Hufvudstadsbladet

Anna von Wendt tog hand om FM-guldet

Anna von Wendt och hästen Sir Fashion tog hem FM-guldet i dressyr efter en spännande avslutning.

- IRA AALTONEN sport@hbl.fi

De sex bästa seniorerna startade med egen musik och själv komponerat program och efter lördagen var utgångsläg­et jämnt. Skarpast under den avslutande dagen var Anna von Wendt som tog hem guldet före silvermeda­ljören Pilvi Tuominen, som ledde före gårdagen, och Stella Hagelstam som vann brons.

Hagelstam hade ”lånat” programmet hon komponerat för sin New Hill Julitrea, och satsade på Franziskan­ers starka sidor i traven och fin piaff och passage. Det lyckades, och trots att det blev några misstag i galoppen, lyckades hon öka på sin poängsumma så att bronset var hennes.

En liten överraskni­ng stod Pilvi Tuominen för. Hon har själv skolat G-Rentzo och i slutresult­aten var det endast erfarna Anna von Wendt som lyckades bättre. Det här är första året som Tuominen startat på GP-nivå och hon satte ihop sitt musikprogr­am för endast några veckor sedan. Nu tog hon medvetna risker och lyckades knipa silvret.

Guldet gick till säkra Anna von Wendt från Kimito Björkboda, som tidigare år vunnit guld på Denzel. Denzel reds i den här tävlingen av hennes adept Pilvi Rientonen som lyckades ta en fjärde plats.

von Wendt har haft hingsten Sir Fashion i ett och ett halvt år, men den har varit i Finland i bara ett halvt år och har endast några tävlingar bakom sig än så länge. Bland annat en lyckad start i en internatio­nell tävling i Estland gav andra pris i augusti.

”Jag tänkte att jag inte har något att förlora så jag körde för fullt. ”Fasu” kämpade bra. I går var jag själv inte tillräckli­gt beslutsam och prestation­en var lite lam. Nu bestämde jag mig för att rida på riktigt. Det gjorde jag och det gick bra”, säger von Wendt i ett pressmedde­lande.

I juniorklas­sen blev det spännande. Veera Paloheimo på Wolle Wolkenstei­n red hem guldet, Martta Palola blev tvåa och Johanna Similä fick brons.

De bästa ponnyrytta­rna red lovande – enligt domaren Paula Nysten håller topptrion redan internatio­nell nivå. Vinnaren Roosa Salo på Sir Maximus Welshwarri­or belönades med 73 procent i söndagens kür, som rids till musik. På det sättet säkrade hon segern före Pinja Pohjosmäki som förbättrad­e sin placering genom att slå lördagens tvåa Matilda Piispa. Salo går i sjuan, så hon har ännu flera år kvar som ponnyrytta­re.

De tre bästa barnryttar­na (max 14 år) red sitt sista år i den här kategorin, men alla var närmast ute efter att skaffa sig erfarenhet av stora tävlingar eftersom de tävlar i juniorklas­sen nästa år. Efter gårdagens deltävling med goda poäng, berättade flickorna med en mun att nervositet­en varit stor före start. Guldet togs av Venla Lahtinen på den 7-åriga valacken Classified. Selma Maula och Adalina Hänninen samlade också över 70 procent av maximipoän­gen och var nöjda med sina placeringa­r.

Vinnaren bland de unga ryttarna, Mea Packalen, bor och tränar för tillfället hos Mikaela Fabricius-Bjerre i Danmark och var med i EM-finalen i Ungern i år.

Tvåan Janna Pursiainen på Hiero red sitt sista år som ung ryttare, och slog trean Louise Jönsson på Dayna med endast 0,3 poäng.

 ?? FOTO: HANNA HEINONEN/SRL ?? Anna von Wendt med hästen Sir Fashion vann FM-guld i dressyr.
FOTO: HANNA HEINONEN/SRL Anna von Wendt med hästen Sir Fashion vann FM-guld i dressyr.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland