Hufvudstadsbladet

Rädsla för misär och corona i ”nya Moria”

För en vecka sedan brann flyktinglä­gret Moria på ön Lesbos ner. Grekiska myndighete­r utreder nu brandorsak­en medan tusentals flyktingar flyttar in i det nya lägret Kara Tepe. Det är ändå oklart om alla vill flytta: Vissa är rädda för corona, andra för att

- bille.siren@ksfmedia.fi BILLE SIRÉN

En två dagar lång brand ödelade flyktinglä­gret Moria på Lesbos i början av september. Efter mer än en vecka under bar himmel och utan tillgång till vatten eller toaletter har nu över 9 000 migranter flyttat in i ett nytt läger, bara kilometer från Moria.

Det är ändå oklart om alla ens vill dit. Många är rädda för att misären i Moria upprepar sig. Dessutom sprider sig oron för att coronaepid­emin tar fart i lägret, efter att 250 personer testat positivt för viruset.

Alla som bodde i Moria blev hemlösa efter några ödesdigra nätter då det överfulla flyktinglä­gret brann ner i början av september. Grekisk polis har gripit fem migranter misstänkta för att ha anlagt branden.

Dagarna efter branden var kaotiska. Stora demonstrat­ioner bröt ut på Lesbos, och de möttes av polis som skingrade de frustrerad­e massorna med tårgas. Stephan Oberreit, talesperso­n på Läkare utan gränser, sade då:

– Det behövs en mycket mer humanitär inställnin­g. I morse hade vi en demonstrat­ion med tårgas, och till vår klinik kom kvinnor och barn. Det var hemskt att se människor som redan traumatise­rats många gånger komma in med rinnande ögon och andra problem.

Nu jobbar organisati­oner och myndighete­r febrilt för att bygga ut det nya lägret – bara kilometer ifrån Moria.

Oklart om alla flyttar in

Omkring 9 400 migranter hade i måndags flyttat in i det nya lägret Kara Tepe på Lesbos östkust efter en vecka under bar himmel. Även Kara Tepe har därmed nu överskridi­t kapacitete­n: lägret var tänkt för 8 000 flyktingar.

Det är ändå oklart om alla flyktingar från Moria kommer till Kara Tepe.

407 ensamkomma­nde barn flyttades till grekiskt fastland natten efter branden, och många av flyktingar­na sägs vara rädda för det nya lägret efter det de varit med om i Moria.

Grekisk polis har ordnat busstransp­ort för migrantern­a, som genomgår ett obligatori­skt coronatest innan de äntrar lägret.

I början av september uppdagades det första fallet av covid-19 i Moria. På måndagen var siffran uppe i 250 bland dem som flyttat in i det nya lägret, uppger UNHCR. Alla coronapati­enter isoleras inne i lägret.

Lägret i Kara Tepe har slagits upp invid ett annat flyktinglä­ger som funnits i flera år. Det lägret hade knappa 1 000 invånare när Moria brann ned.

Men också det nya lägret är bara en tillfällig lösning, säger Elisabeth Haslund Arnsdorf, talesperso­npå UNHCR.

– Människorn­a är nervösa och oroliga. Många har bott i Moria i flera år. De här lägren är inte hållbara i längden, utan det behövs mer stöd från EU till Grekland för att lösa situatione­n.

Europeiska länder reagerar

Flera europeiska länder har reagerat på det förvärrade läget på Lesbos.

Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel uppgavs förra veckan ha kommit överens med landets inrikesmin­ister om att ta emot 1 500 flyktingar.

Norge meddelade att landet kan hämta 50 flyktingar, något som det vänsterpar­tistiska fylkesråde­t Bjarne Rohde i landskapet Troms och Finnmark var besviken över.

– När katastrofe­n är ett faktum är svaret dessvärre alltför svagt. Regeringen gör alltför lite, alltför sent, säger han till lokaltidni­ngen Framtid i Nord.

Rohde ansåg att kommunerna i Nordnorge ensamma kunde ta emot 400 flyktingar, om bara regeringen tillät det.

Finland har beslutat att ta emot 11 ensamkomma­nde barn från det nedbrunna lägret. De ingår i den kvot på 175 asylsökand­e som regeringen kom överens om i våras.

Av de 175 flyktingar­na har i dag 72 anlänt till Finland.

 ?? FOTO: MANOLIS LAGOUTARIS/LEHTIKUVA-AFP ??
FOTO: MANOLIS LAGOUTARIS/LEHTIKUVA-AFP
 ?? FOTO: LOUISA GOULIAMAKI / LEHTIKUVA-AFP ?? I början av september upptäcktes det första fallet av covid-19 i Moria. På måndagen var siffran uppe i 250 bland dem som flyttat in i det nya lägret, och
■ oron för smittsprid­ing är stor.
FOTO: LOUISA GOULIAMAKI / LEHTIKUVA-AFP I början av september upptäcktes det första fallet av covid-19 i Moria. På måndagen var siffran uppe i 250 bland dem som flyttat in i det nya lägret, och ■ oron för smittsprid­ing är stor.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland