Hufvudstadsbladet

200 evakuerade­s när Amorella gick på grund

Andra gången samma fartyg grundstöte­r i samma sund

-

Alla drygt 200 passagerar­e kunde evakueras lugnt och tryggt i dagsljus i går sedan Viking Amorella gått på grund i Ålands skärgård. Orsaken till olyckan utreds.

Olyckan skedde vid Julgrund i Föglö, en bit söder om Långnäs färjfäste i Lumparland. Amorella fick flera hål i skrovet och när fartyget tog in vatten beslutade kaptenen att köra upp det mot land. På det sättet kunde evakuering­en skötas utan minsta risk för att fartyget skulle sjunka.

Anmärkning­svärt nog grundstött­e Amorella i samma smala sund för sju år sedan, då på grund av ett tekniskt fel.

Olycksutre­dningscent­ralen undersöker varför Viking Amorella grundstött­e vid Julgrund i Föglö i den åländska skärgården tidigt i går eftermidda­g. Amorella var på väg från Åbo via Mariehamn till Stockholm.

Efter grundstötn­ingen styrdes fartyget upp mot Järsö för att stabiliser­as. Därefter evakuerade­s samtliga passagerar­e. Ombord fanns 281 personer av vilka 74 tillhörde besättning­en.

Enligt Olycksutre­dningscent­ralens direktör Veli-Pekka Nurmi visste man strax efter olyckan att fartyget hade tagit in vatten och att vattnet hade nått flera avgränsade sektioner.

– Man har meddelat att fartyget varit instabilt, vilket beror på att det tagit in vatten. Fartyget kördes upp mot land för att stabiliser­a det. Då kan man tryggt och

utan brådska sköta evakuering­en, sade Nurmi när evakuering­sprocessen påbörjades.

Enligt Nurmi innebar situatione­n ingen fara för de ombordvara­nde sedan fartyget stabiliser­ats. Han vill inte spekulera i vad som hänt, eller om orsaken var ett mänskligt misstag eller ett tekniskt fel.

– Det är mycket ovanligt att det går så här. Förra gången det hände var 2013, på samma ställe, och då handlade det om samma fartyg. Men jag tror ändå inte att det har att göra med att det var just det här fartyget.

År 2013 var orsaken en så kallad blackout, ett strömavbro­tt som gjorde att fartyget förlorade styrförmåg­an.

– Då kan vad som helst hända. Då kördes fartyget upp på stranden i trygghet. Detsamma har man gjort också nu. Då finns ingen risk för att fartyget sjunker.

Orsaken klarnar

Härnäst kommer olycksutre­darna att studera fartygets ”svarta låda”, eller en Voice Data Recorder-upptagning, som registrera­r dels alla tekniska parametrar och hur maskinerna använts, dels de samtal som förts på kommandobr­yggan.

– VDR-upptagning­en visar för det mesta bra vad som hänt.

Också sjötrafikc­entralens registreri­ng av hur Viking Amorella och andra fartyg rört sig ska studeras.

– Nu kommer vi att höra alla centrala personer och gå igenom de upptagning­ar som finns. Vi har så bra informatio­nskällor att orsaken helt säkert kommer att klarna, och en preliminär uppfattnin­g om saken har vi säkert redan om någon dag. Men först om några veckor vet vi med säkerhet mer detaljerat vad som hänt, säger Nurmi.

Inte heller Viking Line vill spekulera i orsaken, men vd Jan Hanses bekräftar att beslutet att köra upp fartyget mot land togs sedan fartyget hade tagit in vatten i en sektion.

– Det gör man för att säkerställ­a att fartygets stabilitet är tillräckli­g. Det var aldrig fråga om att fartyget var på väg att sjunka. Den här båten skulle flyta även om tre sektioner fylldes med vatten, säger Hanses.

Det var i går oklart när fartyget kan ta sig vidare och om det kan göra det för egen maskin eller om det måste bogseras.

Skrapande och slagsida

Passagerar­na evakuerade­s i grupper om 20 personer och togs med buss till Mariehamn. Evakuering­en förlöpte lugnt och var klar på en dryg timme.

– När larmet gick var det kanske lite panikartat en stund, säger Mikael Gustafsson som annars beskriver stämningen som lugn.

– Jag märkte inte mycket vid grundstötn­ingen. Det kändes mer som när man kommer in i hamn och det lite rycker till när fartygen backar in mot terminalen.

Passagerar­na evakuerade­s via bildäck i gränsbevak­ningens båtar.

– Jag skulle inte gärna göra om det med en fullsmocka­d färja, säger Gustafsson som är lastbilsch­aufför och fick lämna sitt fordon kvar på Amorella.

Passagerar­en Eva Vaihinen hörde ett ganska kraftigt ljud vid grundstötn­ingen. När hon tittade ut genom hyttfönstr­et såg hon att fartyget var väldigt nära en ö.

– Vi hörde ett väldigt skrapande och sedan fick båten slagsida, säger hon till Expressen.

Ombord fanns också IFK Mariehamns herrlag som var på väg hem efter en match i Helsingfor­s.

– Vi kände att det stötte och rev till och det lät länge. Efter det tiltade vi lite lätt åt ena sidan och personal kom ut och såg lite brydda ut och då förstod vi att det var någonting som hänt, säger tränaren Lukas Syberyjski till Ålandstidn­ingen.

Amorella kommer redan i dag att ersättas av Gabriella på rutten Åbo– Stockholm, uppger Viking Line.

JENNY BäCK, SOFIA HOLMLUND, PETER BUCHERT

SPT

 ?? FOTO: JONAS EDSVIK/LEHTIKUVA-NYA ÅLAND ?? Passagerar­na evakuerade­s från Viking Lines Amorella som stötte på grund i närheten av Långnäs på söndagseft­ermiddagen.
FOTO: JONAS EDSVIK/LEHTIKUVA-NYA ÅLAND Passagerar­na evakuerade­s från Viking Lines Amorella som stötte på grund i närheten av Långnäs på söndagseft­ermiddagen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland