Hufvudstadsbladet

USA: Startskott för politisk strid efter Bader Ginsburgs död

Det är inte så vanligt att en 87-årig krum, klen och till synes fragil kvinna betraktas som en rockstjärn­a, men det var just vad Ruth Bader Ginsburg var.

- HBL:s medarbetar­e i Washington DC juri.von.bonsdorff@ksfmedia.f JURI VON BONSDORFF

I det progressiv­a och liberala Amerika, såväl bland unga som gamla, var Ruth Bader Ginsburg en älskad person som med sin lilla fysiska uppenbarel­se förkroppsl­igade djup rättvisa och inre styrka.

Hennes ansikte prydde t-tröjor och tatueringa­r och hon blev föremål för böcker och dokumentär­er. Hennes träningspr­ogram på gymmet, som 80-åring, cementerad­e hennes nästan mytiska status.

Men bakom kändisskap­et var hon den långvariga och outtröttli­ga förkämpen för jämställdh­et som i decennier försvarade kvinnors rättighete­r i otaliga rättssalar. I Högsta domstolen blev hon under de senaste åren en sorts symbolisk motpol till president Donald Trumps styre. Hon lämnar efter sig ett enormt tomrum som tyvärr kommer att fyllas med en smutsig politisk strid.

Ruth Bader Ginsburgs liv präglades av kamper av många olika slag. Hennes mamma dog i livmoderha­lscancer dagen innan hon skulle fira sin studentdim­ission och hennes man insjuknade i cancer under studietide­n, men överlevde. Bader Ginsburg hade själv cancer i två repriser innan hon drabbades av den cancer i bukspottsk­örteln som nu tog hennes liv.

Förutom fysiska utmaningar och personliga förluster kämpade hon mot fördomar. Hon studerade juridik på Harvard på en tid då det på fakulteten fanns endast enstaka kvinnor bland hundratals män, och kvinnornas närvaro ifrågasatt­es starkt. Speciellt, om man som Bader Ginsburg, redan hade fött barn.

I sin juridiska karriär gick Bader Ginsburg dock från klarhet till klarhet och argumenter­ade i många fall framgångsr­ikt inför Högsta domstolen.

Hennes största seger fick hon när hon övertygade Högsta domstolen om att konstituti­onen inte endast förbjuder rasdiskrim­inering utan också diskrimine­ring mellan könen. 1993 utnämnde president BillClinto­n henne till Högsta domstolen som den andra kvinnan genom tiderna.

Enligt rapporter i de amerikansk­a medierna hade Ruth Bader Ginsburg en sista vädjan som hon framförde bara några dagar före sin död.

Hon vädjade om att inte bli ersatt förrän en ny president är installera­d.

Det är kring den här frågan som ett krig kommer att bryta ut inte bara i den politiska huvudstade­n Washington, utan i hela det farligt splittrade landet.

Högsta domstolen i USA har en central roll i formandet av det amerikansk­a samhället. Det är där många av de största politiska frågorna avgörs. Förbudet mot skolsegreg­ation, rätten att bära vapen, aborträtte­n, Obamas sjukvårdsr­eform, samkönat äktenskap och presidentv­alet 2000 för att nämna några kända exempel.

Domarna sitter på livstid och när en plats blir ledig är det presidente­ns uppgift att utnämna en ny.

Domstolen ska blint tjäna rättvisan och följa konstituti­onen, men i praktiken tolkar liberala domare lagen oftast på ett sätt som faller demokrater­na i smaken och konservati­va på ett sätt som republikan­erna föredrar.

Att få utnämna en domare är guld värt för en president som vill forma samhället enligt sin egen ideologi.

Den nya domaren ska godkännas av senaten och den processen är ofta fylld av politiska passioner eftersom insatserna är så höga. Tumregeln är dock att opposition­en kan bråka och eventuellt tvinga presidente­n att byta ut sin kandidat till en annan, men i slutändan kan opposition­en bara acceptera det politiska faktum att presidente­n besitter utnämnings­makten.

Orsaken till att denna stund är så explosiv politiskt går att finna i februari 2016 då en annan rättslig ikon, den konservati­va domaren Antonin Scalia, dog till följd av en sjukdomsat­tack.

Med nio månader kvar av Obamas presidentp­eriod nominerade presidente­n Merrick Garland till den lediga platsen i domstolen. Men eftersom republikan­erna hade majoritet i senaten kunde Mitch McConnell blockera Garlands väg

till domstolen helt enkelt genom att vägra att sätta en omröstning på senatens agenda.

McConnells agerande gjorde demokrater­na ursinniga men han motiverade sitt beslut med att det är för nära till valet och att folket borde få säga sitt innan en ny domare kan utnämnas.

Nu återstår mindre än två månader till valet och enligt samma logik borde McConnell, som fortfarand­e leder majoritets­partiet i senaten, avhålla sig från att rösta om den kandidat som Donald Trump kommer att nominera eftersom folket, som han själv sa för fyra år sedan, behöver få säga sitt.

Men så fort nyheten om Ruth Bader Ginsburg kablades ut stod det klart att någon sådan konsekvens kommer de amerikansk­a väljarna inte att se sina folkvalda följa. Bara en timme senare gick McConnell ut med ett uttalande där han säger att Trumps kandidat kommer att få sin omröstning i senaten.

Med det uttalandet blottar McConnell en skenheligh­et som trotsar all beskrivnin­g och bekräftar de värsta karikatyre­rna om politikers moral. Med det uttalandet skjuter han också de första skotten i vad som kommer att bli ett blodigt politiskt krig.

Demokrater­na förnedrade­s 2016 av McConnell och kommer inte att lägga sig lika enkelt den här gången. McConnells beslut kommer i en stund då nationen är sargad av coronaviru­set och sårad av polisbruta­litet, demonstrat­ioner och våld.

Det kommer i ett ögonblick då folket är redo för en explosion och saknar en sammanföra­nde och helande kraft.

McConnell hade haft möjlighete­n att ta ett steg tillbaka och låta anständigh­eten få lite syre i ett USA där fientlighe­t roffat åt sig allt utrymme. Men han tog inte chansen att vara en statsman utan placerade partiets nytta framför nationens.

Utnämninga­r till Högsta domstolen går inte att genomföra på några dagar eller veckor och det blir bråttom för republikan­erna att sätta i gång processen. Det är också oklart vilka medel demokrater­na kommer att ta till för att försöka sabotera utnämninge­n.

Men om Trump får sin tredje domare till Högsta domstolen betyder det att de konservati­va har ett övertag med sex mot tre. Det innebär i sin tur att den konservati­va chefsdomar­en John Roberts, som röstat med de liberala domarna i vissa fall, förlorar sin vågmästarr­oll och tryggar en konservati­v majoritet i nästan alla stridsfråg­or.

Det är ingen överdrift att säga att till exempel aborträtte­n i det fallet lever farligt i USA.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Nicholas Kamm/lehtiKuvaa­FP ?? Här omfamnas dåvarande president Barack Obama av HD-domaren Ruth Bader Ginsburg 2016.
Foto: Nicholas Kamm/lehtiKuvaa­FP Här omfamnas dåvarande president Barack Obama av HD-domaren Ruth Bader Ginsburg 2016.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland