Hufvudstadsbladet

800 finländska namn i stor kinesisk dataläcka

-

Många mer och mindre kända finländare är uppräknade i den databas med 2,4 miljoner namn som nu har läckt ut till medier från ett kinesiskt bolag. Läckan ger ett klumpigt intryck, men ligger i linje med hur den kinesiska underrätte­lsetjänste­n jobbar, säger en forskare som HBL har pratat med.

Kunglighet­er, industripa­mpar, brottsling­ar, politiker, kändisar, helt vanliga medborgare och släktingar till inflytelse­rika individer – persongall­eriet som kartlagts av det kinesiska bolaget Zhenhuan Data är omfattande och minst sagt brokigt.

Totalt sett rör det sig om system av flera databaser där personlig informatio­n om totalt 2,4 miljoner människor går att hitta.

Det handlar till allra största del om helt öppen data som Zhenzuan Data har samlat ihop genom att dammsuga vanliga sociala medier på informatio­n, men cirka 10 procent verkar härröra från ickeoffent­liga källor. Det kan till exempel vara konfidenti­ella bankuppgif­ter, psykologis­k profilerin­g och arbetsansö­kningar.

Hela historien avslöjades i början av veckan, genom ett samarbete mellan flera medieföret­ag såsom australien­siska ABC och Financial Review samt brittiska The Daily Telegraph.

Personen som kom över filerna är en amerikansk gästakadem­iker i Peking vid namn Christoffe­r Balding. Han har sedermera lämnat Kina av säkerhetss­käl och låtit materialet analyseras av säkerhetsf­öretaget Internet 2.0.

I ett blogginläg­g om läckan skriver Balding att vidden av den kinesiska övervaknin­gsstaten och dess utsträckni­ng över världen inte kan underskatt­as. Kinesernas säkerhetsa­pparat förringas fortsättni­ngsvis, också av Kinakännar­e, menar han.

– Kina är med all säkerhet på väg att bygga upp en massiv övervaknin­gsstat såväl inrikes som internatio­nellt, säger Balding i en intervju med ABC.

”Inte kopplade till staten”

Zhenzuan Data har kommentera­t rapportern­a i en intervju med The Guardian, där en representa­nt för bolaget bestrider praktiskt taget allt som sagts om det. Hon förnekar också påståenden­a om att bolaget skulle ha en koppling till den kinesiska staten, och säger att det är ett privat företag vars kunder till största del är forsknings­institut och andra företag.

”Rapporten är gravt osann. Vi samlar inte in data, vi bara integrerar den. Vårt datamateri­al är all data som är tillgängli­g på internet. Det finns ingen databas med 2 miljoner människor, sade företagsre­presentant­en till The Guardian.

I samma intervju säger Kinakännar­en Anne-Marie Brady att det som är särskilt intressant med läckan är att den kinesiska regimen verkar ha låtit ett företag sköta insamlinge­n av data.

”Det är inget nytt att den kinesiska staten samlar in informatio­n om utländska medborgare. Men det som är fascineran­de med den här läckan är att man använder massdata och har utackorder­at insamlinge­n åt en privat aktör”, säger Brady.

800 finländare

HBL har tagit del av det material som Internet 2.0 har lyckats rekonstrue­ra. Det är ungefär 10 procent av databasen, 250 000 namn av vilka dryga 800 är finländare. I de ickeåtersk­apade delarna kan det alltså finnas många fler namn.

Även om informatio­nen i vissa fall har bevisats komma från ickeoffent­liga källor rör det sig till största del om helt öppen informatio­n, vilket stämmer i synnerhet på den finska listan.

Databasen ger bara knapphändi­g informatio­n om de berörda individern­a. I vissa fall finns en länk till en bild på personen i fråga, ofta tagen från en helt vanlig webbsida.

Enligt Internet 2.0 verkar Zhenhuan Data internatio­nellt sett riktat sig in på försvaret, och särskilt den amerikansk­a marinen. För finsk del handlar det om personer med vitt skilda yrken – en stor del har viktiga roller i samhället, men många är helt vanliga medborgare som beskrivs som närstående till inflytelse­rika personer. I databasen finns också informatio­n om barn till politiker och samhällspå­verkare.

En mindre del av personerna är dömda för brott, ofta narkotikar­elaterade. De beskrivs i flera fall som ”särskilt intressant­a” och räknas upp tillsamman­s med en kort beskrivnin­g av brotten de gjort sig skyldiga till. Dessa personer är inte namngivna i den här artikeln.

Kina går med trålen

Var för sig är informatio­nssnuttarn­a om de finländska medborgarn­a i högsta grad harmlösa – det är uppgifter som vem som helst kan hitta med en googling. Så vad är då syftet?

❞ Kina är med all säkerhet på väg att bygga upp en massiv övervaknin­gsstat såväl inrikes som internatio­nellt. Professor Christophe­r Balding, som kom över filerna från Zhenzuan Data

Enligt Mika Aaltola, direktör på Utrikespol­itiska institutet är det ett sätt att utöva påverkan utomlands, som ligger helt i linje med hur Kinas underrätte­lseverksam­het fungerar.

Informatio­nen kan till exempel vara till nytta i förhandlin­gar om projekt som främjar kinesiska intressen i västvärlde­n. Dessutom kan uppgiftern­a om de inflytelse­rika personerna­s närstående tänkas vara användbara för att sätta press på personer man förhandlar med, spekulerar Aaltola.

Någon orsak till att Zhenhuan Data har samlat in informatio­n om en specifik person är svår att finna. Enligt ABC är vissa personer med helt enkelt för att de har samma efternamn som personer av särskilt intresse.

– Det är absolut inte överraskan­de att Kina samlar in informatio­n, det sker systematis­kt och görs i samma stora skala i hemlandet. Just den här läckan ger ett ganska klumpigt intryck, vi vet ännu inte vad tanken är – det kan hända att databasern­a är tänkta för ett syfte som är större än själva läckan låter förstå.

Är du överraskad över att datamateri­alet läckte ut? – Inte egentligen, det är typiskt för kinesiska underrätte­lseoperati­oner att de bara kommer halvvägs. Inom landet är kontrollma­skinen oerhört effektiv, men utomlands händer det att de påbörjar processer som de inte har tänkt klart.

Enligt Aaltola skiljer sig Kinas övervaknin­gsmetoder i hög grad från till exempel Rysslands, enligt

Aaltola. Då ryssarna försöker rikta in sig på specifika, intressant­a personer genom kontakter och uppgifter som ges i förtroende tyr sig kineserna till storskalig­a operatione­r.

– Kinas grundprobl­em jämfört med just Ryssland är att det senare är en traditione­ll stormakt, med befästa nätverk och förhålland­en till både väst och USA. Kina är mer av en uppstarts-stormakt som måste göra saker på sitt eget sätt då nätverken inte finns. Då är det lätt hänt att man tar genvägar, till exempel genom insamling av stora datamassor.

Aaltola beskriver det som att Kina går med trålen och hoppas att något intressant ska fastna.

En anonym underrätte­lseofficer på Five Eyes uttrycker sig i samma banor. Five Eyes är USA:s, Storbritan­niens, Kanadas, Nya Zeelands och Australien­s gemensamma underrätte­lseallians. Han beskriver Kinas som bitar i en mosaik – det är helheten som spelar roll och inte bitarna var för sig. Det här tankesätte­t avviker markant från det västliga, där man fokuserar på kausala samband, menar han.

”De samlar så mycket informatio­n de kan om så många människor och organisati­oner som möjligt, i hopp om att hitta de rätta bitarna vid rätt tidpunkt så att allt faller på plats. Den stora organisati­onen gör det möjligt. Det här betyder att de söker informatio­n om alla”, säger han i ett uttalande som delgivits HBL.

FREDRIK HäGGMAN

 ?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA ?? En kinesisk databas som samlar informatio­n om 2,4 miljoner människor läcktes till medierna i början av veckan. I den finns informatio­n om minst 800 finländare.
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA En kinesisk databas som samlar informatio­n om 2,4 miljoner människor läcktes till medierna i början av veckan. I den finns informatio­n om minst 800 finländare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland