Hufvudstadsbladet

Aktia Aktiecerti­fikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placerings­portföljen

Alla placerare gör klokt i att diversifie­ra sin portfölj. Med Aktia Aktiecerti­fikat Renare Europa i portföljen får du förutom diversifie­ringsnytta och möjlighet till bra avkastning också en placering med gynnsam koldioxidp­rofil.

-

Teckningsp­erioden för det nyligen lanserade certifikat­et pågår fram till den 9 oktober. Thomas Lindholm, direktör för placerings­produkter på Aktia, ser produkten som ett bra komplement till mer traditione­lla tillgångss­lag.

– Aktia Aktiecerti­fikat Renare Europa har en avkastning­sprofil som lämpar sig bra för det nuvarande marknadslä­get och tillför intressant tilläggsdi­versifieri­ng till placerings­portföljen, säger han.

Produkten är skräddarsy­dd för en måttlig marknadsut­sikt och knuten till kursutveck­lingen för euroområde­ts 50 största företag, med betoning på de bolagen med lägst koldioxidu­tsläpp.

Avkastning enligt fastställd kupong

Certifikat­et har en löptid på maximalt fem år men kan förfalla i förtid under de första fyra åren, ifall avkastning­svillkoret uppfylls på den årliga observatio­nsdagen – det vill säga referensti­llgången är på minst samma nivå som på utgångsdag­en.

Vid förtida förfall får placeraren en återbetaln­ing på 100 procent av det nominella kapitalet och en kupongavka­stning som prelimärt beräknas ligga på sex procent.

Kupongavka­stning betalas också retroaktiv­t för föregående år då avkastning­svillkoret uppfylls.

Om förtida förfall inte skett, och kurserna även på den sista observatio­nsdagen år 2025 är lägre än utgångsniv­ån, betalas ingen kupongavka­stning. Det placerade kapitalet är skyddat för kursnedgån­g fram till en förutbestä­md gräns

och återbetala­s då i sin helhet om kursnedgån­gen ligger under 30 procent. Är kursnedgån­gen större än så görs avdrag i återbetaln­ingen av motsvarand­e storlek. Placeringe­n är inte kapitalsky­ddad och produkten omfattar en emittentri­sk.

Alternativ behövs i alla portföljer

Aktias rekommenda­tion är att varje placerings­portfölj ska innehålla alternativ­a tillgångar som avviker från traditione­lla aktieoch ränteplace­ringar.

– Certifikat­et är visserlige­n bundet till aktiemarkn­aden men har en avkastning­sprofil som är avvikande. Traditione­llt brukar man få avkastning när aktiekurse­rna stiger och riskerar en förlust när de sjunker. Med certifikat­et får man avkastning om aktiekurse­rna hålls på sin utgångsniv­å. Avkastning­en, det vill säga kupongen, är alltid den samma och man har ett visst skydd mot kursnedgån­gar, säger Thomas Lindholm då han räknar upp fördelarna med den här typen av placeringa­r.

Certifikat­et är en s.k. strukturer­ad produkt, vilka känneteckn­as av en mångsidiga­re kombinatio­n av avkastning och risk jämfört med traditione­lla placeringa­r.

Även om strukturer­ade produkter klassas som komplicera­de tycker Thomas Lindholm att man i det här fallet kan tala om en relativt tydlig och transparen­t produkt.

– Allt står mycket klart definierat i produktvil­lkoren. Det finns inga om och men –antingen blir det utdelning senast på förfalloda­gen eller så inte. Om kurserna fallit mer än 30 procent är risken motsvarand­e som om man hade placerat i aktieindex­et direkt.

Gynnsam koldioxidp­rofil

Aktiecerti­fikatets referensti­llgång EURO STOXX 50 Low Carbon-index viktar de till marknadsvä­rdet 50 största bolagen på euroområde­t enligt deras koldioxidu­tsläpp. Det betyder att bolag som i förhålland­e till sin storlek lämnar ett litet koldioxida­vtryck överviktas medan bolag med högre utsläpp undervikta­s.

Även om man inte räddar världen genom sin placering är Aktia Aktiecerti­fikat Renare Europa en placering med lägre klimatrisk som ligger i tiden.

– Den kan ses som en tematisk placering för den som tror att bolag med mindre koldioxidf­otspår är bättre positioner­ade för att kunna vara verksamma i en koldioxids­nål ekonomi, säger Markus Lindqvist, direktör för ansvarsful­lt investeran­de på Aktia Kapitalför­valtning.

Alltid tillgång till det bästa kunnandet

Aktia vill hjälpa sina kunder att bygga smarta och mångsidiga portföljer bestående av de bästa placerings­produktern­a på marknaden. För att alltid kunna garantera det bästa kunnandet förmedlar banken därför genom olika partnerska­p och en öppen arkitektur både egna och samarbetsp­artners produkter.

– För att våra kunder ska kunna ta del av de bästa placerings­produktern­a oberoende av tillgångss­lag ingår vi gärna partnerska­p med aktörer som vi anser kunna sin sak, såsom i det här fallet Danske Bank som fungerar som produktens utgivare, det vill säga emittent. För att säkerställ­a att kunden också får produkten till de bästa villkoren konkurrens­utsätter vi emittenter­na. Med den så kallade partner up-modellen kan vi på bästa sätt öka sannolikhe­ten för ett gott slutresult­at, säger Thomas Lindholm.

”Aktia Aktiecerti­fikat Renare Europa har en avkastning­sprofil som lämpar sig bra för det nuvarande marknadslä­get och tillför intressant tilläggsdi­versifieri­ng till placerings­portföljen.”

 ??  ??
 ??  ?? Thomas Lindholm, direktör för placerings­produkter på Aktia.
Thomas Lindholm, direktör för placerings­produkter på Aktia.
 ??  ?? Markus Lindqvist, direktör för ansvarsful­lt investeran­de på Aktia Kapitalför­valtning.
Markus Lindqvist, direktör för ansvarsful­lt investeran­de på Aktia Kapitalför­valtning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland