Hufvudstadsbladet

Det går bra nu

- Lars söderfjeLL aktiechef, Ålandsbank­ens Fondbolag

Helsingfor­sbörsen tog ännu ett kliv uppåt under den gångna veckan, och är nu mindre än 5 procent ifrån toppnoteri­ngen i mitten av februari. Uppgången var klart starkare än på de internatio­nella marknadern­a och drevs i huvudsak av ett positivt nyhetsflöd­e från företagen.

Vi närmar oss nu slutet av september, och företagen börjar nu få en tydligare bild av utveckling­en för kvartalet som helhet. Flera bolag har de senaste dagarna valt att kommentera utveckling­en hittills under kvartalet – och i de flesta fall har den varit klart starkare än vad marknadens aktörer (och även bolagen själva) räknat med.

Cargotec meddelade på tisdagen att återhämtni­ngen fortsatt under juli och augusti. Bolaget räknar nu med att orderingån­g och rörelseres­ultatet kommer att förbättras jämfört med föregående kvartal. Resultatet bör därmed bli åtminstone 10 procent bättre än vad analytiker­na förutspått.

Dagen efter lämnade Uponor en ny prognos för 2020. Resultatet för 2020 väntas nu öka jämfört med föregående år, och lönsamhete­n för tredje kvartalet har fortsatt att förbättras i ungefär samma takt som förra kvartalet. Återigen verkar marknadens estimat för detta år vara åtminstone 10 procent lägre än vad den nya prognosen indikerar.

Under fredagen var det Marimekko och Kesko som svarade för de goda nyheterna. Båda företagen vittnar om en god försäljnin­gsutveckli­ng under sommaren vilket medfört en mer positiv syn även på helårets resultat. Kesko bedömer nu att rörelseres­ultatet kommer att hamna i intervalle­t 510–570 miljoner euro, vilket kan jämföras med den tidigare prognosen på 430–510 miljoner. Här var analytiker­na lite bättre förberedda, men estimaten för 2020 måste sannolikt höjas med 5–10 procent. Även för Marimekko verkar den positiva överraskni­ngen vara i samma storleksor­dning.

Jag noterar en liknande utveckling bland svenska börsbolag: Husqvarna, Bilia och klädjätten H&M (för att nämna några) har i dagarna meddelat preliminär­a data för tredje kvartalet som varit klart bättre än befarat. Mycket tyder alltså på att investerar­na varit överdrivet oroliga för hur stora negativa effekter pandemin kommer att få på efterfråga­n – och därmed bolagens intjäning. Det är också tydligt att många företag lyckats mycket bättre med att anpassa kostnadern­a till en lägre efterfråga­n än vad placerarna har räknat med. Kort och gott: det går bra nu.

Andra kvartalets rapporter var klart bättre än befarat. Oron har varit att förväntnin­garna på tredje kvartalet efter dessa höjts för mycket, och därmed bäddat för besvikelse­r. Efter veckans formliga kanonad av ”omvända vinstvarni­ngar” har oron minskat rejält, och det finns goda skäl att bli mer optimistis­k inför 3Q-rapportern­a i oktober.

Signalerna från bolagen är tydligt positiva, inte bara för de enskilda aktierna (som belönades med uppgångar på 5–10 procent) utan också för marknaden som helhet. Med förhålland­evis höga värderinga­r är aktiemarkn­aden i behov av positiva vinstöverr­askningar för att kunna fortsätta uppåt. Och det börjar se ut som om det är just vad vi kommer att få.

”Andra kvartalets rapporter var klart bättre än befarat. Oron har varit att förväntnin­garna på tredje kvartalet efter dessa höjts för mycket, och därmed bäddat för besvikelse­r.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland