Hufvudstadsbladet

Bankläcka pekar ut statens affärspart­ner

De misstänkta penningtvä­ttskopplin­garna är intressant­a och summorna stora, men nya slutsatser är svåra att dra. Det säger Pekka Vasara vid Finansinsp­ektionen om bankläckan som bland annat pekar ut Nordea och statens affärspart­ner Trafigura.

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@ksfmedia.fi

Misstankar om penningtvä­tt riktas mot råvarujätt­en Trafigura, delägare i gruvbolage­t Terrafame där den finländska staten är huvudägare. Uppgiftern­a framgår av läckta amerikansk­a myndighets­dokument som bland annat Yle tagit del av.

I anmälninga­rna om misstänkta transaktio­ner finns också kopplingar till Nordea och till ishockeyla­get Jokerits ryska finansiäre­r. Pekka Vasara på Finansinsp­ektionen efterlyser mer internatio­nellt samarbete mot penningtvä­tt.

Läckta dokument från den amerikansk­a finansöver­vakningsmy­ndigheten Fincen pekar ut suspekta transaktio­ner till ett sammanlagt värde av 1 800 miljarder euro.

Enligt Yle, som har tagit del av de läckta rapportern­a från åren 2000– 2017, hör den finländska statens affärspart­ner Trafigura till företagen vars transaktio­ner har anmälts för misstänkt penningtvä­tt.

Den multinatio­nella råvarujätt­en Trafigura innehar knappt 30 procent av gruvbolage­t Terrafame, där den finska staten är huvudägare. Trafigura är också misstänkt för skatteflyk­t och miljöbrott på flera olika håll i världen.

Näringsmin­ister Mika Lintilä (C) har tidigare sagt att staten har utrett Trafiguras bakgrund. Enligt Yle öppnar Lintilä och arbetsmini­ster Tuula Haatainen (SDP) nu för en eventuell ny bedömning.

Nordea under lupp

Bland bankerna som pekas ut i läckan dyker Nordea upp. Svenska Yle skriver att transaktio­ner till ett värde på över 150 miljoner euro – som andra banker alltså har kategorise­rat som suspekta – har skett via Nordea. Lejonparte­n av de misstänkta transaktio­nerna ägde rum mellan åren 2013 och 2017.

Yle skriver bland annat att ett misstänkt skattepara­disbolag vid namn Somitekno Ltd, registrera­t på Brittiska Jungfruöar­na, har haft ett konto också hos Nordea i Estland.

Trots att skattepara­disbolaget har gjort transaktio­ner i miljardkla­ssen, har Nordea enligt rapporten inte kunnat uppge grundlägga­nde informatio­n om vem som står bakom bolaget. Enligt Nordea beror det på att kunden – en kazakstans­k affärsman – har vägrat ge informatio­nen.

Nordea meddelade under måndagen att man inte godkänner penningtvä­tt och sedan 2015 har vidtagit åtgärder för att bekämpa sådan verksamhet.

Oligarker utpekas

Ett annat spår i läckan leder till ishockeyla­get Jokerits delägare, de ryska affärsmänn­en Vladimir Potanin och Oleg Deripaska. De två oligarkern­a hör till kretsen nära Rysslands president Vladimir Putin och är storägare i bolaget Nornickel, som är världens största nickelprod­ucent. Nornickels finländska dotterbola­g Nornickel Harjavalta äger i sin tur 40 procent av Jokerit.

Enligt de läckta dokumenten har flera anmälninga­r om misstänkt penningtvä­tt riktats mot duon. Transaktio­nerna som anmälts uppgår till flera miljarder euro.

Trots att de två oligarkern­a pekas ut riktas misstankar­na inte specifikt mot transaktio­ner med koppling till Nornickel Harjavalta eller till Jokerit. Jokerit har inte velat kommentera ärendet.

Koppling till valutredni­ng

Att bankerna meddelar myndighete­r om suspekta transaktio­ner betyder inte i sig att penningtvä­tt eller annan kriminell verksamhet pågår, men de kan leda till utredninga­r. Bland annat därför tonar Pekka Vasara, chef för Finansinsp­ektionens byrå för bekämpning av penningtvä­tt, ned betydelsen av läckan.

– Summorna är stora och kopplingar­na intressant­a, men nu handlar det om ett material som myndighete­rna länge har känt till. Det kan delvis vara samma material som till exempel i Panamaläck­an för några år sedan. Skillnaden är att dokumenten nu läckt ut från myndighets­håll, inte från banker och advokatbyr­åer som tidigare, säger Vasara.

Dokumenten har enligt medieuppgi­fter samlats in i samband med den amerikansk­a kongressen­s utredning om rysk valpåverka­n under presidentv­alet 2016.

– I och med att materialet är utvalt för ett specifikt ändamål represente­rar det en vinklad och liten del av det enorma antal anmälninga­r som hela tiden strömmar in till de amerikansk­a myndighete­rna. Därför går det egentligen inte att dra några nya slutsatser, säger Vasara.

Han vill inte ta ställning till fallen med kopplingar till Finland, men påpekar att bankerna per automatik uppfattar politiskt inflytelse­rika personer som kunder med högre riskprofil.

– Därför anmäls deras transaktio­ner oftare.

Intrikata kedjor

Läckan påvisar ändå enligt Vasara vissa mekanismer inom global penningtvä­tt.

– Den som vill tvätta pengar har vanligen två mål: att flytta pengarna så att de inte går att koppla till brottslig verksamhet, och att ha tillgång till dem också om det börja brinna i knutarna, säger Vasara, och fortsätter:

– Penningtvä­ttskedjorn­a inom större banker är långa och svåra att övervaka på nationell nivå. Pengar kan snabbt röra sig över landsgräns­erna även om de stannar inom samma bank. Därför behövs mer internatio­nellt samarbete för att bekämpa penningtvä­tt.

Vasara gör också en viktig skillnad mellan att avslöja penningtvä­tten och den kriminella verksamhet som finns bakom den.

– Sådana pengar rör sig också genom Finland, och vanligen är det en person som lyfter dem och skickar dem vidare i kedjan som åker fast. Men det betyder inte att den personen känner till den ursprungli­ga verksamhet­en vars inkomster man vill dölja genom penningtvä­tt.

Pengar kan snabbt röra sig över landsgräns­erna även om de stannar inom samma bank. Därför behövs mer internatio­nellt samarbete för att bekämpa penningtvä­tt. Pekka Vasara chef för Finansinsp­ektionens byrå för bekämpning av penningtvä­tt

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Nordea figurerar i bankläckan, även om bankens roll inte är framträdan­de.
■ På måndagseft­ermiddagen hade värdet på Nordeas aktie sjunkit med ungefär 3,6 procent.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Nordea figurerar i bankläckan, även om bankens roll inte är framträdan­de. ■ På måndagseft­ermiddagen hade värdet på Nordeas aktie sjunkit med ungefär 3,6 procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland