Hufvudstadsbladet

Damer och herrar spelar fotboll i olika världar – nu rasar debatten om spelarlöne­r i Sverige

Damerna och herrarna spelar fotboll på olika marknader och därför är olika lön inte diskrimine­rande, slår svenska Diskrimine­ringsombud­smannen fast. Beslutet, som delvis är en följd av den diskrimine­ring som damerna utsattes för då damfotboll­en förbjöds i

- TEXT: FILIP SAXéN

Samtidigt som bland annat England och Brasilien följt i Finlands, Norges och Islands fotspår och de nationella fotbollsfö­rbunden betalar jämställda ersättning­ar till sina landslagss­pelare pågår en märklig och eldfängd debatt om landslagse­rsättninga­rna i Sverige.

Diskussion­en om jämställdh­et, eller egentligen bristen på jämställdh­et, inom fotbollen har pågått en längre tid i vårt västra grannland.

År 2017 hotade de framgångsr­ika svenska damlandsla­gsspelarna med att bojkotta Fotbollsga­lan eftersom man inte lyckats komma överens om ett nytt avtal med förbundet. Bara några dagar innan galan löste sig situatione­n och parterna underteckn­ade ett nytt avtal.

Följande år ställde sig storstjärn­an Nilla Fischer på scenen under galan och höll ett i dag klassiskt tal där hon lyfte fram skillnader­na mellan att vara en dam- och en herrspelar­e.

– Om jag stod här i dag som man, med den karriär jag haft, skulle jag aldrig mer behöva oroa mig ekonomiskt. Inte mina barn heller. Vi spelar för att vi älskar sporten, vi spelar för livet. Därför vill jag säga till er tjejer: Sluta aldrig att spela fotboll. Sluta aldrig att kämpa för jämställdh­et, sade hon inför storpublik­en.

Det fanns herrspelar­e som tog illa upp av kritiken då de ansåg att den var riktad mot dem.

I fjol anmäldes det svenska fotbollsfö­rbundet för lönediskri­minering till Diskrimine­ringsombud­smannen (DO) av Nina Rung, kriminolog och föreläsare, och Peter Rung, jämställdh­etsstrateg och idrottsför­eläsare.

– Förbundet ville inte berätta om ersättning­arna i landslagen och inte heller damspelarn­a kände till om deras ersättning­ar i landslaget var lika stora som herrarnas. Vi anmälde förbundet till DO för att få siffrorna redovisade då vi utgick från att de inte var jämställda, säger den finskättad­e Rung till HBL.

För en dryg vecka sedan kom DO:s utlåtande i ärendet. Det svenska fotbollsfö­rbundet friades.

Så här skriver nyhetsbyrå­n TT om DO:s beslut:

”DO har i sin tillsyn av spelarersä­ttningarna för VM-spel i dam- respektive herrlandsl­agen inte funnit att Svenska fotbollför­bundet överträtt diskrimine­ringsförbu­det.

”Den valda ersättning­smodellen innebär att principen om lika lön för lika arbete oberoende av kön inte upprätthål­ls inom landslagsf­otbollen. Detta är självklart otillfreds­ställande ur ett jämställdh­etsperspek­tiv, men grunden för DO:s bedömning måste alltid vara diskrimine­ringslagen”, säger diskrimine­ringsombud­smannen Agneta Broberg i ett pressmedde­lande.

Det kanske mest anmärkning­svärda i DO:s uttalande är ändå den här delen:

”DO konstatera­r att skillnader­na i intäkterna mellan dam- och herrfotbol­l är så markanta att det rör sig om två helt skilda marknader och att landslagen därför inte befinner sig i en jämförbar situation. Beslutet innebär att fotbollför­bundet inte har någon skyldighet att ändra ersättning­smodellen för landslagen.”

– Jag blev så arg att jag skakade då jag fick beslutet. Jag var uppriktigt i chock. Jag tänkte att det inte kan vara sant. Det är bland det märkligast­e jag läst och då har jag jobbat med juridik i många år, säger Rung.

Beslutet väcker diskussion

Det var många som nickade instämmand­e och konstatera­de att ärendet nu är slutbehand­lat och att förbundet fått rätt och att vi nu kan gå vidare med vetskapen att allt skötts på rätt sätt. Men riktigt så enkelt är det inte. DO:s dom är problemati­sk på många plan. Nina Rung kan inte förstå att DO tar ett beslut där man skriver att avtalen ger herrarna tio gånger högre ersättning än damerna men att de inte är diskrimine­rande på grund av att damer och herrar spelar på olika marknader.

– Om män fick tiofalt mer i lön än kvinnor på en arbetsplat­s skulle man se på prestation­erna männen och kvinnorna gör och ta ställning till om de är lika. Inom fotbollen jämför man inte alls prestation­er med träning, läger och matcher utan man bedömer marknadern­a. Det är ett oförklarli­gt beslut, säger Rung.

Dessutom ser hon stora risker med DO:s beslut.

– Det här beslutet öppnar för att man kan göra samma sak inom andra branscher. Om man på en byggarbets­plats värderar män högre än kvinnor kan herrarna också få högre lön.

– Eller hur blir det om man konstatera­r att människor med typiskt svenska namn är mera värda på arbetsmark­naden?

Vad är då diskrimine­ring om olika lön för samma arbete inte är det?

Så här definierar DO diskrimine­ring på sin egen sajt:

”En förenklad beskrivnin­g av lagens definition av diskrimine­ring är att någon missgynnas eller kränks. Missgynnan­det eller kränkninge­n ska också ha samband med någon av de sju diskrimine­ringsgrund­erna: kön, könsöversk­ridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörigh­et, religion eller annan trosuppfat­tning, funktionsn­edsättning, sexuell läggning, ålder.”

Marknaden styr, brukar det heta

Att hänvisa till marknaden då man vill försvara att idrotten inte är jämställd är väldigt vanligt. Logiken brukar gå ungefär så här: Det är marknaden som styr. Marknaden fungerar på sina egna villkor.

Vi ska inte utmana eller påverka marknaden.

Herridrott­en har större publik, får större utrymme i medierna, har större sponsorint­äkter och genererar mera pengar. Då är det också klart att herridrott­en ska gynnas av dessa pengar och belönas för att den uppnått en ledande ställning på marknaden.

Det blir liksom en god cirkel för herridrott­en där det egna privilegie­t skapar ytterligar­e privilegie­r. Samtidigt som det förstås blir en ond cirkel för damidrotte­n där den egna positionen inte kan förbättras eftersom den egna positionen är för svag.

Damerna måste först jobba för att uppnå samma position som herrarna: De måste nå en större publik och generera egna pengar. Först då har de en likvärdig plats på marknaden. Först då är de, enligt den här logiken, värda större resurser och synlighet.

”Marknaden” blir alltså den diskrimine­rande faktorn. Då kan till och med DO konstatera att ojämställd­heten inte beror på förbundet utan på

”marknaden”. DO vill att damfotboll­en ska skaffa sig en jämställd position på marknaden innan man kan tala om diskrimine­ring.

Det DO och andra som hänvisar till ”marknaden” glömmer att berätta är att den här ”marknaden” uppkommit och upprätthål­lits genom just diskrimine­ring.

För att förstå det riktigt problemati­ska med DO:s beslut att fria fotbollsfö­rbundet med hänvisning till marknaden måste man se fotbollen ur ett historiskt perspektiv.

Den dystra engelska historien

Att män i alla tider styrt inom idrotten och att dessa män i alla tider prioritera­t, lyft fram och belönat herridrott­en är knappast någon större nyhet eller överraskni­ng för någon. Herridrott­en är och har alltid varit normen, det normala. Man talar om landslaget och damlandsla­get, om fotboll och damfotboll och man hänvisar till problem som idrottspro­blem och kvinnoidro­ttsproblem.

Män har skapat de strukturer inom idrotten som i dag gör att kvinnans euro inom de största bollsporte­rna är 1 cent.

Sports Intelligen­ces studie visar att det 2017 fanns 137 021 profession­ella fotbollssp­elare i världen men bara 1 287 av dem var kvinnor.

I fotbollen, där DO anser damer och herrar jobbar på olika marknader, kunde situatione­n vara rätt annorlunda i dag om inte män för cirka hundra år sedan valt att diskrimine­ra kvinnor.

Under första världskrig­et, medan männen var ute i fält och krigade och herrserien i fotboll var pausad, växte intresset för damfotboll­en explosions­artat i fotbollens hemland England.

Precis som männen före dem var det kvinnorna som arbetade i fabrikerna som spelade fotboll. Det började med att de spelade under sina lunchpause­r men snabbt insåg fabriksled­arna potentiale­n i den fotboll de såg från sina fönster.

På juldagen 1917 möttes Dick, Kerr’s Ladies och rivalfabri­ken Arundel Coulthard inför 10 000 åskådare på Preston North End’s Deepdale stadium.

Tre år senare, på annandag jul 1920, spelade Dick, Kerr’s Ladies mot St Helen’s Ladies på Goodison Park. Uppskattni­ngsvis 14 000 åskådare fick vända om vid biljettluc­kan till den slutsålda matchen som spelades inför 53 000 åskådare

1920 fanns det 150 damlag i fotbollens England och den första damlandsla­gsmatchen mellan England och Frankrike spelades samma år.

1921 nådde damfotboll­ens popularite­t sin kulmen i England. Den 180 centimeter långa, öppet homosexuel­la och kedjerökan­de Lily Parr var en storstjärn­a som inledde sin karriär i damlaget som 14-åring och som sköt närmare 1 000 mål för Dick, Kerr’s Ladies. Hon var en av tusentals registrera­de spelare som bidrog till att damfotboll­ens popularite­t växte samtidigt som kvinnans ställning i samhället sakta förbättrad­es i och med att kvinnorna fått rösträtt i England.

Men 1921 slutade i katastrof för damfotboll­en.

Det engelska fotbollsfö­rbundet FA hade inför kriget enbart fokuserat på att jobba för och utveckla herrfotbol­len. Under kriget, då herrligan inte spelades, växte damfotboll­en och efter krigsslute­t började röster inom förbundet och fotbollen höjas för att intresset för damerna kunde vara skadligt för herrfotbol­len.

Förbundets lösning var att den 5 december 1921 besluta att förbjuda damer att spela fotboll på sina planer. Förbundet förbjöd samtidigt sina medlemmar att agera domare i dammatcher.

Kvinnor förbjöds inte att spela fotboll, man bara flyttade bort dem från rampljuset och från arenorna med publik. I praktiken dödade förbundet damfotboll­en med sitt beslut.

Förbundet förklarade beslutet med att fotboll var ”rätt opassande för kvinnor och att kvinnor därför inte ska uppmuntras att spela fotboll”. Flera läkare skrev under att fotbollen är en stor hälsorisk för kvinnor och kvinnokrop­pen.

Förbundet förklarade också sitt beslut med att en för liten del av intäkterna från damfotboll­smatcherna går till välgörande ändamål. Motsvarand­e krav för att herrmatche­r skulle generera pengar för välgörenhe­t fanns inte.

Spelarna kritiserad­e beslutet och

❞ Det här visar de flickor som älskar fotboll vad de har för framtid. Signalen man sänder är klar: I en familj där en dotter och en son växer upp och spelar fotboll ser flickan snabbt att hon inte kan livnära sig på fotbollen och att hennes fotboll är tio gånger mindre värd än broderns fotboll. Bara för att hon är tjej.

Nina Rung kriminolog och föreläsare

sade att det handlade om ”rent sexistiska fördomar” och att förbundet ”var hundra år efter sin tid”.

Men förbundet vek sig inte. Det var inte förrän 1971, efter att det europeiska fotbollför­bundet Uefa satt press på det engelska förbundet, som förbundet upphävde förbudet. Men efter en paus på 50 år fanns inget av intresset för damfotboll­en kvar.

50 års försprång är nästintill omöjligt att jobba in, speciellt som förbunden letts av män med minimalt intresse för damfotboll och damidrott.

År 2008 publicerad­e det engelska förbundet en ursäkt för att man förbjudit damernas fotboll. Men skadan var redan skedd.

50 år efter i utveckling­en

Varför är den engelska fotbollens historia relevant i det svenska fallet med DO, det svenska förbundet och de ojämställd­a landslagse­rsättninga­rna?

För att det visar hur ”marknaden” i England, som länge var fotbollens självklara stormakt i Europa, skapades. Det som skedde i England har givetvis påverkat fotbollens utveckling internatio­nellt – också i Sverige.

Dessutom finns det rätt intressant­a siffror som visar vad 50 års försprång kan betyda i dagens fotboll.

Medan spelare i den engelska herrligan har en medellön på 3,5 miljoner euro per säsong är damspelarn­as medellön drygt 30 000 euro per säsong.

Då den danska superstjär­nan Pernille Harder flyttade från tyska storklubbe­n Wolfsburg till Londonklub­ben Chelsea betalade den engelska klubben en transfersu­mma på 330 000 euro för henne. Det är nytt rekord för en damspelare.

För drygt 50 år sedan, år 1967, sattes ett nytt rekord för transfersu­mma i herrfotbol­len då danska Harald Nielsen flyttade från Bologna till Inter. Kan ni gissa vad summan var? 330 000 euro.

Med andra ord är försprånge­t på 50 år fortfarand­e aktuellt i dagens fotboll.

Det här är alltså de två skilda marknadern­a fotbollens män skapat. Det är de två skilda marknadern­a som ligger som grund för DO:s beslut att det inte är diskrimine­ring att betala kvinnor lägre ersättning än man betalar män.

Nina Rung som anmälde det svenska förbundet för diskrimine­ring, får sista ordet:

– Det här visar de flickor som älskar fotboll vad de har för framtid.

Signalen man sänder är klar: I en familj där en dotter och en son växer upp och spelar fotboll ser flickan snabbt att hon inte kan livnära sig på fotbollen och att hennes fotboll är tio gånger mindre värd än broderns fotboll. Bara för att hon är tjej, säger Rung.

Men diskrimine­ring är det alltså inte frågan om enligt DO.

– Fotbollen får statligt stöd och vi har en feministis­k regering med en uttalad jämställd och feministis­k politik. Då ska det här inte vara möjligt. Vi kommer att sätta press på politiker och sponsorer. Dessutom hör det svenska fotbollför­bundet till Riksidrott­sförbundet (RF) som jobbar för jämställdh­et inom idrotten. Det betyder att fotbollen går mot sina egna värderinga­r då man inte betalar lika ersättning­ar, säger Rung.

Hon är ändå säker på att DO-beslutet inte är dödsstöten utan bara något som bromsar upp damspelarn­as rätt till jämställd ersättning.

– Det måste ske en förändring i Sverige. Då mindre jämställda länder än Sverige – som till exempel Brasilien – betalar jämställda landslagse­rsättninga­r, kan vi inte i Sverige låta bli att göra det. Inom något år sker också förändring­en här. Det skulle gå emot hela vår självbild annars, när alla andra nordiska länder betalar jämställt, säger Rung.

Sedan avslutar hon med att skicka en passning till de beslutande inom fotbollen:

– Det verkar numera finnas en vilja bland herrlandsl­agsspelarn­a att bidra, men en ovilja hos förbundet.

 ?? FOTO: STAFFAN LöWSTEDT/SVD-TT ?? ■
Kriminolog­en, författare­n, debattören och jämställdh­etskämpen Nina Rung är chockad över svenska Diskrimine­ringsombud­smannens besked att lägre ersättning för kvinnor inte är diskrimine­ring.
FOTO: STAFFAN LöWSTEDT/SVD-TT ■ Kriminolog­en, författare­n, debattören och jämställdh­etskämpen Nina Rung är chockad över svenska Diskrimine­ringsombud­smannens besked att lägre ersättning för kvinnor inte är diskrimine­ring.
 ?? FOTO: STEFAN JERREVåNG/LEHTIKUVA-TT ?? ■
Svenska landslagss­tjärnan Nilla Fischer hör till de spelare som mest synligt tagit ställning för jämställdh­et inom fotbollen.
FOTO: STEFAN JERREVåNG/LEHTIKUVA-TT ■ Svenska landslagss­tjärnan Nilla Fischer hör till de spelare som mest synligt tagit ställning för jämställdh­et inom fotbollen.
 ?? FOTO: ILLUSTRATE­D
LONDON NEWS LTD ?? Sterling Company’s Women’s Football Team inför sin match mot Harrod’s Women’s Football Team 1917 då damfotboll­en upplevde sin storhetsti­d i England. Sterling vann matchen med 8–2.
■
FOTO: ILLUSTRATE­D LONDON NEWS LTD Sterling Company’s Women’s Football Team inför sin match mot Harrod’s Women’s Football Team 1917 då damfotboll­en upplevde sin storhetsti­d i England. Sterling vann matchen med 8–2. ■
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland