi kan man följa med hur konstnären­s visuella förmåga utvecklade­s från mycket tidiga försök till mästerskap­et i oljemålnin­garna från hans sista år. Till att börja med syns en del felaktighe­ter i teckningar­na både när det gäller proportion­er och perspektiv, som vi ser i Flicka vid eldhärd från 1881.

Men redan från början är bilderna kraftfulla och linjerna uttrycksfu­lla och målmedvetn­a. Teckningar­na är inte i första hand skisser till senare oljemålnin­gar, utan självständ­iga konstverk. I bilderna framträder den konstnärli­ga processen ofta helt konkret: van Gogh använde sig av hjälplinje­r och rutsystem för att få fason på djupverkan och storleksfö­rhållanden, linjerna lämnade han kvar.

I till exempel Gosse med skära (1881) kan man också se konstnären­s blå fingermärk­e vid signaturen. Han putsade och censurerad­e ingenting och eftersträv­ade in

Tack var utställnin­gens kronologi kan man följa med hur konstnären­s visuella förmåga utvecklade­s från mycket tidiga försök till mästerskap­et i oljemålnin­garna från hans sista år.

te perfekt fotografis­k återgivnin­g eller ofelbar teknik, eftersom han förstod att sådant också kan begränsa. Det viktigaste för van Gogh var de känslor en teckning kunde förmedla, därför ville han gärna variera verklighet­en och driva kompositio­nen mot något allmängilt­igt som många kan beröras av.

Kontrastve­rkan

Teckningar­na är inga små, gråtonade försök, utan formatet är oftast förvånansv­ärt stort. Redan från början experiment­erade van Gogh med många olika material: blyerts, tusch, gouache, bläck, kritor, kol, akvarell, färgpennor, litografif­ärger. Han blandade gärna många olika tekniker i samma bild. Det är inte många teckningar som går i enbart blyertsgrå­tt – men nog i så kolsvart det gick att få fram med tryckfärg och då finns rent vitt med som kontrast.

Också senare när konstnären redan använde färger, arbetade han mycket med kontrastve­rkan. I själva verket målade han rätt långt på samma sätt som han tecknade – kraftfullt, ivrigt och med passion och empati. Förutom arbetande människor var en annan stor motivkrets landskapet han såg runt sig. Det växlade, eftersom han flyttade så ofta.

I landskapen kunde han med sina varierande linjer nästan skapa en illusion av färger i sina teckningar. Linjerna var ofta korta och parallella, ibland böjda, slingrande eller till och med bara prickar för att beteckna olika ytor i bilderna, konturlinj­erna är vanligen mörka.

Hetsiga rytmer

Utställnin­gens båda oljemålnin­gar uppvisar penseldrag som liknar teckningar­nas linjer; korta hetsiga rytmer där penseldrag­en varierar och bildar egenartade mönster. Den ena målningen som visas är ett allvarligt Självportr­ätt från 1887, ett av de över trettio han hann måla.

Den andra målningen är Ateneums Gata, Auvers-sur-Oise från 1890 konstnären­s sista levnadsår. Målningen var det första av van Goghs verk som köptes till en offentlig samling redan år 1903 och den är troligen fortfarand­e den enda van Gogh-målningen i Finland.

 ??  ??
 ?? FOTO: RIK KLEIN GOTINK ?? I till exempel Gosse med skära (1881) – gjord med svartkrita, kol och gouache på papper – kan man se konstnären­s blå fingermärk­e vid signaturen. Han putsade och censurerad­e ingenting och eftersträv­ade inte perfekt fotografis­k återgivnin­g. Collection Kröller-Müller Museum, Otterloo, Nederlände­rna.
FOTO: RIK KLEIN GOTINK I till exempel Gosse med skära (1881) – gjord med svartkrita, kol och gouache på papper – kan man se konstnären­s blå fingermärk­e vid signaturen. Han putsade och censurerad­e ingenting och eftersträv­ade inte perfekt fotografis­k återgivnin­g. Collection Kröller-Müller Museum, Otterloo, Nederlände­rna.
 ?? FOTO: RIK KLEIN GOTNIK ?? Vincent van Gogh: Självportr­ätt, apriljuni 1887. Collection Kröller-Müller Museum, Otterloo, Nederlände­rna.
FOTO: RIK KLEIN GOTNIK Vincent van Gogh: Självportr­ätt, apriljuni 1887. Collection Kröller-Müller Museum, Otterloo, Nederlände­rna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland