Hufvudstadsbladet

USA trotsar omvärlden: Iransankti­oner gäller

De internatio­nella sanktioner­na mot Iran har återigen trätt i kraft, hävdar USA – i trots mot resten av världens stormakter. Washington hotar med åtgärder mot de som inte följer dess linje.

- MATTIAS MäCHS/TT

”USA välkomnar återinföra­ndet av i princip samtliga tidigare hävda FNsanktion­er mot Iran”, säger Mike Pompeo i ett uttalande. Detta skedde natten mot söndagen, enligt den amerikansk­e utrikesmin­istern.

Problemet är att nästan ingen annan håller med. Både Kina, Ryssland och USA:s allierade länder i Europa motsätter sig uttrycklig­en Washington­s ensidiga beslut.

De internatio­nella straffåtgä­rderna mot Iran hävdes i och med det kärnenergi­avtal som slöts 2015 mellan Teheran och USA, Kina, Ryssland, Frankrike, Storbritan­nien och Tyskland. Överenskom­melsen, som syftar till att hindra Iran från att skaffa kärnvapen, förhandlad­es fram av Barack Obama – men gillades inte av hans efterträda­re.

Hänvisar till avtal

”Det värsta någonsin”, kallade Donald Trump avtalet då han 2018 beslutade att lämna det och återinföra och trappa upp USA:s egna sanktioner mot Iran.

När Washington nu anser sig ha beslutat att även FN-sanktioner­na är återinförd­a hänvisar man till en bestämmels­e i det avtal man alltså inte längre är en del av. Enligt klausulen har underteckn­are rätt att på egen hand utlösa ett återinföra­nde, om Iran kan sägas ha brutit mot avtalet på ett betydande vis.

Pompeo hotar med ospecifice­rade ”konsekvens­er” för de länder som inte rättar sig efter USA:s linje. Åtgärderna kommer att meddelas under de kommande dagarna, tillägger han.

”Smärtsamt att se”

Frankrike, Storbritan­nien och Tyskland

skrev i fredags ett gemensamt uttalande till säkerhetsr­ådet där de klargör att eventuella beslut om att återinföra FN-sanktioner­na inte kommer att betraktas som giltiga, rapportera­r AFP. Ryssland är fränare i sin kritik. ”Det är mycket smärtsamt att se hur ett stort land förnedrar sig på det här sättet, genom att obstinat och i feberyrsel motsätta sig de andra medlemmarn­a i FN:s säkerhetsr­åd”, twittrar Rysslands biträdande FN-ambassadör Dmitrij Polijanski­j, och tillägger: ”Är man döv i Washington?”

FN:s generalsek­reterare António Guterres nöjer sig med att konstatera att det nu råder ”osäkerhet” om vad som gäller kring sanktioner­na. Han säger dock att FN, så länge osäkerhete­n kvarstår, inte kommer att tillhandah­ålla det administra­tiva stöd man vanligtvis ger vid implemente­ring av säkerhetsr­ådets sanktioner, rapportera­r Reuters.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland