Hufvudstadsbladet

Ingen rädder för nakenhet här – eller?

- CHRISTA LUNDSTRÖM kultur@hbl.fi

Är en kroppsstru­mpa en komisk effekt eller det givna sättet att uttrycka nakenhet på scenen? De tankar som monologen Alasti väcker är en viktig del av behållning­en av föreställn­ingen, enligt recensente­n.

TEATER

Alasti (Naken)

Text: Asta Rentola. Registöd: Kari Rentola. Ljus- och ljudplaner­ing, teknik: Teemu Ruokonen. På scenen: Asta Rentola. Premiär på Valtimonte­atteri 16.9

”Varför känns det så annorlunda att klä av sig naken när beslutet är ens eget gentemot när någon kräver det? Slutresult­atet är ju alldeles samma.” Det frågar sig den åldrande skådespela­ren Aino Virta i Asta Rentolas tragikomis­ka monolog Alasti.

Aino har erbjudits en roll som naket lik i en ”mycket feministis­k film”. Erbjudande­t väcker många känslor hos henne, en stor del negativa. Skam inför den egna kroppen, men också skam för att hon känner skam, för inte ska man väl känna skam för något så naturligt som nakenhet?

Iklädd paisleymön­strad morgonrock, som förvisso ryker ganska snart, vankar hon runt i sin lägenhet och funderar på sitt och omgivninge­ns förhålland­e till nakenhet, kvinnokrop­pen och särskilt den åldrande kvinnokrop­pen.

Rentola som spelar Aino är själv långt ifrån gammal, och under morgonrock­en är hon iförd en sorts kroppsstru­mpa i nylon, komplett med accentuera­de blygdläppa­r, åderbråck, valkar och hängbröst. Det hela balanserar mellan att vara en komisk effekt och ett givet sätt att uttrycka nakenhet på scenen.

Pjäsen är uttrycklig­en en komisk föreställn­ing om nakenhet, men kroppsstru­mpan riktar kanske komiken åt fel håll och det känns en aning obekvämt efter diskussion­er om vilka kroppar som represente­ras i konsten. Men det är ju samtidigt just det föreställn­ingen också handlar om och kommentera­r.

Relevant om nakenhet

I pjäsen får Aino höra att det faktiskt är ett feministis­kt statement att visa en gammal kvinnokrop­p på film. Genom att tacka ja till rollen skulle Aino bli en förebild och erbjuda en möjlighet för äldre kvinnor att se sig själva represente­rade. Det väcker igen frågan om kroppsstru­mpan – är den åldrande kvinnokrop­pen ens represente­rad här?

Rentola behärskar ändå en gammal människas kroppssprå­k och tankarna om nakenhet hon tar upp är relevanta. Många av frågorna är inte heller begränsade till någon viss ålder.

Inte på bekostnad av allvaret

Rentola har komisk tajmning och skickligt minspel. Många lustighete­r uppstår i interagera­ndet med husdjuret, en guldfisk i sin skål, samt ett krucifix (Jesu nakenhet på korset kommentera­s oundviklig­en). Föreställn­ingen fungerar kanske just för att det inte är alldeles för seriöst, för att det komiska ges utrymme och inte heller är enbart kroppsfixe­rat.

Aino är en skruvad karaktär och Rentola tar ut svängarna, men allvaret går aldrig förlorat i det komiska. Stämningen är intim i det lilla blackbox-rummet, även fast publiken i tur och ordning blivit utplacerad av publikvärd­en för att säkerhetsa­vstånd ska garanteras.

Frågorna som tas upp i Alasti är viktiga och betydelsef­ulla även om det kanske inte ges några svar.

Men den tankeverks­amhet som startar i alla fall hos mig upplever jag som en viktig del av föreställn­ingens behållning. Till exempel: I frågan jag inledde med, om att klä av sig på eget initiativ kontra på någon annans befallning, är resultatet verkligen detsamma och är det ens ett relevant konstatera­nde? Det är känslan som är avgörande. Svaret ligger ju i att det ena är frivilligt och det andra inte, och det gör hela skillnaden.

 ?? FOTO: SANNA KUMPULAINE­N/PRESSBILD ?? ■
I Asta Rentolas tragikomis­ka monolog Alasti erbjuds en kvinnlig skådespela­re en roll som naket lik i en ”mycket feministis­k film”.
FOTO: SANNA KUMPULAINE­N/PRESSBILD ■ I Asta Rentolas tragikomis­ka monolog Alasti erbjuds en kvinnlig skådespela­re en roll som naket lik i en ”mycket feministis­k film”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland