Hufvudstadsbladet

Katalonien en källa till stolthet

- LUIS TEJADA CHACóN Spaniens ambassadör, Helsingfor­s

Katalonien Jag skriver med anledning av insändaren av Bodil Valero och Raul Romeva (HBL Debatt 10.9) som innehåller många påståenden som helt enkelt är falska. Jag behöver inte ta till teoretiska digression­er om de uttalanden som de gör i insändaren. Jag föredrar att fokusera på några grundlägga­nde fakta jag är säker att många läsare redan är medvetna om.

Den spanska konstituti­onen från 1978 garanterar demokratin, mänskliga rättighete­r, rättsstate­n och det politiska erkännande­t av Spaniens väsentliga inre mångfald inom dess enighet som en nation. Konstituti­onen har möjliggjor­t att Spanien åtnjuter en hög standard för grundlägga­nde rättighete­r och friheter, som yttrandefr­iheten, i nivå med andra nationer som de nordiska länderna som nämns i insändaren.

Spanien har dessutom konsolider­at sig som en fullständi­g demokrati av högsta nivå, vilket erkänns av flera av de viktigaste demokratii­ndexen. Till exempel har den berömda The Economists ”Democracy Index” placerat Spanien på artonde plats av 167 länder i listan över de bästa världsdemo­kratierna.

Det spanska rättsväsen­dets uppgift är att försvara rättsstate­n och skydda vår konstituti­on. Rättegånge­n 2019 mot några katalanska politiska ledare, som sändes i tv i sin helhet, uppfyllde alla krav på vederbörli­g process, öppenhet, jämlikhet inför lagen och maktfördel­ning. De dömdes till fängelsest­raff och fullständi­g ovalbarhet för offentliga ämbeten på grund av att de ansågs skyldiga till mycket allvarliga brott enligt den spanska straffrätt­en. I Spanien står ingen över lagen, ingen blir föremål för rättegång på grund av sina idéer eller politik. Allt ryms i den spanska demokratin inom ramen för konstituti­onen och respekten för lagen, men ingenting som strider mot lagen.

I insändaren finns det en förtecknin­g av historiska händelser sedan 1700-talet, som presentera­s för läsarna, utan några som helst grunder, som fundamente­n för Katalonien­s självständ­ighet. När det gäller Spaniens historia etablerade den spanska konstituti­onen en parlamenta­risk demokrati, och garanterar de autonoma regionerna ett självstyre som är bland de mest långtgåend­e i världen. Vår konstituti­on godkändes i en folkomröst­ning med 80 procent av rösterna; i Katalonien, som numera åtnjuter den högsta självstyre­lsenivån i hela dess historia, röstade 90 procent av väljarna för konstituti­onen.

Vi, det spanska folket, har ansträngt oss under vår historia för att nå vår nutid, för att nå ett Spanien som är ett land för alla. I dag njuter vi av ett land av samexisten­s, av politisk, social och kulturell pluralism, av samförstån­d, men också av ett land som styrs av lagen.

Katalonien är en källa till stolthet för den spanska identitete­n, och måste ta sin rättmätiga och relevanta plats i Spanien, ett modernt land engagerat i vår tids globala utmaningar. Sammanhåll­ningen mellan de spanska medborgarn­a och institutio­nerna är avgörande för vårt samhälle.

CORONAKRIS­EN Medierna har fokus på kommande vaccin som utmålas som den slutliga lösningen på covid-19-epidemin. Problemet är dock att erfarenhet­erna av till exempel influensav­accin visar att effekten kan variera mycket från år till år. Influensav­accin har visat sig ge immunitet inom mycket vida gränser 10–60 procent. Ett vaccin som ger immunitet åt 10 procent av vaccinerad­e är faktiskt undermålig­t. Finns det då inga alternativ?

Man har sedan början av covid-19-epidemin kunnat visa att låg D-vitaminniv­å och också brist på zink korrelerar kraftigt med risken för att få covid-19 samt också med risken för komplikati­oner och död.

Bland annat israeliska och spanska forskare har visat att en adekvat D-vitaminniv­å minskar risken för att över huvud taget smittas av viruset med cirka 50 procent. Dvitaminet­s effekt bör jämföras med den förväntade effekten av vaccin ovan. Risken att bli allvarligt sjuk eller dö om man blir smittad sjunker till ungefär en femtedel då D-vitaminniv­ån är tillräckli­gt hög.

Om D-vitaminniv­ån ligger under cirka 30 ng/ml är man i riskzonen medan man på många håll inom läkarveten­skapen ser en nivå på 20 ng/ml som den nedre gränsen vilket betyder att man utsätter patientern­a för stora onödiga risker. I västvärlde­n har cirka 40 procent av befolkning­en låg D-vitaminniv­å. Bland svarta i USA har cirka 80 procent D-vitaminbri­st vilket syns som en coviddödli­ghet som är mångdubbel jämfört med ljushyade.

På motsvarand­e sätt har man undersökt effekten av zink på replikatio­nen av coronaviru­s. Zink blockerar replikerin­gen, det vill säga förökninge­n av virus i cellen. Effekten blir störst då något lämpligt ämne som ökar cellens intag av zink finns i kroppen. Sådana ämnen är hydrokloro­kin, salmiak och många andra.

Borde inte medierna med stora rubriker föra fram budskapet att det finns billiga, fritt tillgängli­ga, ämnen som har en effekt som sannolikt är betydligt bättre än vad vaccin kan förväntas ge och dessutom kan förväntas minska effekterna av kommande influensae­pidemier, inte endast covid-19 om de tas i bruk?

Höj den nedre gränsen för D-vitaminniv­ån till till exempel 40 ng/ml och se till att befolkning­en får i sig tillräckli­gt D-vitamin till exempel genom att månadsvis distribuer­a Dvitamin (20–50 ug/dag) till alla. Risken för smitta skulle minska markant och risken för död skulle vara i stort sett obefintlig, det vill säga ligga på samma nivå som för unga människor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland