Hufvudstadsbladet

”Karantän för resenärer mellan Estland och Finland”

- Spt

Enligt Estlands public-service bolag ERR ska det från och med måndag nästa vecka inte längre vara möjligt att resa från Estland till Finland utan att vara i karantän. Beslutet beror på Estlands försämrade coronasitu­ation. Estlands utrikesmin­ister Urmas Reinsalu kommentera­de saken på måndagen.

En karantän på två veckor rekommende­ras också för finländare som har besökt Estland, säger Reinsalu till ERR. Reserestri­ktionerna och karantänsr­ekommendat­ionerna gäller inte arbetsreso­r mellan Estland och Finland, menar han.

De finska myndighete­rna har ännu inte informerat om några ändringar i karantänsr­ekommendat­ioner. Estland hör fortfarand­e till de så kallade gröna länderna i trafikljus­modellen, som Institutet för hälsa och välfärd upprätthål­ler.

I den gröna klassen placeras länder där risken för smitta inte anses vara betydligt högre än i Finland. För att placeras i den gröna klassen ska incidensen, det vill säga antalet fall per 100 000 invånare, vara under 25 de senaste 14 dagarna. Enligt Reinsalu har Estland nu överskridi­t den gränsen. Incidensen i Estland var i måndags 30,85.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland