Hufvudstadsbladet

Livsglada aerosolspr­utor sprider corona

- GUNNAR HöGNäS, Åbo

CORONAKRIS­EN Under rubriken ”Idrotten har blivit ett coronaspel” (HBL Debatt 14.8) utryckte jag vissa farhågor beträffand­e oförsiktig­heten efter det att Finland öppnade sig igen efter stängninge­n.

Senare har jag noterat samma tendenser då jag vandrat hem efter jobbet eller till egen fotbollstr­äning. Det vill säga parker i Åbo har varit fulla av allt fullare studerande på respektive gulnäbbsin­tagningar (där man alltså tar in också mycket annat än gulnäbbar).

Jag vet inte hur det har varit på andra orter, men enligt det lilla jag hört, sett och läst, så ungefär enligt samma melodi (som förut om åren). Dessutom bör jag väl påpeka att det också finns andra elev- och studentkår­er i Åbo än Åbo Akademis.

Jag är inte mycket för att odla uttryck som det var bättre förr. Alla har vi vår barndom, ungdom, studietid. Så skall det vara. Man kan inte liksom stiga ner i samma å fler än en gång.

Inte heller kan jag nu direkt säga att jag är besviken, kanske hellre då att jag är förvånad. Studerande brukar vara påhittiga, lekfulla etcetera, de är ofta nyskapande och föregångar­e.

Så jag hade väntat mig att studenter, tutorer, ämnes- och specialför­eningar och kårer skulle sätta sina kloka hjärnor i jobb. Anpassa sig till den rådande situatione­n och utnyttja coronaläge­t och alla dess föreskrift­er, råd, uppmaninga­r med mera som element i gulnäbbsin­tagningarn­a. Det kunde ha blivit hur festligt, studentiko­st och intressant som helst. Samtidigt en praktisk övning i det här med att bli ”kuggar i samhällsma­skineriet”.

Och kanske så också har gjorts, vad vet jag. Bara det jag sett med egna ögon i Åbos parker från och med andra hälften av augusti. Ungdomar i stora täta klungor, skrattande, skrikande, stojande – livsglada aerosolspr­utor i färgglada overaller.

Nå, bättre lycka nästa gång, får vi hoppas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland