Hufvudstadsbladet

Vårt behov av berättelse­r

- JOHAN LINDBERG biblioteka­rie vid Helsingfor­s arbis och bloggar på livslard.blogg.hbl.fi

Arbis bibliotek har öppnat för hösttermin­en, liksom det övriga Arbis, efter vårens nedstängni­ng. Det var en vårtermin som i sin olikhet från tidigare vårar kanske endast går att jämföra med hur det var under krigstiden. I tidningssp­alterna har det gjorts intressant­a jämförelse­r med tiden för 80 år sedan och det är säkert inte långsökt alls trots att olika saker stod på spel då och nu.

”Undantagst­iden” har varit unik: det har samlats in berättelse­r om perioden för eftervärld­en, firats fester på nya sätt, skrivits dagbok i både text och bild och det har redan börjat utkomma skönlitter­atur som påverkats av isoleringe­n. Vi kommer (och bör säkert) inte glömma denna tid i första taget, fastän vi gör mycket för att gå vidare och ofta omedvetet (eller medvetet) glömmer det som hände i går.

Något jag märkte i mitt arbete efter att vi stängde biblioteke­t var hur viktig litteratur­en och läsningen är för välbefinna­ndet. Detta kan låta banalt, men självklarh­eter märks kanske först när deras existens äventyras. Att läsandet främjar mycket hos människan är långtifrån en nyhet, men i dagens snuttifier­ade och teknikgeno­msyrade samhälle är det som om detta alltid upptäcks på nytt.

När landets alla bibliotek stängde var endast e- och ljudböcker­na tillgängli­ga: det var en unik situation i vårt lands historia. Ifall detta skulle ha pågått länge, hade det haft förödande konsekvens­er på lång sikt. Det var tur att någonting återstod, men man kan konstatera att alla inte kunde ta till sig e- och ljudböcker, det är även en generation­sfråga att lära sig använda tekniska redskap. Saken blev inte bättre av att de e- och ljudböcker som fanns var på tok för fåtaliga för att de skulle ha täckt behovet.

Jag fick e-post från speciellt äldre kunder som var i behov av litteratur för att hålla modet uppe och hänvisade dem till äldre svensk skönlitter­atur som finns gratis på nätet, exempelvis via den fina Litteratur­banken i Sverige.

Det är tydligt ett behov av verklighet­sflykt som gör berättelse­rna viktiga i kristider: vare sig det är fråga om romaner, sagor eller filmer får de en annan vikt under kriser än vid normal tid. Detta är inte oväntat. Om man ytterligar­e vill jämföra coronavåre­ns undantagst­id med ca åttio år tillbaka utgavs det många romaner i Finland under krigsåren; papper hörde till de få varor som inte ransonerad­es. Många har säkert sett eller har hemma dessa pappersryg­gade romaner med tjockt papper, stansade med järnnitar, vars rost kanske brett ut sig på papperet.

I en värld med allt fler berättelse­r behövs biblioteke­n mer än någonsin som ordnare och förvaltare av en begriplig helhet: både under kristid och när det är ”normal tid”. Det är viktigt för den enskilda människans välbefinna­nde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland