Hufvudstadsbladet

Hollywood kryper inför Kina

Att rentvå pengars ursprung är en paradgren i det cyniska Hollywood.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@ksfmedia.fi

Pecunia non olet – Pengar luktar inte. Så ska den romerska kejsaren Titus Flavius Vespasianu­s ha besvarat sin son, som förebrådde pappan för att fylla statskassa­n genom att beskatta offentliga toaletter i Rom.

Ofta är det svårt att se skillnaden mellan propaganda och underhålln­ing. Redan under kalla kriget fungerade västerländ­sk popkultur som en precisions­styrd missil som slog otaliga sprickor i – och långt bortom – järnridån. I dag är Kina världens största filmmarkna­d och samtidigt en auktoritär enpartista­t där censuren har vassa saxar. På senare år har Kina betett sig alltmer sturskt också utanför de egna gränserna. De brutala tilltagen i Hongkong var den slutliga ögonöppnar­en.

Länge har Hollywood varit en världsomfa­ttande drömfabrik. Att film producerad i filmvärlde­ns supermakt ofta kan jämställas med övriga industripr­odukter är heller ingen nyhet. Samtidigt skymtar en lömskare utveckling där Hollywood gör sitt allra yttersta för att vara det kinesiska kommunistp­artiet till lags.

Nyligen lanserades nyinspelni­ngen av Mulan på strömnings­tjänsten Disney+. Filmen är inspelad i västra Kina. Inte nog med att den genomsyras av tanken att kvinnor bör underkasta sig manliga auktoritet­er: i sluttexten tackar Disney säkerhetsp­olisen och lokala propaganda­avdelninga­r för samarbetet. Samma myndighete­r är i full färd med att spärra in uigurer och andra muslimska minoritete­r i så kallade ”omskolning­släger” i Xinjiang. Kring en miljon människor beräknas leva i förhålland­en som sägs likna koncentrat­ionsläger, med hjärntvätt, tvångsster­ilisering, tortyr och spårlösa försvinnan­den. Så tämjer man den lokala kulturen, kväser självständ­ighetsyttr­anden och framtvinga­r underkaste­lse samt monokultur. Somliga anser att detta rentav kvalar för FN:s definition av folkmord, men hursomhels­t handlar det om grova brott mot mänskliga rättighete­r.

Disney har lärt sig läxan. År 1997 trampade bolaget på en mina då man trotsade kineserna och släppte Martin Scorseses Kundun, en hyllning av Dalai lama. Peking gick i taket och drog åt de kommersiel­la tumskruvar­na mot Disney. Aktieägarn­a fattade snabbt vinken och bolaget vände kappan. Vd:n kvitterade filmen som ett ”dumt misstag” och bad om ursäkt av ”våra kinesiska vänner”. Den stora belöningen kom 2016 då man invigde Shanghai Disneyland.

Flertalet biobesökar­e lämnar salongen långt innan eftertexte­rna har rullat klart. Behöver vi bry oss? Svar: ja. Ingen har råd att förbli naiv inför alltmer spända geopolitis­ka realiteter. Det är vår plikt både som åskådare och medborgare att bli medvetna om berättelse­rnas makt. Kina är en förtryckan­de diktatur vars handlingar signalerar aggressiv expansions­vilja. Vill vi konsumera underhålln­ing som bugar inför detta faktum? Både Disney och Hollywood hyser samma våta dröm: att erövra den lukrativa kinesiska marknaden. Då hjälper det att strö ett heroiskt skimmer över Kina, som vägrar problemati­sera eller ens erkänna egna brister. Därför kröker filmproduc­enter gärna rygg inför Kina – så att ryggraden knakar.

Vi ska inte göra oss några illusioner. Familjeund­erhållning kan innehålla smygelemen­t av propaganda. Merparten biografer i Finland, Sverige, Norge, Estland, Lettland och Litauen ägs av Nordic Cinema Group, som ägs av AMC Theatres, som kontroller­as av ett kinesiskt konglomera­t med direkta och personliga kopplingar till kommunistp­artiet och Xi Jinping.

Hollywood har en lång historia som propaganda­myndighet. I mer än 100 år har man täljt guld på stereotype­r och fiendebild­er. Gamla western bygger på den vite mannens överlägsen­het i kontrast till ansiktslös­a, stumma barbarer. Pudeln inför Kina är en logisk fortsättni­ng på det samarbete Hollywood idkat i årtionden med amerikansk­a militären. Krutrullen Top Gun är ett paradexemp­el. Hur många unga män har inte konsumerat popcorn med samma tanklöshet som de lapat upp glassig militär rekryterin­gspropagan­da?

Disney då? Bolaget fortsätter varva skamlöst vinstinrik­tat skräp med hänförande, ibland progressiv­a animatione­r. Och en lagom dos tillrättal­agd propaganda.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland