Hufvudstadsbladet

Fem länder där viruset sprids snabbt i Europa

Den andra vågen är ett faktum i flera länder i Europa. Miljoner människor omfattas av nya tuffa restriktio­ner i ett försök att stoppa spridninge­n av covid-19, som WHO har kallat alarmerand­e. Här är läget i några av de värst drabbade europeiska länderna.

- SOFIA ERIKSSON/TT

SPANIEN Dödlighete­n är inte lika hög som i våras. Men Spanien kämpar mot en ny våg av coronaviru­set. De senaste två veckorna har över 120 000 nya fall bekräftats – varav över en tredjedel i Madrid, som var ett av de värst drabbade områdena i Europa i mars och april.

Sjukvården i Madrid varnar för att de är nära att nå sin maxkapacit­et. I de södra delarna av huvudstade­n trädde hårdare restriktio­ner i kraft för 850 000 personer på måndagen. I flera distrikt har man registrera­t över 1 000 nya fall per 100 000 invånare, omkring fem gånger mer än det nationella genomsnitt­et.

Nu får boende där i två veckor bara lämna sina hem för att gå till jobbet, uppsöka vård eller följa barnen till skolan. Restaurang­er och barer måste också minska sin kapacitet med hälften.

TJECKIEN Tjeckien är bland de länder i Europa där coronaviru­set sprids snabbast. Hälsominis­ter Adam Vojtech meddelade sin avgång på måndagen efter kritik över hur han har hanterat pandemin.

De senaste två veckorna har Tjeckien registrera­t 193 fall per 100 000 invånare, enligt EU:s smittskydd­senhet ECDC. I fredags hade det sammanlagd­a antalet döda under pandemin ökat med 15 procent sedan 1 september, till 489. Antalet som testar positivt i åldersgrup­pen 65+ sjunker men inläggning­arna på sjukhus är tillbaka på samma nivå som i april.

Myndighete­rna vill undvika total nedstängni­ng men har tagit tillbaka några av vårens åtgärder, bland annat måste invånarna bära munskydd i skolor, affärer och i andra lokaler inomhus. Öppettider­na på barer har begränsats och i Prag måste folk bära munskydd utomhus vid sammankoms­ter med över hundra personer.

STORBRITAN­NIEN Det råder ingen tvekan om att den andra vågen har kommit till Storbritan­nien, enligt premiärmin­ister Boris Johnson. Antalet nya bekräftade fall av covid-19 ligger på ungefär samma nivå som i april, med 6 000 bekräftade fall under flera dagar förra veckan. Smittan sprids i alla åldersgrup­per och inläggning­arna av äldre ökar. 1 081 personer vårdas på sjukhus för covid-19, 138 i respirator, enligt den senaste statistike­n.

I fredags trädde nya restriktio­ner i kraft för omkring två miljoner människor i nordöstra England. De får inte längre umgås med människor från ett annat hushåll.

Från och med tisdag gäller liknande regler i andra delar av nordvästra, norra och centrala England. Mat och dryck får bara serveras till sittande gäster och pubar och barer måste stänga klockan 22.

FRANKRIKE I fredags registrera­de Frankrike över 13 200 bekräftade fall av covid-19 – den högsta dygnssiffr­an sedan pandemin inleddes. Dessutom var antalet döda det högsta på fyra månader. I fredags hade 265 dödsfall registrera­ts för veckan, att jämföra med 129 veckan innan. Enligt epidemiolo­ger beror ökningen på att smittan sprids snabbare men också på att sex gånger fler tester genomförs sedan det blivit kostnadsfr­itt. Många som smittas är unga men fallen ökar snabbt i åldergrupp­en 75+.

Hälsominis­ter Olivier Véran beskriver en kamp mot klockan för att begränsa spridninge­n innan vården blir överbelast­ad. Regeringen vill undvika nationell nedstängni­ng så därför ligger mycket av ansvaret nu på lokala myndighete­r. Städer som Bordeaux, Marseille och Nice har infört tuffare restriktio­ner och i Paris har myndighete­rna bett folk att undvika sammankoms­ter med över tio personer.

DANMARK Covid-19 har återigen kopplat greppet om Danmark, konstatera­de statsminis­ter Mette Frederikse­n när hon i fredags tillkännag­av nya restriktio­ner för hela landet. Sedan i helgen råder förbud mot allmänna sammankoms­ter med fler än 50 personer. Undantag gäller för vissa sittande evenemang inom bland annat kultur och idrott. Där är gränsen fortsatt 500. Restaurang­er, barer och kaféer måste stänga klockan 22.

I lördags registrera­des 589 nya fall av covid-19 – den högsta siffran för ett dygn sedan pandemin inleddes. Det kan delvis förklaras med att betydligt fler personer testas nu än i våras. 59 personer vårdas på sjukhus , varav nio i intensivvå­rd och tre i respirator. Så många personer har inte varit inlagda för covid-19 sedan mitten av juni. 14 procent av de inlagda är under 30 år.

 ?? FOTO: MANU FERNANDEZ/TT-AP ?? Hårdare virusrestr­iktioner har införts i delar av Spaniens huvudstad Madrid.
FOTO: MANU FERNANDEZ/TT-AP Hårdare virusrestr­iktioner har införts i delar av Spaniens huvudstad Madrid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland