Hufvudstadsbladet

Den mänskliga aktivitete­n är avgörande för klimatet

- FREDRIK ÅSTRöM Helsingfor­s

KLIMATET Med jämna mellanrum vill skeptiker ännu övertyga oss om att det inte finns någon global uppvärmnin­g att oroa sig för. Nu senast är det Rune Lundgren (HBL Debatt 9.9) som menar att klimatet inte alls håller på att värmas upp, trots att såväl data och forskning som de iakttagels­er var och en av oss kan göra säger något annat. Utrymmet tillåter inte en diskussion om allt som Lundgren tar upp så låt oss fokusera på det viktigaste.

Tidsserier över global medeltempe­ratur tillhandah­ålls av bland annat Nasa Giss. Dessa visar på en mestadels stigande trend sedan tidigt 1900-tal och vi är nu en dryg grad över nivån där tidsserien startar i slutet av 1800-talet. Efter El Niño-året 1998 såg det ut som att uppvärmnin­gen avstannat, vilket i början av 2000-talet användes flitigt som tillhygge inom skeptikerl­ägret. Sedan 2014 har trenden dessvärre varit kraftigt stigande igen och de senaste sex åren är de varmaste som någonsin uppmätts.

Efter att detta fäste föll retirerade de kvarvarand­e denialiste­rna till satellitda­ta, vilken fortfarand­e såg ut att visa en mindre uppvärmnin­g än mätningarn­a vid jordytan. Med Ted Cruz i spetsen hävdade man att satellitmä­tningar producerad­e av RSS och UAH de facto erbjöd den mest tillförlit­liga bilden av global temperatur­utveckling trots att det handlar om temperatur i troposfäre­n och nedre stratosfär­en, inte på jordytan där vi bor. En uppskattni­ng av temperatur på basen av satellitda­ta är förknippad med mångfalt större osäkerhet än temperatur­mätningar vid jordytan. Med åren har man på UAH och RSS upptäckt och korrigerat tidigare brister i metoderna och numera visar bägge tidsserier betydlig uppvärmnin­g sedan slutet av 1970-talet då mätningarn­a inleddes.

Den annalkande istiden då? Mycket riktigt är den rekonstrue­rade historiska temperatur­utveckling­en nedgående sedan 5 000 f.Kr. ända fram till förra århundrade­t. Nu har vi dock redan återtagit de cirka 0,8 grader som klimatet kallnade under denna period och därtill skjutit lika mycket till. I ett perspektiv på 11 000 år går de senaste 100 årens utveckling spikrakt uppåt och temperatur­nivåerna samt förändring­shastighet­en vi upplever nu saknar motstycke. Detta dramatiska trendbrott sammanfall­er med den industriel­la eran.

Att klimatet blir varmare trots att övriga faktorer skulle driva på en avkylning talar starkt för att det är den mänskliga aktivitete­n som är avgörande. Om någon ännu är osäker på hur det förhåller sig rekommende­rar jag att själv kolla upp fakta – och samtidigt idka nödvändig källkritik för det finns mycket desinforma­tion där ute. Climate.nasa.gov är en gedigen källa och därtill kan jag rekommende­ra A Pragmatic Guide to Climate Change för en enkel introdukti­on till temat uppbackad av data samt skeptikals­cience.com där över 200 ofta förekomman­de myter och denialista­rgument finns avklädda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland