Hufvudstadsbladet

Siitonen predikar om sorgen efter ett förlorat barn

- HBL

Den som förlorat ett barn bär sorgen med sig hela livet. Sorgen kan ändra skepnad men försvinner aldrig helt. På den tanken grundar sig onsdagens mässa för föräldrar som förlorat ett barn. Mässan riktar sig till alla som förlorat ett barn, litet eller stort, nyligen eller för många år sedan. Mässan ordnas onsdagen den 23 september i Domkyrkans krypta. Det är minnesdage­n för barn som har avlidit och dagen har firats i Finland sedan 2010. Barnets bortgång kan ha kommit plötsligt eller det kan ha varit en lång process med mycket tid för avsked. Barnet kan också ha dött före förlossnin­gen. Mässan är ämnad för den som lever med sorgen efter ett barn, oberoende av hur avskedet sett ut.

Det saknade barnet kan också ha avlidit mitt i livet, såsom överborgmä­stare Eva-Riitta Siitonens dotter. I sin predikan kommer Siitonen att tala om hur man överlever. – Man lär sig leva med förlusten, säger Eva-Riitta Siitonen. Mässan förrättas på finska och svenska av Monica Heikel-Nyberg och Anna-Maija Viljanen-Pihkala. För musiken svarar Anna PulliHuomo.

Efter mässan kan den som öskar stanna kvar på kaffe. Där finns möjlighet att diskutera med andra deltagare och med församling­sanställda. För tillfället får endast 50 personer vistas samtidigt i Domkyrkans krypta. Mässan börjar klockan 18 den 23 september på Kyrkogatan 18 i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland