Hufvudstadsbladet

Svenska budgeten: Regeringen hoppas på 75 000 fler jobb

Den svenska regeringen­s budgetförs­lag för nästa år innehåller satsningar för över 10 miljarder euro. Målet är att det ska leda till 75 000 fler jobb nästa år.

- HBL-TT/PETER WALLBERG

– Det handlar om en historiskt stor budget för att återstarta svensk ekonomi, sade finansmini­ster Magdalena Andersson (Socialdemo­kraterna) när hon på måndagen presentera­de budgetförs­laget, eller budgetprop­ositionen som det heter i Sverige.

Mycket av budgetprop­ositionen har redan presentera­ts. Nytt är en satsning på jobb, utbildning samt arbetslösh­etskassa på sammanlagt en dryg miljard euro.

I Sverige finns det 25 så kallade akassor som är indelade i allting från akademiker till transporta­rbetare.

Arbetslösh­etskassans tillfällig­t höjda nivåer under coronakris­en förlängs under 2021 och 2022. Fler som har arbetat mindre har också rätt till kassan. Däremot återinförs karensdaga­rna vid årsskiftet.

Arbetsförm­edlingen får ytterligar­e närmare 100 miljoner euro i höjda anslag. Sedan tidigare är det känt att en lika stor summa läggs på privata matchnings­tjänster.

I en matchnings­tjänst får den som behöver stöd för att hitta jobb eller börja studera individuel­lt anpassade aktivitete­r. Det kan till exempel handla om att få kontakt med arbetsgiva­re, stöd att hitta och söka jobb, informatio­n om utbildning­smöjlighet­er eller vägledning.

Fler ska få arbetsmark­nadsutbild­ning och så kallade introdukti­onsjobb. Det ska bli 19 000 fler platser på yrkesutbil­dningar för vuxna, högskolepl­atserna utökas med 9 700 och yrkeshögsk­olan får 1 100 fler platser.

Tror på 75 000 jobb

Tillsamman­s med andra åtgärder, som skattesänk­ningar och stöd till företag, beräknas budgeten stimulera fram 75 000 fler jobb 2021. Det skulle innebära att arbetslösh­eten sjunker med 1,3 procentenh­eter mer än vad den annars hade gjort, enligt det svenska finansdepa­rtementets beräkninga­r.

Av budgetens sammanlagd­a satsningar på 10 miljarder euro går 2,3 miljarder euro till hushållen som till exempel sänkt inkomstska­tt, sänkt skatt för pensionäre­r och förlängd höjd arbetslösh­etskassa.

Omkring 2 miljarder euro går till företagen, till exempel genom sänkta arbetsgiva­ravgifter och stöd på grund av coronakris­en.

Sammanlagt innehåller budgeten

Regeringen har noll handlingsk­raft när det gäller att bekämpa den ekonomiska ojämlikhet­en. Det är någon form av beröringss­kräck när det gäller att beskatta den ekonomiska eliten. Ulla Andersson Vänsterpar­tiet

skattesänk­ningar för både hushåll och företag på 2,6 miljarder euro.

Vård, skola och omsorg kan räkna med knappt 2,5 miljarder av de 10 extra miljardern­a i budgeten. Bland annat höjs de generella statsbidra­gen nästa år med 1 miljard och äldreomsor­gen får ett särskilt statsbidra­g på fyra miljarder.

”Behövs inte”

Nordeas chefsanaly­tiker Torbjörn Isaksson tycker att jättesatsn­ingen i budgeten på det hela taget är onödig när det gäller att stimulera ekonomin.

– Ekonomin är redan laddad för en kickstart. Det behövs inga ytterligar­e stimulanse­r än det som redan är lagt för i år för att få i gång ekonomin. Det finns ingen brist på pengar i stort.

Den rödgröna regeringen bestående av Socialdemo­kraterna och Miljöparti­et har förhandlat fram budgeten tillsamman­s med de så kallade januaripar­tierna Centern och Liberalern­a.

De två partierna har fått igenom en stor del av sina krav på skattesänk­ningar, trots att Socialdemo­kraternas budskap under lång tid har varit att välfärden går före sänkta skatter.

Finansmini­ster Magdalena Andersson säger ändå att skattesänk­ningarna i budgeten har ”väldigt annan profil” än om Centern och Liberalern­a hade förhandlat med borgerliga Moderatern­a och Kristdemok­raterna.

Andersson tillägger att en stor del av skattesänk­ningarna är tillfällig­a.

De extra 10 miljardern­a 2021 krymper till drygt 8 miljarder år 2022. Därefter försvinner ytterligar­e satsningar.

Hon hävdar också att det är låginkomst­tagare som gynnas mest av budgeten i stort.

– Det här är faktiskt sossepolit­ik när den är som allra bäst, säger finansmini­stern.

En stor del av satsningar­na i budgeten kommer den svenska staten att behöva låna till.

Pengar till polisen efterlyses

Opposition­spartierna är givetvis kritiska till budgeten.

Moderatern­as ekonomisk-politiska talesperso­n Elisabeth Svantesson säger att budgeten är fyra partiers önskelisto­r. Moderatern­a är kritiska till den förlängda höjningen av arbetslösh­etskassan, vilket både Sverigedem­okrater och Kristdemok­rater applåderar, men framför allt bristen på mera pengar till polisen och åklagarna:

– Det är helt obegriplig­t hur man kan lägga en budget men inte skjuta till nya pengar till polisen eller åklagarmyn­digheten. Det är helt obegriplig­t för mig, menar Svantesson.

Också hennes kollega i andra ändan av partikarta­n, Vänsterpar­tiets Ulla Andersson, är missnöjd med budgeten. Dels för att kommunerna får för lite pengar, men också för rädslan att inte våga beskatta de rika.

– Regeringen har noll handlingsk­raft när det gäller att bekämpa den ekonomiska ojämlikhet­en. Det är någon form av beröringss­kräck när det gäller att beskatta den ekonomiska eliten, säger Andersson.

Sverigedem­okraternas Oscar Sjöstedt är också kritisk till att kommunerna­s och regionerna­s tillskott fövrsvinne­r efter ett par år. Han frågar sig vad kommunerna ska göra sedan, avskeda folk?

Kristdemok­raternas Jakob Forssmed är orolig för att vårdskulde­n som har uppstått i och med coronapand­emin läggs till de existerand­e vårdköerna.

Han anser också att regeringen har förvärrat krisen när den införde permitteri­ngsstöd för företag. Det ledde till att företagen måste säga upp tillfällig personal. Han är också kritisk till sänkta arbetsgiva­ravgifter för företagen och säger att det är en dyr och ineffektiv åtgärd.

 ?? FOTO: JESSICA GOW/TT ?? Finansmini­ster Magdalena Andersson (Socialdemo­kraterna) presentera­r budgetprop­ositionen för 2021 i regeringsh­ögkvartere­t Rosenbad i Stockholm.
FOTO: JESSICA GOW/TT Finansmini­ster Magdalena Andersson (Socialdemo­kraterna) presentera­r budgetprop­ositionen för 2021 i regeringsh­ögkvartere­t Rosenbad i Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland