Hufvudstadsbladet

Upp och hoppa hittar aktivitete­r i vardagen

- ANNA MARKELIN dagbok@ksfmedia.fi

Söndag kväll och du ögnar igenom kalendern, hur ser veckan ut? Arbete, möten, allt som ska fixas, barnens aktivitete­r och någonstans gör du plats för ett eller två träningspa­ss. Det känns skönt att skriva in det i kalendern. En bra och hälsosam vecka stundar – eller?

HBL sätter nu fokus på vår vardagsmot­ion och på våra dagliga rutiner med projekt Upp och hoppa. Vi ska försöka pigga upp och inspirera så mycket vi bara kan! För varje liten förbättrad vana så blir man både friskare och piggare och det krävs verkligen inte mycket. Alla kan.

Vi vet att stillasitt­ande är en direkt orsak till sämre hälsa, men ändå blir vi allt mer inaktiva. Redan hos barn ser vi oroande tendenser till allt mindre aktiv lek och rörelse, något som inverkar på deras skelett, hjärnans funktion och allmänhäls­an. Vi vuxna har ett ansvar att inspirera till mer daglig aktivitet.

Via skogen till butiken

Man skulle ju tro att jag som jobbar med träning och hälsa lever som jag lär. Tyvärr, kan jag säga. Jag får kämpa för att få in vardagsrör­elsen och de där stegen varje dag.

Ett exempel: under söndagen jobbade vi hemma med trädgårdsa­rbete, tvätt och annat. Vädret var underbart fint men inte kom vi ut i skogen som vi hade tänkt och på kvällen stod det hela 137 steg på min telefon. Jag tänkte på vårt projekt Upp och hoppa, tog på joggingsko­rna och vandrade i väg till matbutiken. En lång omväg genom skogen gav mig 1,5 timmes fantastisk kvällsprom­enad, de nödvändiga­ste inköpen rymdes i ryggsäcken och jag var genuint lycklig när jag kom hem.

Under min promenad lyssnade jag på Mai-Britt Hellénius, folkhälsop­rofessor från Karolinska Institutet. Budskapet var glasklart – det räcker inte med två träningspa­ss i veckan för att förbättra hälsan, vi måste använda kroppen varje dag för att minska risken för exempelvis hjärtkärls­jukdomar.

Alla som tränar vet att man tappar i styrka om man inte tränar sina muskler. Det här måste vi alla tänka på; om man inte rör på sig blir man orörlig. Om man inte alls använder musklerna blir man svag och om man aldrig utmanar sin balans så tappar man den. Det är hårda ord men det finns ett enkelt botemedel: börja använda kroppen till det den är byggd för!

Mitt första tips blir att skapa en morgonruti­n. Professor Hellénius gör ett kort program direkt när hon vaknar som inspirerad­e mig, i faktarutan får du min version av morgonener­gi. Ändra som du vill men börja göra det redan i dag!

Nästa vecka får du möta gänget som har valts ut till projekt Upp och hoppa. Är du en av dem?

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Projekt Upp och hoppa ger enkla tips till vardagsrör­else. Det kör i gång nästa lördag med Macke Granberg, Anna Markelin och Sophia Heikkilä, Redan nu kan du starta med ett pass morgonener­gi.
■
FOTO: TIMO KARI Projekt Upp och hoppa ger enkla tips till vardagsrör­else. Det kör i gång nästa lördag med Macke Granberg, Anna Markelin och Sophia Heikkilä, Redan nu kan du starta med ett pass morgonener­gi. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland