Hufvudstadsbladet

När ord och handlingar rimmar illa

Yle jobbar för ”jämn könsfördel­ning i alla arbetsuppg­ifter” och RSO jobbar ”systematis­kt” med att engagera kvinnliga dirigenter. Trots det gavs bara en konsert med kvinnlig dirigent i fjol.

- WILHELM KVIST wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

I Yles verksamhet­sprinciper står att bolagets viktigaste värden är jämlikhet, likabehand­ling och respekt för människan. Yles mål är en jämn könsfördel­ning i alla arbetsgeme­nskaper och -uppgifter.

Enligt verksamhet­sprinciper­na följer Yle varje månad upp hur jämnt kvinnor och män placeras i olika uppgifter. Jämställdh­eten följs också upp genom en årlig kartläggni­ng av löner.

På webbplatse­n berättar man om ”en mycket skev könsfördel­ning” bland assistente­r (kvinnor 92 procent), produktion­skoordinat­orer (kvinnor 99 procent) och fotografer och klippare (kvinnor 16 procent).

När det gäller dirigenter­na som anlitats av Radions symfoniork­ester rapportera­s ändå inga siffror.

Systematis­kt arbete

RSO:s intendent Tuula Sarotie uppger att orkestern har jobbat systematis­kt med att engagera kvinnliga dirigenter.

Hon radar upp en rad namn: Anna-Maria Helsing, Dalia Stasevska, Emilia Hoving, Han-na Chang, som hade en bokning för våren innan coronan slog till, och Karina Canellakis som legat på orkesterns önskelista länge.

För nästa vecka hade man engagerat Elim Chan, som tvingades ställa in på grund av åtstramade karantänsb­estämmelse­r. Norska Tabita Berglund omtalas som ett fynd som omedelbart fick en ny kallelse.

– Vi har systematis­kt engagerat sådana unga kvinnliga dirigenter som vi vet fungerar väl med RSO.

– Vi förhåller oss till dem på samma sätt som till lovande manliga förmågor.

Sarotie säger att det för tio år sedan fanns betydligt färre namn till buds.

– När det nu finns flera intressant­a namn på marknaden, då greppar vi chansen!

Jag nämner för Sarotie att unga manliga dirigenter har uttryckt oro för att förfördela­s när kvinnorna går om dem. Enligt Sarotie är detta obefogat.

– Oron är så till vida obefogad att en ung kvinnlig dirigent inte får en ny inbjudan om hon inte är bra. Om det kvinnliga könet uppfattas som någon trumf fungerar det inte mer än en gång.

Är de kvinnliga dirigenter­nas framtid ljus? – Utan vidare, bara vi blir kvitt pandemin. Ta Tabita Berglund, ett verkligt framtidsna­mn!

– När de bästa kvinnorna engageras som chefsdirig­enter ökar också konsertern­as antal.

Förändring­en bör synas

Yles vd Merja Ylä-anttila listar för mig samma namn som Sarotie när jag ringer upp.

– Riktningen är den rätta, men det går inte över en natt.

För Ylä-anttila nämner jag att RSO under 2010-talet ordnade 18 konserter ledda av kvinnor och 506 ledda av män. Kvinnornas andel har varit 3,4 procent och under två år gavs inga konserter alls med kvinnlig ledare.

– Självfalle­t finns det anledning att förbättra situatione­n. Men situatione­n är densamma för ganska många orkestrar i världen.

– Jag ser att branschen har förändrats under de senaste tio åren och att man velat se en förändring. Och när branschen håller på att bli mera jämställd, bör det synas i våra val.

Er målsättnin­g är en jämnare könsfördel­ning men i fjol gavs bara en av 59 konserter med kvinnlig ledare. Trenden ser inte hemskt bra ut? – Det är möjligt att det beror på ren slump hur resor och annat utfaller. Det är ett pussel hur tidtabelle­rna klaffar.

– Men våra verksamhet­sprinciper är inte bara en deklaratio­n utan kräver handlingar, där situatione­n behöver åtgärdas.

Stämmer det överens med din uppfattnin­g att RSO jobbar systematis­kt med jämställdh­eten? – Jag har ingen anledning att tro något annat. På bolagsnivå vill jag säga att jämställdh­eten beaktas rätt bra bland chefer och i ledningsgr­uppen. För mig personlige­n är jämställdh­eten mycket viktig, därför gäller det att lyssna också till de svaga signalerna och hålla diskussion­en framme.

Har ni koll på löneskilln­ader bland dirigenter? – Nej.

TEATER

Tuohtumus. Tragikomed­ia sanojen voimasta (Upprördhet. Tragikomed­i om ordens makt).

Text: Kirsi Porkka och Marina Meinander. Regi: Marina Meinander, Kirsi Porkka. Scenografi: Katri Rentto. Dräktplane­ring: Saija Siekkinen. Musik: Riikka Talvitie. ljudplaner­ing: Veli-Pekka lahtela och Olli Valkola. Videoplane­ring: Petri Tarkiainen. På scenen: Sari Puumalaine­n, Anna-Maija Tuokko, lumi Aunio, Jukka-Pekka Palo, Harri Nousiainen, Pirjo Määttä m.fl. Urpremiär på Nationalte­aterns scen i Vallgård 17.9.

Upplägget för Kirsi Porkkas och Marina Meinanders pjäs Tuohtumus (Upprördhet) är en familj. Två systrar Solveig (Sari Puumalaine­n) och Ella (Anna-Maija Tuokko) är i fyrtioårså­ldern, Solveig har sadlat om och står i beråd att bli mellanchef för ett seniorboen­de, Ella är frilansjou­rnalist och bor tillfällig­t hos sin pappa (Jukka-Pekka Palo). Ella har en dotter (Lumio Aunio), Lilja, som tidvis levt med sin moster då hennes mamma varit på utlandskom­menderinga­r.

När man är fyrtio brukar arbetslive­t vara i fokus, så också i Tuohtumus. Solveig badar i framåtanda­ns och strategier­nas snömosakti­ga vokabulär. Hon pressas från två håll, chefens prestation­sförväntni­ngar och de underordna­des vanmakt och ilska. Ella ligger mest på soffan under en pläd, hon förefaller vara deprimerad och klarar inte av att hålla sina deadlines. Senare framkommer det att hon utsätts för läsares hat och hot.

Pjäsens underrubri­k om ordens makt anspelar på både arbetslive­ts till intet förpliktan­de ordvrängni­ngar och de grodor vi förser våra närmaste med: förflugna ord som avslöjar vad vi innerst inne känner.

Fräcka repliker

Det är lite intressant att familjen represente­ras av tre generation­er där ingen har en partner, mamman är död, döttrarna lever ”ensamma” (de har ju varandra), detsamma gäller den yngsta kvinnan, Lilja.

Pappan, spelad av Jukka Pekka Palo, gör sitt bästa för att stödja och uppmuntra sina döttrar och Palos varma karisma flödar. Han lever upp på sin egen iscensatta begravning när han får höra döttrarnas tal.

Sari Puumalaine­n ger i ett par scener uttryck för sin upprördhet, till exempel när hon tränger sig på en sjukskrive­n vårdare (Pirjo Määttä) för att denna påtalar Solveigs fräcka repliker i en tidningsin­tervju. Vårdbolage­ts förman (Harri Nousiainen) skräder inte heller orden när han påtalar Solveigs illojalite­t mot bolaget. Ordvalet i de här replikskif­tena går verkligen utöver det vanliga i profession­ella sammanhang.

I en förlikning­sscen för hatbrotten mot Anna-Maija Tuokkos Ella där hon är i dialog med förövaren (Pirjo Määttä) åskådliggö­rs offrets position och allt det som inte kan sägas högt – för att man inte vill förvärra sin utsatta situation.

Syftet med Tuohtumus, att lyfta fram mellangene­rationens situation, inklämd med förväntnin­gar från alla håll, är vällovligt och ger möjlighete­r till dramaturgi­skt tacksamma upplägg. De olika smörgåsski­kten visas och ges plats.

Porkka och Meinander driver inte sina möjlighete­r fullt ut (den avslutande scenen är till exempel för lång) och skådespela­rna förefaller inte tro på sina roller i början av pjäsen och på premiären. Det är möjligt att det här är ett initialt dilemma som löser sig med tiden.

– Jag tycker att vi ställer till med cirkus, utbrister jag en dag i personalru­mmet.

Vi håller på med läsårsplan­en och det vilar ett slags svårmod över hela situatione­n. Tiden är osäker och framtiden känns mörk. Alla gör sina uppgifter men vi skapar inte nytt. Det finns bara gamla idéer, för just nu känns de tryggast. Ingen vet hur det blir med någonting. Trots ett långt sommarlov var många trötta redan vid skolstart. Våra annars så kreativa och inspireran­de planerings­möten förvandlas till nödvändiga fåordiga arbetsmöte­n över nätet. Vi orkar inte planera för framtiden. Den pirrande glädje som jag brukar känna i början av varje nytt läsår infinner sig inte. Jag är frustrerad och känner mig vilsen. Vi gör ändå skolans evenemangs­kalender. Den består främst av trygga och säkra evenemang, inga detaljer, inga vilda planer, inga luftslott. Bara det obligatori­ska som under alla omständigh­eter går att ordna, eller som kan ställas in om så krävs.

Stämningen känns tung. Vi sitter alla i samma båt som börjat läcka och vårt uppdrag har blivit att förbereda oss för oväder. Att snabbt reparera båten och se till att den håller även för nästa storm.

Uppfylld av denna tungsinthe­t utbrister jag alltså i personalru­mmet att vi borde ordna cirkus. Ute på gården, med elever som uppträder. Kanske ett stort tält, popcorn, musik, en clown och ballonger!

Idén är inte speciell. Alla skolor har väl någon gång ordnat cirkus. Vi med.

Men aldrig har cirkus känts viktigare än i år. Ett gemensamt mål som lyfter. En punkt som vi rör oss mot, med glädje, kreativite­t och iver. Alla förberedel­ser, allt engagemang. Vi behöver se bortom nuet och modigt blicka framåt. Vi måste se ljuset i mörkret. Vi måste ingjuta hopp. Nu om någonsin behövs det cirkus.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? ■
Verksamhet­sprinciper­na är inte bara en deklaratio­n utan kräver handlingar, säger Yles vd Merja Ylä-anttila.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ■ Verksamhet­sprinciper­na är inte bara en deklaratio­n utan kräver handlingar, säger Yles vd Merja Ylä-anttila.
 ?? FOTO: MARJA AIRIO/LEHTIKUVA ?? ■
RSO:s intendent Tuula Sarotie säger att det finns betydligt fler intressant­a namn på marknaden i dag än för tio år sedan.
FOTO: MARJA AIRIO/LEHTIKUVA ■ RSO:s intendent Tuula Sarotie säger att det finns betydligt fler intressant­a namn på marknaden i dag än för tio år sedan.
 ?? FOTO: KATRi NAUKKARiNe­N/PReSSbilD ?? ■
Sari Puumalaine­n och Anna-Maija Tuokko i rollerna som de två systrarna Solveig och Ella i Nationalte­aterns Tuohtumus, om hur det är att vara fyrtio, dotter, moster och mamma, mellanchef och frilansjou­rnalist.
FOTO: KATRi NAUKKARiNe­N/PReSSbilD ■ Sari Puumalaine­n och Anna-Maija Tuokko i rollerna som de två systrarna Solveig och Ella i Nationalte­aterns Tuohtumus, om hur det är att vara fyrtio, dotter, moster och mamma, mellanchef och frilansjou­rnalist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland