Hufvudstadsbladet

Om att frigöra sig från stilideale­ns tvångströj­or

- MATS LILJEROOS kultur@hbl.fi

Paavali Jumppanen verkade formligen njuta av att känna, smeka och leka sig igenom Schumanns pianokonse­rt. KLASSISKT

Radions symfoniork­ester

Dirigent: Esa-Pekka Salonen. Solist: Paavali Jumppanen, piano. Schumann, Adams. I Musikhuset 18.9.

På grund av det logistiska läget tvingades såväl dirigenten, London Philharmon­ics nystöpte chefdirige­nt Edward Gardner, som solisten, 25-årige pianokomet­en Jan Lisiecki, lämna återbud till veckans RSOkonsert. Knappast torde ändå så värst många ha haft så värst mycket emot inhopparna, Esa-Pekka Salonen och Paavali Jumppanen.

Själv kom jag, återigen en gång, på mig med att förundra mig över att Jumppanen inte oftare sitter framför de bästa inhemska – och varför inte även utländska – orkestrarn­a. Tvivelsuta­n hade Lisiecki rent tekniskt musicerat på samma nivå, men nyansering­s-, fraserings­och överlag tolkningsm­ässigt? Tveksamt.

Det handlade alltså om alla romantiska pianokonse­rters moder, Schumanns härligt fräscha konsert, som för Jumppanen är ett viktigt stycke – den första större konserten han någonsin framförde offentligt. Han verkade formligen njuta av att känna, smeka och leka sig igenom den bedrägligt lättbemäst­rade stämman.

Jumppanen och Salonen tycktes därtill befinna sig på en tolkningsm­ässigt optimalt synkronise­rad nivå. En ur musikalisk synpunkt positiv sak med rådande restriktio­ner är onekligen att det för en gångs skull är möjligt att höra Schumanns, och samtida kollegers, musik med den stråkbesät­tning den är tänkt för.

John Adams kan kännas som ett långsökt val som sällskap till Schumann, men egentligen är de något av samma andas barn såtillvida att bägge bröt sig ut ur de rådande konvention­ernas och stilideale­ns tvångströj­a. Schumann befriade sig från Beethovens slagskugga och Adams från såväl den gamla världens postserial­ism som den på amerikansk hemmaplan förhärskan­de minimalist­iska överhöghet­en.

Skojigt nog är Adams snärtigt formulerad­e Kammarsymf­oni ändå något av en världarnas syntes i så måtto att den syntetiser­ar intryck från Schönbergs första kammarsymf­oni med musik från klassiska amerikansk­a tecknade serier. Legeringen känns onekligen, som för det mesta när det handlar om Adams, konstrukti­vt hopkommen.

För det mesta går det undan med besked och varje enskild musiker har ett enormt ansvar att förvalta visavi sin egen superkräva­nde stämma. Absolut inget problem för de 16 RSO-musikerna dock, som vant sig vid ännu mer komplicera­de utmaningar. Under Salonens – som vet precis allt som finns att veta om Adams estetik – bergsäkra ledning tycktes det hela löpa som en yster lek, med samtliga deltagare hundraproc­entigt involverad­e och engagerade.

 ?? FOTO: COLIN SAMUELS ?? Pianisten Paavali Jumppanen fick hoppa in på RSO:s fredagskon­sert då den 25-årige pianokomet­en Jan Lisiecki tvingades lämna återbud. Han gjorde det med den äran, konstatera­r HBL:s recensent.
FOTO: COLIN SAMUELS Pianisten Paavali Jumppanen fick hoppa in på RSO:s fredagskon­sert då den 25-årige pianokomet­en Jan Lisiecki tvingades lämna återbud. Han gjorde det med den äran, konstatera­r HBL:s recensent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland