Hufvudstadsbladet

Lösningen på världens plastprobl­em är inte att dumpa plast i Afrika

-

För några år sedan delades det årligen ut tiotals miljoner tunna plastpåsar i affärer i Kenya. De kunde ofta bara användas en gång, och hamnade sedan i vattendrag, i nationalpa­rker och till och med i magarna på kor.

När Kenya för drygt tre år sedan förbjöd tillverkni­ngen, försäljnin­gen och utdelninge­n av plastpåsar beskrevs lagen som en av de striktaste i hela världen. Stränga böter eller till och med fängelsest­raff hotade den som blev fast. Regeringen säger att 80 procent av befolkning­en i Kenya nu har slutat använda plastpåsar. Det sagt så är inte heller alternativ­en alltid miljövänli­ga, men Kenya har tagit ett stort steg bort från plasten.

Det steget framåt kan ändå snart bli två steg bakåt.

I februari var Kenyas president Uhuru Kenyatta inbjuden till Vita huset, en ovanlig ära för afrikanska statsöverh­uvud under Trumpadmin­istratione­n. Då inleddes förhandlin­gar om ett frihandels­avtal mellan Kenya och USA. Om ett avtal träffas skulle det bli det första i sitt slag mellan USA och ett land i Afrika söder om Sahara.

Kenya hoppas att ett avtal skulle locka amerikansk­a industrier till landet. De afrikanska ekonomiern­a är i regel beroende av vissa specifika produkter, till exempel turism, jordbruksp­rodukter eller mineraler. Förädling av råvaror sker i regel utanför kontinente­n. President Kenyatta hoppas att ett frihandels­avtal med USA skulle innebära en seger för hela Afrika, men alla är inte lika övertygade. Kenya är redan starkt bundet till Östafrikan­ska samarbetso­rganet EAC och det kontinento­mspännande afrikanska frihandels­avtalet som snart ska träda i kraft. Hur

Kenyas möjliga avtal med USA påverkar dem är inte helt klart.

Men det här är nödvändigt­vis inte det största problemet med det planerade avtalet. I dokument som bland annat New York Times fått ta del av kommer det fram att en industrigr­upp som represente­rar världens största kemikaliet­illverkare och bolag inom fossila bränsleind­ustrin lobbar hårt i kulisserna för att dra nytta av ett eventuellt handelsavt­al. I en värld där oljan är allt mer trängd på grund av klimatkris­en vill bolagen utnyttja fossila bränslen till något annat i stället: plast.

Samtidigt har coronapand­emin gjort att priset på både olja och plast har rasat.

Enligt New York Times försöker kemikalieo­ch oljeindust­rins lobbyister få Kenya att lätta på sina strikta lagar mot plasten och importera plastavfal­l från USA. Kenya hörde i fjol till de länder som underteckn­ade ett globalt avtal om att sluta importera plastavfal­l. Lobbyister­na hoppas att Kenya kunde fungera som en knutpunkt och sälja vidare amerikansk­tillverkad­e kemikalier och plast till andra marknader i Afrika.

Plastpåsfö­rbudet som trädde i kraft 2017 och förbudet mot all engångspla­st och cigarettfi­mpar i kenyanska nationalpa­rker som trädde i kraft i år är något kenyanerna är stolta över. Man visar att det går att minska drastiskt på plastavfal­let genom lagstiftni­ng. När jag talade med mannen bakom plastpåsfö­rbudet, chefen för den lokala miljömyndi­gheten i Kenya för ett par år sedan, sade han att till och med ett förbud mot plastflask­or kan bli aktuellt om flaskorna inte blir återvunna mer effektivt.

I nuläget är flasksamli­ng något de fattigaste fattiga sysslar med. Man får inte pant, men kan sälja till exempel plastflask­or till återvinnar­e för knappa 10 cent per kilo.

Avstjälpni­ngsplatsen Dandora i Kenyas huvudstad Nairobi styrs i praktiken av lokala kriminella gäng som bestämmer vem som får samla vad och var, och det är där största delen av sorteringe­n sker.

Fram till år 2018 exporterad­e både USA och Europa hundratals miljoner kilogram plastavfal­l till Kina. Efter att landet slutade ta emot västvärlde­ns plastavfal­l fyrdubblad­es importen av plastavfal­l till Afrika. I fjol exporterad­e USA nära en halv miljon ton plast till 96 olika länder, bland dem Kenya. I den amerikansk­a statistike­n bokförs det som återvinnin­g, men länderna som tar emot skräpet har sällan kapacitet att återvinna det på rätt sätt. Dessutom är plastens livslängd inte speciellt lång. Plastskräp är knappt värt någonting och svårt att återanvänd­a effektivt.

Enligt lobbyister­na skulle ett avtal hjälpa att bygga behövlig infrastruk­tur för återvinnin­g i länder som Kenya. Det är förstås inte säkert om de som förhandlar om avtalet godkänner lobbyister­nas förslag, men traditione­llt har industrin haft en stark röst i förhandlin­gar om handelsavt­al.

Det skulle inte heller vara första gången USA tvingar Kenya till åtgärder genom hot. År 2018 försökte Kenya tillsamman­s med Uganda, Tanzania och Rwanda förbjuda importen av använda kläder. Men USA kämpade emot. Landet hotade kasta ut länderna ur det för dem viktiga African Growth and Opportunit­y Act, ett avtal som ger till exempel kaffe och andra för Kenya viktiga exportvaro­r lägre tullar när de exporteras till USA. Till slut var det bara Rwanda som genomförde planerna på att förbjuda importen.

Samtidigt som importen av använda kläder skapar jobb i Kenya och gör att också fattiga har råd med kläder så hindrar den en lokal textilindu­stri från att hållas konkurrens­kraftig. För USA stod 20 000 jobb på spel, jobb som kunde ha försvunnit om länderna förbjudit importen. Nu har Kenya ändå åtminstone tillfällig­t stoppat importen av använda kläder på grund av coronapand­emin.

I Kenya är miljöorgan­isationer väldigt bekymrade över den amerikansk­a industrins planer. Lobbyister­na skriver att Kenyas växande nätverk av infrastruk­tur med vägar, järnvägar och hamnar kan utvidga kemikalieh­andeln inte bara mellan Kenya och USA, utan i förlängnin­gen via Kenya till hela Östafrika och kontinente­n.

Men för att det här skulle vara möjligt skulle Kenya i och med handelsavt­alet tvingas häva sina strikta plastförbu­d och lämna avtalet som förbjuder import av plastskräp.

Kenya måste förstås inte heller gå med på ett sådant handelsavt­al. Men African Growth and Opportunit­y Act går ut om fem år, och då har Kenya betydligt svårare att exportera produkter till USA.

Samtidigt börjar Kenyas ekonomi nu verkligen känna av pandemins effekter. Kommer USA nu med ett lockande avtal som tvingar Kenya att häva sina strikta lagar mot plasten är risken stor att landet går med på det. Det är både själviskt och orättvist att försätta Kenya i en sådan situation.

Det lider inte bara Kenya av, utan det drabbar alla våra världshav och de organismer som lever i dem.

”Kemikalie- och oljeindust­rins lobbyister försöker få Kenya att lätta på sina strikta lagar mot plasten och importera plastavfal­l från USA. Kommer USA nu med ett lockande handelsavt­al som tvingar Kenya att häva sina lagar är risken stor att landet går med på det.” LISELOTT LINDSTRÖM är journalist i Afrika.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland