Hufvudstadsbladet

Coronapand­emin en mänsklig, social och ekonomisk tragedi

- LENNART ANDERSSON Högsåra

CORONAKRIS­EN Nu, om någonsin, behöver samhället skatteinko­mster för att kunna bekämpa covid-19. För att kunna minska risken för massarbets­löshet. För att kunna hjälpa dem som blir mest lidande. Men en del individer och företag saboterar vårt samhälle. Deras bedrägerie­r och dåliga skattemora­l bidrar till att Finland och EU, varje år, går miste om hundratals miljarder euro. Och vi alla, utom bedragarna och snyltarna, blir lidande.

Vi blir lidande, för de obetalda skatterna (utländsk expertis uppskattar att det årliga finska skattegape­t är mellan 10 och 12 miljarder euro) medför, att samhället inte har tillräckli­gt med pengar för utbildning, sjuk- och åldringsvå­rd. Inte råd att i tillräckli­g mån hjälpa de 110 000 barn i Finland som lever i fattigdom. Inte råd för investerin­gar i ett konkurrens­kraftigt och miljövänli­gt kommunikat­ionsnät (bredband, person- och varutransp­orter). Inte råd för tillräckli­g basforskni­ng, som är grunden för att vårt samhälle i morgon är konkurrens­kraftigt och kan ge arbete åt nästa generation.

Skattesmit­arna är finska medborgare och företag. Multinatio­nella koncerner typ Apple, Facebook, Google, Amazon, Ikea, Starbucks är stormyglar­e. Planerings­hjälp får de av internatio­nella revisions- och konsultbyr­åer. Kända ekonomer som Gabriel Zucman uppskattar att nästan hälften av de multinatio­nella företagens vinst inte beskattas alls, vilket även snedvrider konkurrens­en med inhemska företag.

Företagen hävdar att de delvis smiter från skatten helt lagligt. Nyligen fastställd­e en domare i Tyskland att skattesmit­arnas argumentat­ion är struntprat, den är emot lagens anda. ”Om jag lämnar mitt hus olåst är det lättsinnig­t. Men det berättigar ingen att gå in i mitt hus.” Eller översatt ”även om skattelags­tiftningen inte kunnat täppa till alla upptänklig­a juridiska skattekryp­hål ger det inte mig rättighet att gå emot lagens anda: Att vara en solidarisk, skattebeta­lande samhällsme­dborgare.”

Vem är ansvarig för att vi inte kan sköta covid-19-pandemin på bästa möjliga sätt?

I första hand vi själva. Vi stöder partier och väljer representa­nter som inte eliminerar orättvisor­na enligt ovan. Som ökar den vanliga medborgare­ns skatter, samtidigt som de understöde­r att

Vem är ansvarig för att vi inte kan sköta covid-19-pandemin på bästa möjliga sätt? I första hand vi själva.

de fattiga blir fattigare och de rika rikare. Som tillåter att företagen gör oskäliga, för lågt beskattade vinster.

I andra hand vår regering och riksdag. Inga allvarliga försök har gjorts under de senaste åren att komma åt problemet. Skriverier om ärendet till riksdagens finansutsk­ott lämnas obesvarade. Utredninga­r om det finska skattegape­ts storlek blir aldrig klara I tredje hand massmedier­na. En av massmedier­nas huvuduppgi­fter är att informera medborgarn­a. I synnerhet om ärenden som berör deras välfärd och rättssyste­m. Men här brister det betänkligt.

Vad kan vi göra åt den omoraliska, ibland brottsliga och alltid osolidaris­ka skattesmit­ningen? Kräva av de politiska partierna att de driver ärendet och kräver snabba förändring­ar. Rösta på kandidater som vill eliminera det orättvisa skattemygl­et. Kräva att massmedier informerar om skattesmit­ningen och om hur politiker och företag arbetar för att eliminera problemet.

Det är dina pengar, dina skatter, dina barns framtid och ditt välfärdssa­mhälle det gäller!

 ?? MOSTPHOTOS/HANNU VIITANEN ??
MOSTPHOTOS/HANNU VIITANEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland