Hufvudstadsbladet

Skarvens comeback

-

●●Många betraktar skarven som en invasiv art, men Jord- och skogsbruks­ministerie­t räknar i själva verket skarven som en art som återvänt till Östersjön. Skarven omfattas alltså inte av den nationella handlingsp­lanen för främmande arter.

●●Skarven utrotades i Östersjöom­rådet kring sekelskift­et 1900, men började återvända på bred front under 1980-talet och nådde Finlands kuster 1996.

●●De skarvar som i dag häckar i Östersjöom­rådet hör till underarten

Namnet syftar på Kina, eftersom den brittiska sinologen George Staunton som 1796 gav arten dess namn utgick från ett exemplar som fångats i sjön Weishan i Kina.

●●Då kände man enligt Birdlife Finland inte till att det handlade om samma art som redan förekom i Europa, men som skiljde sig från arten

som påträffade­s på de brittiska öarna. Den arten, som ofta kallas storskarv, försvann enligt Birdlife Finland troligen från Östersjön på 1500-talet.

●●Arten bredde sannolikt ut sig i Östersjön under 1500–1700-talen. Den försvann nästan helt i början av 1900-talet, men har gjort comeback söderifrån under de senaste decenniern­a. Källor: Jord- och skogsbruks­ministerie­t, Birdlife Finland

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Ännu på 1990-talet var
■ skarven en raritet i den finländska skärgården. Sedan förändrade­s situatione­n snabbt.
FOTO: MOSTPHOTOS Ännu på 1990-talet var ■ skarven en raritet i den finländska skärgården. Sedan förändrade­s situatione­n snabbt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland