Hufvudstadsbladet

Hattrick sänkte decimerat West Bromwich

Dominic Calvert-Lewin gjorde hattrick när Everton krossade Premier League-nykomlinge­n West Bromwich med 5–2. West Bromwich spelade hela andra halvlek med bara tio man.

- HBL-TT

Det började så bra för Premier Leaguenyko­mlingen West Bromwich mot Everton. För i den tionde minuten snodde Grady Diangana bollen på egen planhalva och gick själv hela vägen mot Evertons mål och sköt bollen i mål.

21 minuter senare klackade Dominic Calvert-Lewin in kvittering­en efter en tilltrassl­ad situation i West Bromwichs straffområ­de som VAR-granskades innan domaren blåste för mål.

Slutminute­rna av första halvlek på Goodison Park i Liverpool sänkte gästerna. Först kunde James Rodriguez göra 2–1 för Everton och på tilläggsti­d blev gästernas Kieran Giggs utvisad för att ha slagit till Rodriguez.

West Bromwichs tränare Slaven Bilic drog också på sig ett rött kort för att ilsket ha konfronter­at domaren.

Trots spel med bara tio spelare och tränaren på läktaren lyckades West Bromwich få till en kvittering i början av andra halvlek. På en frispark sköt Matheus Pereira rakt genom muren otagbart för Jordan Pickford i Evertonmål­et.

Everton tog tillbaka taktpinnen sju minuter senare då Michael Keane nickade in 3–2. Och CalvertLew­in petade in 4–2 åtta minuter senare sedan Rodriguez lyft in bollen över West Bromwichfö­rsvaret.

Calvert-Lewin fullbordad­e sitt hattrick bara fyra minuter senare då han för andra gången i matchen nätat med ryggen mot mål. Han hoppade upp på en hörnspark och bollen studsade på ryggen och in i mål.

Nykomlings­mötet Leeds–Fulham bjöd också på sju mål. Leeds, som förlorade premiären mot Liverpool med 3–4, vann nu i stället med 4–3.

Men det var med hjärtat i halsgropen.

När Helder Costa satte 4–1 med sitt andra mål i 57:e minuten verkade matchen avgjord, men bara tio minuter senare hade Fulham reducerat två gånger. Fler mål blev det inte och Leeds är därmed den enda av de tre nykomlinga­rna som har tagit poäng i Premier League.

Pukki målskytt

I The Championsh­ip gjorde Teemu Pukki slut på en evighetslå­ng måltorka för sitt Norwich. Pukki hittade rätt i den 31:a minuten mot Preston. Matchen slutade 2–2.

Fredrik Jensen fick fem minuter på slutet då hans Augsburg bortaslog Union Berlin med 3–1 i Bundesliga.

Niklas Moisander gjorde 90 minuter då hans Werder Bremen föll med hela 1–4 mot Hertha Berlin.

?? FOTO: ALEX LIVESEY/ LEHTIKUVA-AFP ?? ■
Everton gjorde fem mål mot West Bromwich.