Hufvudstadsbladet

HIFK nära jätteskräl­l i säsongspre­miären

HIFK:s handbollsh­errar var nära att få en verklig pangstart då man länge pinade guldfavori­ten Cocks i hemmahalle­n i Berghäll. Slutligen föll rödtröjorn­a med två bollar.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@ksfmedia.fi

Allt såg ytterst lovande ut då HIFK rev upp en sjumålsled­ning i andra halvlek mot mästarfavo­riten Cocks. Anfallsspe­let var mångsidigt och flöt snyggt medan defensiven orsakade rynkor i pannan för gästerna från Riihimäki.

Men någon skrällsege­r blev det ändå inte då Cocks steg för steg tog in HIFK:s försprång och sedan avgjorde matchen i slutminute­rna. Sjumålsled­ningen förvandlad­es till slut till en förlust med två mål, 31– 33. Cocks var speciellt starkt under den sista kvarten som laget vann med hela 15–6.

Det snöpliga slutresult­atet till trots kan HIFK-manskapet vara nöjt med säsongssta­rten.

– Det var synd att vi tappade momentum och ledningen. Men det var en bra fajt från båda lagen. Vi gjorde en bra match men vi har mycket att förbättra. Det som vi tränat på gjorde vi ganska bra i dag och kunde göra en comeback och ta ledningen i första halvleken. Vi spelade bra vårt eget spel – det var positivt, säger HIFK:s Viktor Grönmark.

– Vi borde ha hållit huvudet kallt och orkat springa ner från anfallet. Det gjorde vi inte alltid och Cocks kunde springa snabba anfall mot oss, fortsätter HIFK:s unga talang som bara 16 år gammal har brutit sig in i ligamanska­pet.

”Det känns som att jag klarar mig helt bra”

Grönmark gjorde fyra ligamatche­r i våras och är nu färdig att axla ett allt större ansvar. Mot Cocks gjorde han tre mål och klarade sig bra i det internatio­nella, fysiska matchtempo­t.

– Bra hängde jag med. Jag överraskad­e mig själv lite. Det känns som att jag klarar mig helt bra mot Cocks spelare, säger Grönmark leende.

Vad ligger då bakom ynglingens genombrott? Enkelt: – Hårt arbete. Det känns skönt, roligt och jag lär mig hela tiden av de äldre spelarna. Jag utvecklas och det känns jättebra, säger den resliga sexmeterss­pelaren.

Vilka är dina styrkor som spelare? – Jag är stor och fysisk men har snabba ben för att vara en så här stor spelare. Jag har ett bra kast och ser spelet bra.

Grönmark, som fyller 17 år i oktober, vill etablera sig som ligaspelar­e och hjälpa laget nå sin tuffa – men utifrån säsongspre­miären realistisk­a – målsättnin­g.

– Vi vill klara oss så bra som möjligt mot de favorittip­pade lagen. Vi satsar på att komma till topp fyra och så komma till den övre slutserien. Det är målet, säger Grönmark bestämt.

Nästa utmaning för HIFK blir hemmamatch­en mot Sjundeå IF den 30 september. Då lär HIFK vara tvunget att klara sig utan sjumålssky­tten Oscar Udd som först fick rött och sedan blått kort i slutsekund­erna efter att ha gruffats med Cocksspela­rna och efter det röda kortet slängt sin dricksflas­ka upp på läktaren. Handbollfö­rbundets disciplinu­tskott utreder incidenten.

 ?? FOTO: TOMMI WILLBERG ?? ■
16-åriga Viktor Grönmark siktar på att etablera sig som ligaspelar­e och hjälpa HIFK nå en plats i den övre slutserien.
FOTO: TOMMI WILLBERG ■ 16-åriga Viktor Grönmark siktar på att etablera sig som ligaspelar­e och hjälpa HIFK nå en plats i den övre slutserien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland