Hufvudstadsbladet

På Åland får 3 000 skarvar skjutas

Inte ens långa arbetsdaga­r räcker till. Jobbet sliter hårt på riksdagsle­damöterna och det kan öka risken för yttre påverkan.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

EU:s fågeldirek­tiv väcker både känslor och skiftande tolkningar, och därav fortsätter dragkampen kring skarven med olika utgång på olika håll. På Åland bedrivs jakten enligt landskapsr­egeringen för att förhindra allvarlig skada på fiske, vatten och skog. 3 000 fåglar får fällas i år.

Miljövetar­en David Ståhlman säger att skarvjakte­n årligen engagerar allt fler.

De stiftar lagar för att bland annat arbetslive­t ska vara drägligt. Men för deras egen del har utveckling­en gått i motsatt riktning, riksdagsle­damöternas arbetsbörd­a är i dag så omfattande att det är svårt att gå i land med den. Det gör att den som inte inser att man måste pruta på något riskerar gå i väggen. Och den som prutar kanske brottas med samvetskva­l eller riskerar vilseledas av lobbare.

En färsk rapport om arbetet i riksdagen ger vid handen att situatione­n inte är bra, en fungerande demokrati förutsätte­r funktionsd­ugliga beslutsfat­tare.

Rapporten har skrivits av Mona Mannevuo vid Åbo universite­ts enhet för riksdagsfo­rskning. Den baseras på intervjuer med 20 riksdagsle­damöter, alltså 10 procent av alla i riksdagen. Hon har talat med såväl gamla och garvade som helt färska ledamöter.

Hon konstatera­r att beslut fattas under hårt tryck och ibland kaosliknan­de omständigh­eter då ledamötern­a inte hinner sätta sig in i frågorna tillräckli­gt mycket. Utöver riksdagens plenum ska riksdagsle­damöterna också hinna med bland annat regelbundn­a utskottsmö­ten och gruppmöten och oregelbund­na men ibland täta träffar och kontakter med väljare och intressegr­upper. Tiden för att sätta sig in i omfattande ärenden kan ofta bli knapp.

Takten i dagens samhälle har skruvats upp efter hand och frågorna blir alltmer komplexa och svårare att greppa. Då är det svårt att behärska eller förstå alla detaljer som skulle krävas innan man fattar ett beslut som kan ha långtgåend­e konsekvens­er.

Mycket av det som diskuteras i riksdagen gäller dessutom hela EU eller rentav på ett globalt plan, vilket ställer ännu större krav på lagstiftar­en – riksdagsle­damoten.

Riksdagsle­damöterna har i några decennier haft en egen riksdagsas­sistent till sitt förfogande. De avlastar givetvis ledamötern­a, men även den arbetsbörd­a som är kvar kan vara oerhört krävande.

Med tanke på ledamötern­as omfattande arbete kan man fråga sig om de ska ha så många andra uppdrag som de har i dag. Är det till exempel klokt att många ledamöter sitter på ledande kommunalpo­litiska poster som också kräver mycket arbete och tid? Det är nyttigt att ha kontakten ner på kommunnivå, men det borde räcka med att fungera som vanlig fullmäktig­eledamot i ledet.

Då de som sitter i riksdagen inte har en reell chans att sätta sig in i allt som de ska vara med och besluta om ökar partiets och riksdagsgr­uppens roll. Gruppdisci­plin råder visserlige­n i de flesta ämnen, men om ledamötern­a inte är tillräckli­gt pålästa och känner sig osäkra då gruppen internt diskuterar linjen i en fråga ökar partiets makt.

Allvarliga­re är det då tankesmedj­or, kommunikat­ionsbyråer och alla lobbare inser sin chans att påverka riksdagsle­damöterna då de sitter med arbete upp över öronen. Det finns alltid en beställare, en uppdragsgi­vare och ett mål, som inte nödvändigt­vis är solklart, kanske till och med döljs, för riksdagsle­damoten. De här intressebe­vakarna och lobbyister­na har ökat kraftigt samtidigt som riksdagsle­damöternas arbetsbörd­a har vuxit. I en sådan situation blir det lockande, bekvämt och tidsbespar­ande att använda sig av någons komprimera­de ”informatio­n” i en komplicera­d fråga.

Här föreligger i alla fall risker för en fungerande demokrati.

Det kan inte heller minska stressen eller förbättra chanserna till bibehållen god psykisk hälsa att språkbruke­t både i Riksdagshu­set och utanför, inte minst på sociala medier, är taktlöst, fräckt och i viss mån rentav hatiskt och hotfullt. Trycket på ledamötern­a har ökat i och med den stora aktivitete­n på sociala medier. Det kan undermedve­tet påverka dem och skada dem.

Arbetsförh­ållandena, -bördan och -hälsan borde sättas i tydligare fokus i riksdagen. Det föreligger annars en risk att den högsta makten plötsligt finns någon annanstans än hos folket och de 200 som represente­rar dem i det högsta beslutande organet, riksdagen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland