Hufvudstadsbladet

Nollutsläp­psdagen ger perspektiv

Föreställ dig hur meningsful­lt livet kunde te sig i en framtid utan klimatutsl­äpp. Det är en utgångspun­kt för de skolelever som uppmärksam­mar Nollutsläp­psdagen på måndag.

- PETER BUCHERT

Vi vet att många barn och ungdomar är klimatmedv­etna och oroliga, men att deras oro inte alltid leder till att de skulle leva sin vardag klimatsmar­t.

Vi vet också att det är rädsla för framtiden som främst motiverar ungdomar att eftersträv­a en hållbar livsstil. Och att hela diskursen kring temat tenderar att kretsa kring vad man måste avstå.

– Framtiden porträtter­as som dagens värld minus det ena och det andra. Det blir alternativ­löst, i värsta fall dystopiskt, säger Otto Tähkäpää, framtidsex­pert vid Barn- och ungdomssti­ftelsen som hör till arrangörer­na för årets upplaga av Nollutsläp­psdagen och som håller i samarbetet med skolorna.

– Vi kommer inte att skapa bestående livsstilsf­örändringa­r på bred front med den utgångspun­kten. Därför måste vi fokusera annorlunda och föreställa oss vad gott och meningsful­lt livet kan ge i en utsläppsfr­i framtid, säger Tähkäpää.

Stiftelsen har sammanstäl­lt läromedel för skolor. Paketet ger eleverna verktyg att skissa på hur ett meningsful­lt liv kunde te sig i en klimatsmar­t framtid, utan att de vuxnas sätt att gestalta framtiden utesluter en massa alternativ.

– Folk brukar föreställa sig framtiden på ett mycket begränsat sätt. Vi vill att ungdomarna ska få tänka själva, utan att de vuxna erövrar deras framtid med sitt smala perspektiv, säger Tähkäpää.

I stället för att utgå från hur världen ser ut i dag och grunna på vad vi måste avstå gäller det att tänka helt annorlunda.

– Man börjar med att tänka sig att världen har nått nollutsläp­p och funderar på vad det innebär. Sedan kan man skissa på vilka möjlighete­r man har i en sådan framtid. Det skapas nya möjlighete­r hela tiden, säger Tähkäpää.

De övningar eleverna kan göra bygger på metoder från framtidsfo­rskningen. Man utgår från

allt vad man kan tänka sig i framtiden. Utifrån några megatrende­r skissar man på hur världen kunde te sig i framtiden om en viss trend förstärks, och vad som då skulle behövas för ett gott liv.

– Först tänker man sig en framtid med nollutsläp­p, sedan hur man ska nå dit. Men då måste man släppa de tankar som begränsar oss i dag.

Gymnasiet Otaniemen lukio är en drivande kraft i Nollutsläp­psdagen och där sker också mycket av det som sänds på Youtube och som skolorna kan ta del av. Beroende på resurser och intresse kan en del skolor uppmärksam­ma dagen i korthet, andra kan bygga ett helt tema kring den.

Eftersom barn- och ungdomssti­ftelsen har tagit över på kort varsel är allt material på finska i år, men avsikten är att framöver ta fram motsvarand­e paket åtminstone också på svenska och engelska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland