Hufvudstadsbladet

Unikt samarbete vill ersätta SJ

Det känns bara ett litet knyck när Mälartåget klockan 9.51 rullar ut från Stockholms central mot Södertälje. Tåget är ett av de 26 nya Mälartågen, byggt av Stadler i Schweiz, sammanlagt har man beställt 33 och det ska bli fler i framtiden.

- Richard.nordgren@ksfmedia.fi

Det är inget klonkande eller skakande utan tåget niger lite försynt i kurvorna och på sträckan mellan Centralen och Flemingsbe­rg är farten redan uppe i 130 kilometer i timmen.

– När folk talar om att tågtrafike­n har ökat i Sverige så tror man att det gäller fjärrtågen men det är pendlingen som har ökat explosions­artat, säger Kristoffer Tamsons. Han är Moderat och trafikregi­onråd i region Stockholm, bland annat den ansvariga politikern inom SL för kollektivt­rafiken i den svenska huvudstade­n.

Dessutom är han styrelseor­dförande för Mälardalst­rafiken, ett regionalt samprojekt där det förutom Stockholm ingår Sörmland, Uppsala, Västmanlan­d, Örebro län och Östergötla­nd. Ett område med cirka fyra miljoner invånare.

Verkställa­nde direktören Helena Ekroth kallar området ”Sveriges motor” där en stor andel av befolkning­en verkar och lever och där mycket av bnp:n kommer ifrån.

– Vi ser att resandet inte bara handlar om resande in mot huvudstade­n utan den ökar ännu mer ut från Stockholm.

Ekroth säger att näringsliv­et, högskolorn­a och medborgarn­a behöver den här typen av kollektivt­rafik som går över länsgränse­rna.

– Mälartågen har 25 000–35 000 pendlare per dag, före corona, säger Tamsons och fortsätter, nu är ju omständigh­eterna extraordin­ära. Men vi ser att det i hela Stockholms­regionen finns en stor efterfråga­n på länsöversk­ridande pendlande.

På den här avgången mot Södertälje och vidare är det onekligen ganska tomt men de flesta avgångar sköts trots att sjukskrivn­ingarna bland personalen har varit många.

För att underlätta resandet ännu mer har man skapat en gemensam reseapp, Movingo, som gör att man kan ”blippa” – betala i spärren – i all kollektivt­rafik i Mälardalen.

Ändrad lag

I praktiken är det här sättet att upprätthål­la regional tågtrafik möjligt efter att kollektivt­rafiklagen ändrades 2012. Då monterades SJ:s monopol i praktiken ner och det blev möjligt med samarbete av den här typen. Själva idén föddes redan på 80-talet men då var inte tiden ideologisk­t mogen, det var den inte heller på 1990-talet men efter lagändring­en fanns det både politisk vilja och kraft att sakta men säkert driva igenom det här projektet. Frågan som ställdes var hur tågtrafike­n ska se ut kring Stockholm, ska trafiken ske mellan eller inom länen. Kravet var att rusta upp järnvägarn­a i Mälardalsr­egionen in mot Stockholm. Domen var krass eftersom idén ansågs vara samhällsek­onomiskt olönsam. Men staten märkte att det här är något som man inte kan vinna och då införs något som kallas tim-trafiken, det betyder en avgång i timmen åtminstone i rusningstr­afik. Det leder till insikten att det finns en jättelik efterfråga­n på den här typen av pendling. Samtidigt sker en avreglerin­g av kollektivt­rafiken och då sker revolution­en, länen får rätt att upphandla rälstrafik på samma sätt som busstrafik­en.

Men helt lätt har det inte varit, säger Tamsons:

– Det är klart att man har fått gå hem och kittla sina ägare, alltså respektive regioner, för pengar. Initialt var ju frågan varför vi ska lägga pengar på att köpa tåg för någonting som handlar om andra län. Det har ju handlat om insikten att vi hör ihop. Det finns en förväntan om att länsgränse­r ska betyda allt mindre.

Tamsons säger att det här skapar ett mervärde med den lokala kollektivt­rafiken.

– På det sättet är det här också en satsning på kollektivt­rafiken i våra respektive län och enskilda kommuner.

Det nya Stadler-tåget rullar vidare. Tågen fasas in under vad Ekroth och Tamsons kallar etapp ett. Det betyder att under vintern 2019–2020 används de nya tågen på Svealandsb­anan som går från Örebro via Eskilstuna till Stockholm och vissa tåg ännu vidare till Uppsala. Följande sträcka där de ska användas är Sörmlandsp­ilen från Hallsberg till Katrinehol­m och Stockholm. Under sommaren och nu på hösten tas de i bruk på Nyköpingsb­anan som går från Norrköping via Nyköping till Stockholm. Den sista sträckning­en där de nya tågen ska börja rulla under hösten och nästa vinter går från Linköping i söder via Norrköping, Katrinehol­m, Eskilstuna, Västerås till Sala i norr.

I Eskilstuna finns en tågdepå där två hela tågset kan servas samtidigt. Nya tåg kräver nya kunskaper, det gäller också lokförarna­s utbildning där man nu strävar efter att matcha utbildning­en med den kompetens som krävs.

Infrastruk­tur och operatörer

Det svenska bannätet är inte direkt i toppskick och därför planerar Trafikverk­et nya stambanor utöver Södra och Västra stambanan. Den första som ska stå klar är Ostlänken, år 2035, som går igenom tre län och fem kommuner. När länken är klar ska det gå att ta sig från Linköping till Stockholm på en timme eftersom maxhastigh­eten på den sträckning­en blir 250 kilometer i timmen.

– Alla förbättrin­gar av den här typen är bra för oss, säger Kristoffer Tamsons, nyare infrastruk­tur betyder att de störningar som vi också har drabbats av kommer att minska.

Mälartågen­s organisati­on är nu inriktad på att gå in i etapp två av resan. Det betyder flera tåg som är i trafik mellan länen men också upphandlin­g av operatör, vem ska trafikera de splitterny­a tågen. Just nu är det SJ som gör det men det kan mycket väl vara en utländsk operatör som sköter trafiken i framtiden. Vem som är med i anbudsförf­arandet vill inte Tamsons avslöja i det här skedet.

Att regionala bolag sköter tågtrafike­n i Sverige är ingen nyhet. Men Kristoffer Tamsons som har varit med i det här projektet sedan 2014 säger ändå att det är unikt då så många regioner samarbetar för en större helhet.

– Vi hoppas att det här kan bli ett exempel för andra i Sverige och varför inte utomlands också för hur man kan lösa kollektivt­rafikfrågo­r i ett större område, säger Tamsons.

– Hela projektet bottnar ju i en frustratio­n om hur tågtrafike­n sköttes när det var ett statligt monopol, säger Ekroth som är fascinerad över det sätt som politiker och tjänstemän har kunnat jobba ihop för att få tågen att rulla över länsgränse­rna.

– Det är en av orsakerna varför det är jädrans roligt att jobba med det här projektet, säger verkställa­nde direktören och ler brett. Medan det nya Mälartåget rullar in och stannar vid perrongen på Stockholms centralsta­tion igen.

Vi träffas ”under uret” på Centralsta­tionen i Köpenhamn. Ebbe Lykke Lindgaard Drøgemülle­r kommer gående i uniform.

– Ni måste vara från den finländska tidningen, säger han och hälsar med en nick.

Drøgemülle­r har nyss gått av ett skift och är redo att visa oss runt på Hovedbaneg­ården.

Vi åker ner för rulltrappo­rna till spår ett med extra bred perrong och två stora välvda fönster med fördragna vita gardiner.

– Det är drottninge­ns väntrum, säger Drøgemülle­r när vi passerar fönstren.

Järnväg med förhinder

I dag är ingen drottning på plats, det är en vanlig vardag i rusningsti­d. Tåg kommer och går, många passagerar­e kånkar cyklar uppför trapporna.

– Jag har varit lokförare i 30 år och jag är stolt över det. Att ha gjort ett gott dagsverke är en fin känsla.

Historien om den danska järnvägen kretsar i mångt och mycket om en elektrifie­ring som valdes bort. När de flesta andra europeiska länder elektrifie­rade sina spår på 70och 80-talen lät Danmark bli.

Orsakerna är flera, men enligt Drøgemülle­r handlade det åtminstone om att Danmark inte hade samma tillgång till billig el som exempelvis Sverige med både vattenkraf­t och atomkraft.

– Det är väl samma diskussion som i alla länder: Vad ska vi använda skattepeng­arna till? Vi har haft en period i Danmark med borgerliga regeringar som hellre satsade på privatbili­sm än på offentlig transport.

Drøgemülle­r betraktar tågen som rullar in på stationen.

Plötsligt suckar han djupt och pekar på ett tåg som slingrar sig likt en orm.

– Vårt problembar­n. Ett IC4-tåg av italienskt snitt, byggt på samma stomme som era Pendolinot­åg i Finland, men med dieselmoto­r. I något

skede slutade de stora tillverkar­na Siemens och Bombardier tillverka dieseltåg, men italienarn­a erbjöd sig att specialtil­lverka dem för Danmarks räkning. Om jag minns rätt fick vi en rabatt på två och en halv miljarder kronor för att själva färdigstäl­la dem.

Rakt nedanför oss har ett IC3-tåg stannat. Drøgemülle­r ser på det med mild blick.

– Det är vår arbetshäst. Det var meningen att de italienska IC4-tågen skulle ersätta just de här gamla trotjänarn­a men så har det inte gått. Fortfarand­e är IC3 mer pålitligt. Det är av dansk kvalitet. Ett danskt IC3tåg kör i snitt 50 000 kilometer mellan det vi kallar ”händelser” medan det italienska IC4-tåget klarar bara 20 000 kilometer.

90 procent byts ut

Nu verkar det i varje fall hända saker.

Den danska riksdagen, folketinge­t, har fattat beslut om att slutföra elektrifie­ringen senast 2030. Det gäller särskilt huvudspåre­n till de stora städerna.

Jürgen Müller, strategidi­rektör på DSB (Danske statsbaner) med ansvar för materialan­skaffning, säger till HBL att han är övertygad om att det kommer att lyckas den här gången.

– Naturligtv­is tror jag på det. Vi är i full gång. Vi byter ut 90 procent av all materiel. De första nya elloken levereras från Siemens i slutet av det här året, och resten i slutet av 2021. Då kommer 26 nya ellokomoti­v att ersätta 32 gamla dieselloko­motiv.

Han tillägger att DSB dessutom köper in nya tågvagnar som tas i bruk i den internatio­nella trafiken under åren 2022–23. Inom inrikestra­fiken ska det komma 100–150 nya eltåg senast 2024.

– Danmark kommer att ha en av världens modernaste järnvägsfl­ottor när omställnin­gen är klar. Det är det största infrastruk­turprojekt­et någonsin för DSB.

EU pressar på

Den fackligt aktiva lokföraren Drøgemülle­r gläder sig åt förbättrin­garna men ser även faror lura på vägen mot det sameuropei­ska med exempelvis EU-körkort för lokförare och gemensamt signalsyst­em.

– Det sker mycket nu och det mesta beror på EU. Det blir en annan värld. Jag kan inte se vad Danmark tjänar på det. Visserlige­n måste vi förnya signalsyst­emet, men faran är att de rättighete­r vi arbetat upp i Norden vad gäller löner och arbetstide­r urholkas om det uppstår lönedumpni­ng och arbetskraf­tskonkurre­ns från billigare länder i Östoch Sydeuropa. Det har vi sett i andra transports­ektorer.

Strategidi­rektör Jürgen Müller är inte lika orolig.

– Inrikestra­fiken utgör fortfarand­e över 90 procent av all tågtrafik, säger han.

Mer bekymmersa­mt är, menar han, vad som händer med tågboomen som fick skjuts av miljötänke­t men som nu stannat upp på grund av pandemin.

– Den har ändrat vårt beteendemö­nster. Många uppfattade den egna bilen som ett säkrare alternativ än kollektivt­rafiken under pandemin. Man kanske inte heller längre åker till jobbet mer än 2–3 dagar per vecka.

Trots allt tror han att nedgången i passagerar­mängden är tillfällig. Strategidi­rektören och lokföraren förenas i den gemensamma drömmen om en renässans för tågromanti­ken.

– Tänk på alla gamla klassiker som utspelade sig under långa tågresor – vore det inte fint om vi kunde skapa något sådant i modern tappning?

Drøgemülle­r blir smått filosofisk inför de framtidsut­sikterna:

– Det är som HC Andersen skrev: Det är en särskild upplevelse att resa med tåg – för det är först då själen hinner med.

 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? Regiontraf­ikrådet Kristoffer Tamsons och Mälartrafi­k ab:s verkställa­nde direktör Helena Ekroth på tåget från Södertälje mot Stockholm.
FOTO: RICHARD NORDGREN Regiontraf­ikrådet Kristoffer Tamsons och Mälartrafi­k ab:s verkställa­nde direktör Helena Ekroth på tåget från Södertälje mot Stockholm.
 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? Mälartåg har just nu 26 nya tåg tillverkad­e av schweizisk­a Stadler. Sammanlagt har man beställt dryg 50 av tågen.
FOTO: RICHARD NORDGREN Mälartåg har just nu 26 nya tåg tillverkad­e av schweizisk­a Stadler. Sammanlagt har man beställt dryg 50 av tågen.
 ??  ??
 ?? FOTO: CHARLOTTE DE LA FUENTE ?? Pandemin har ändrat vårt resbeteend­e. Tågboomen har kommit av sig och det danska järnvägsbo­laget noterar en nedgång i passagerar­mängden med hela 90 procent.
FOTO: CHARLOTTE DE LA FUENTE Pandemin har ändrat vårt resbeteend­e. Tågboomen har kommit av sig och det danska järnvägsbo­laget noterar en nedgång i passagerar­mängden med hela 90 procent.
 ?? FOTO: CHARLOTTE DE LA FUENTE ?? Ebbe Drøgemülle­r har varit lokförare i 30 år. Ett gott dagsverke för honom är känslan av att ha varit till hjälp och nytta för passagerar­na.
FOTO: CHARLOTTE DE LA FUENTE Ebbe Drøgemülle­r har varit lokförare i 30 år. Ett gott dagsverke för honom är känslan av att ha varit till hjälp och nytta för passagerar­na.
 ?? FOTO: CHARLOTTE DE LA FUENTE ?? Livsuppgif­t. Ebbe LL Drøgemülle­r kan inte tänka sig ett bättre jobb än lokföraren­s.
FOTO: CHARLOTTE DE LA FUENTE Livsuppgif­t. Ebbe LL Drøgemülle­r kan inte tänka sig ett bättre jobb än lokföraren­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland