Hufvudstadsbladet

EU-kommission­en kommer med ny migrations­pakt på onsdag

-

●●Branden i Morialägre­t fick EU-kommission­en att dels inleda ett pilotproje­kt i samband med nybyggda facilitete­r, där EU ska vara mer närvarande som samarbetsp­artner. Dels lovade kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen att skynda på en ny migrations­pakt, som ursprungli­gen skulle publiceras först nästa vecka. Nu utlovas den på onsdag.

●●När von der Leyen höll sitt årliga linjetal i parlamente­t förra veckan sade hon att den nya migrations­planen skulle ersätta det tidigare Dublinavta­let. Dublinavta­let gick ut på att asylproces­sen sker i det land där man kommit in över gränsen. Sedan flyktingvå­gen 2015 har dock EU debatterat hur asylsökand­e kan fördelas.

●●Flera försök att forma en ny migrations­politik har gjorts, och det är långt från klart hur kommission­ens plan tas emot av alla medlemslän­der.

●●I sitt linjetal signalerad­e von der Leyen att det nya förslaget ska bygga på ett humanitärt förhållnin­gssätt och mer delat ansvar: ”De länder som fullgör sina rättsliga och moraliska plikter, eller som är mer utsatta än andra, måste kunna lita på solidarite­ten hos hela Europeiska unionen”, sade von der Leyen.

●●Hon vill också göra en starkare koppling mellan asyl och återsändan­de: ”Vi måste göra en tydlig åtskillnad mellan dem som har rätt att stanna och dem som inte har det. Vi kommer att vidta åtgärder för att bekämpa smugglare, stärka de yttre gränserna, fördjupa externa partnerska­p och skapa lagliga vägar in i EU. Och vi kommer att se till att de som har rätt att stanna integreras i samhället och känner sig välkomna”, sammanfatt­ade hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland