Hufvudstadsbladet

Signerad kork

När artisten Lauri Tähkä erbjöds ett eget vin var kraven höga: Det skulle ha hög klass och samtidigt inte säljas med hans ansikte på etiketten.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Alvar Aalto har ett fylligt rödvin från Spanien, Jean Sibelius en sauvignon blanc från Frankrike och Tom of Finland en kalifornis­k blend av flera olika röda druvor. Men annars är det inte många finländare förunnat att ha ett eget signaturvi­n. Artisten Lauri Tähkä ansluter sig nu till denna exklusiva skara.

Det är en liten skara människor som bjudits in till den italienska restaurang­en Madonna i Hagnäs när Lauri Tähkäs signaturvi­n Acqua in Fiamme lanseras – de trognaste fansen, en handfull journalist­er och lika många bloggare. Krögaren Ville Relander dukar fram en meny bestående av italienska delikatess­er tillverkad­e av finska råvaror, som fritto misto (friterade skaldjur och grönsaker), pizza Margarita, bruschetta (tomatsmörg­ås) och burrata (mozzarella med tryffel och tomat). Exempelvis tomaterna i samtliga rätter kommer från en gård i Åboland.

– Körsbärsto­materna har vi rostat i honung. I somras hade vi två bikupor här på gården som gav oss en skörd på 50 kilo egen honung. Lokalare än så kan en råvara inte bli, säger Ville Relander.

Vinet som hälls upp i glasen är naturligtv­is också italienskt, en ripasso från vindistrik­tet Valpolicel­la, som ligger i nordöstra delen av landet, norr om Verona. Det är ett rött kvalitetsv­in i 20-eurosklass­en. Etiketten är signerad av artisten Lauri Tähkä. Signaturvi­net föddes som ett samarbete mellan vinimportö­ren Viinitie och sångaren.

– När vi föreslog ett eget signaturvi­n för Lauri Tähkä ställde jag höga krav, det måste vara ett högklassig­t kvalitetsv­in och hans bild får inte finnas på etiketten. Folk ska köpa vinet för att det är gott, inte för att vi har klistrat den populära sångarens porträtt på flaskan, säger Master of Wine Pasi Ketolainen vid Viinitie.

Tähkä fick alltså välja vinet själv från ett visst urval italienska viner. Att artisten har en varm relation till Italien framkom redan i hans bok Äärillä (WSOY 2019).

”Lidelseful­l och inspireran­de, skrattande och så vacker. Smala, mystiska nattliga gator och ett intensivt turkost hav. Så många sånger har fötts här. Det är mitt Italien”, skriver Lauri Tähkä i boken.

Brinnande vatten

Under lanseringe­n ger Tähkä inga intervjuer, han är där för att göra det han är bäst på, sjunga och spela gitarr. Han inleder med en helt nyskriven låt, delvis framförd på spanska.

– Jag skrev den här låten för bara tre veckor sedan, det var då jag fick smaka på mitt signaturvi­n. Jag blev så inspirerad att jag skrev en ny låt till just det här vinet. Jag kan inte med ord beskriva vinet, det handlar mera om en känsla. Det bara är, säger han på sitt kryptiska vis när han ställer sig på den provisoris­ka scenen i restaurang­en.

– Låten blev bättre än planerat, så det finns en möjlighet att den platsar på nästa skiva, säger Lauri Tähkä.

Den skivan är planerad att utkomma först om två år, så låten är inte aktuell ännu på länge. Det nya vinet däremot, ett årgångsvin från 2017, har mognat i två år på ekfat. Det är ett medelfylli­gt rödvin som passar bra med jordnära kötträtter, men också som sällskapsv­in till en ostbricka.

Vinet är en eloge till Tähkäs senaste stora hit Palavaa vettä (Brinnande vatten) som var Finlands mest spelade låt i radio under 2019, den spelades över 11 500 gånger.

– Det är ytterst sällan vi erbjuder en privatpers­on möjlighete­n att lansera ett eget signaturvi­n. Tuomari Nurmio har haft ett, nu var det Lauri Tähkäs tur.

Han är en av de mest framgångsr­ika artisterna i Finland just nu. Däremot är det vanligt att rockband, fotbollsoc­h ishockeyla­g har egna signaturvi­ner. Alla hockeylag som nu spelar i herrarnas FM-liga har egna viner, berättar Ketolainen.

HIFK har en shiraz från Sicilien, Kärpät en chardonnay från Frankrike och Tappara har en mousserand­e cava, för att nämna några. Jokerits signaturvi­ner ingår inte längre i Alkos sortiment.

– Traditione­llt betraktar vi kanske både ishockeysp­elare och fotbollssp­elare som öldrickare. Men det är en stereotypi, visst kan lagspelare lika bra uppskatta ett glas vin till maten. När storlag som FC Barcelona håller sig med eget signaturvi­n var det inte så svårt att motivera varför också FC Honka skulle ha ett eget vin, förklarar Pasi Ketolainen.

Signaturvi­ner är ingen stor nisch i dagens vinutbud. Enligt Ketolainen inföll signaturvi­nernas guldålder för cirka tio år sedan, sedan dess har konsumente­rnas intresse för signerade viner minskat.

Signaturvi­net Acqua in Fiamme ingår i Alkos beställnin­gssortimen­t från den 21 september.

 ?? FOTO: PETRA MIETTINEN ??
FOTO: PETRA MIETTINEN
 ??  ??
 ?? FOTO: HANNU AALTONEN ?? Artisten Lauri Tähkä har en speciell relation till Italien och de smala gränderna där. I måndags lanseras hans signaturvi­n, som naturligtv­is är en flaska italienskt rödvin, en ripasso från Valpolicel­la. – Vinet framkallar en speciell känsla, tycker sångaren.
FOTO: HANNU AALTONEN Artisten Lauri Tähkä har en speciell relation till Italien och de smala gränderna där. I måndags lanseras hans signaturvi­n, som naturligtv­is är en flaska italienskt rödvin, en ripasso från Valpolicel­la. – Vinet framkallar en speciell känsla, tycker sångaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland