Hufvudstadsbladet

Jämn kamp om FM-medaljerna – Karjalaine­n segrare i paraklasse­n

Byn Voikoski, i Mäntyharju kommun, håller på att bli ett etablerat namn i finsk dressyr. Det var ambitiöst av arran-görerna att efter bara några år av verksamhet erbjuda sig att ordna FM-tävlingar i dressyr för ryttare i alla kategorier. I dag avgörs meda

- IRA AALTONEN sport@hbl.fi

Pararyttar­na började sin prövning på fredagen, och efter lördagens andra deltävling tog Katja Karjalaine­n på Dr Doolittle en överlägsen seger. Hon har inte kunnat tävla utomlands sedan hon skaffade OS-platsen i januari till para-OS i Tokyo. Klassens huvuddomar­e Marjukka Manninen konstatera­de att det märkts i synnerhet på de mer oerfarna ryttarna att tävlingssä­songen varit mycket kort. Trots att startfälte­t bestod av inalles tretton ekipage, hade ett större startfält gett möjlighet till klassifice­ring. Nu red alla ryttare ”under samma flagg” oberoende om de på grund av handicapet var klassifice­rade till lättare eller svårare program.

– Glädjande var att se positiv ridning, hästarna visade god framåt-anda och ryttarna stod för noggranna vägval. Jessica Kerttunen (4:a), Marika Siippola (3:a) och Sanna Koskihuhta (2:a) red speciellt bra i dag, för att nämna några namn.

30 ponnyekipa­ge, 21 juniorer och 12 barnryttar­e red i lördagens kval till söndagens final. I juniorklas­sen segrade Veera Paloheimo på Wolle Wolkenstei­n med resultatet 69,60 procent medan Tuisku Lamberg och Martta Palola ligger hack i häl med 68 procent var.

Jämnt i seniorklas­sen

Seniorerna startar på den internatio­nella Grand Prix-nivån och startfälte­t bestod i år av nio ekipage, men av fjolårsmed­aljörerna startade ingen. Stella Hagelstam beslöt att spara sitt sto för internatio­nella sammanhang, men startade i stället med en ny bekantskap, 10-åriga valacken Franziskan­er som ägs av Jenni Linna.

– Vi beslöt att delta rätt sent, jag har ridit hästen sedan i våras, berättar Hagelstam, och tillägger att valacken haft lätt för att lära sig de krävande nya sakerna som passage och piaff samt seriebyten.

Klassens huvuddomar­e Maria

Colliander var rätt nöjd med klassens standard.

– Jag hade egentligen inga förväntnin­gar alls, och trots att inga ”höjdare” presterade­s, var standarden på våra finska ekipage helt okej. Hagelstam började sitt travprogra­m mycket säkert, men redan den första piaffen fick den ovana hästen att protestera och under galopprogr­ammet tröttnade den tydligt, konstatera­de Colliander.

– En som också började väldigt bra men hade problem i piaffen och galoppen var Susanna Hyypiäs Avemmo, som föll ner som sist i resultatli­stan, tillägger Colliander.

Poängskill­naderna i klassen var små. Pilvi Tuominen på G-Renzo leder med resultatet 65,587 procent före Pilvi Rientonen med Denzel (63,326) och Anna von Wendt (63,196) med Sir Fashion.

❞ Glädjande var att se positiv ridning, hästarna visade god framåt-anda och ryttarna stod för noggranna vägval.

Marjukka Manninen huvuddomar­e

 ?? FOTO: HANNA HEINONEN/SRL ?? ■
Katja Karjalaine­n vann FM-guld i paraklasse­n.
FOTO: HANNA HEINONEN/SRL ■ Katja Karjalaine­n vann FM-guld i paraklasse­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland