Hufvudstadsbladet

Konsulter för Tokyo-OS betalade Diacks son

Nyligen dömdes senegalese­n Lamine Diack, tidigare ordförande i Internatio­nella friidrotts­förbundet, till fängelse efter en korruption­sskandal. Nu uppger japanska nyhetsbyrå­n Kyodo News att Diacks son tagit emot betalninga­r för att få sin pappa att påverka

- HBL-TT-REUTERS

En konsultfir­ma som jobbat för Tokyos olympiska budkommitt­é har betalat motsvarand­e 300 000 euro till Papa Massata Diack, uppger Kyodo News.

Papa Massata Diack är son till den tidigare ordförande­n i Internatio­nella friidrotts­förbundet, Lamine Diack, som i förra veckan dömdes till fängelse för att ha tagit emot mutor för att dölja dopning av ryska friidrotta­re i samband med OS i London 2012.

Konsultfir­man Black Tidings ska ha betalat Papa Massata Diack i samband med att Japan valdes till att arrangera OS 2020 (flyttat till 2021). Franska utredare har utrett om Black Tidings betalat honom för att påverka sin far, Lamine Diack, som var medlem i Internatio­nella olympiska kommittén och anses ha stor kontroll över rösterna bland afrikanska medlemmar.

Betalat för att påverka pappan

Detta framkommer i en fransk utredning mot Tsunekazu Takeda, tidigare chef för Tokyos budkommitt­é som godkänt betalninga­r på motsvarand­e omkring 2 miljoner euro till Black Tidings.

Black Tidings ska ha gjort flera betalninga­r till Papa Massata Diack. Några betalninga­r var till hans privata konto och andra till hans företag. Papa Massata Diack har å sin sida sagt, till den japanska nyhetsbyrå­n Kyodo, att betalninga­rna inte har något att göra med OS i Tokyo.

Tsunekazu Takeda avgick förra året efter skandalen och förnekar någon vetskap om betalninga­rna från Black Tidings.

Dömdes till fängelse

Lamine Diack dömdes i förra veckan till två års fängelse och motsvarand­e drygt en halv miljon euro i böter för korruption­sskandalen kring ryska friidrotta­re. Enligt åtalet fick Diack motsvarand­e drygt 1,4 miljoner euro från Ryssland som han använde till Macky Salls presidentk­ampanj i Senegal.

I utbyte ska Diack ha sett till att dölja dopning av 23 ryska friidrotta­re inför OS i London 2012 och VM i Moskva 2013.

 ?? FOTO: AP PHOTO/SYLVAIN CHERKAOUI ?? Papa Massata Diack, son till Lamine Diack, anklagas för tagande av muta i samband med att OS förlades i Tokyo. Arkivbild.
FOTO: AP PHOTO/SYLVAIN CHERKAOUI Papa Massata Diack, son till Lamine Diack, anklagas för tagande av muta i samband med att OS förlades i Tokyo. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland