Hufvudstadsbladet

Tråkig taktik ledde till självmål

-

Primoz Roglic kunde förstås inte tro sina ögon. Supertalan­gen Tadej Pogačar snuvade honom på segern under praktiskt taget den sista etappen. Precis som Greg Lemond blåste Laurent Fignon på den gula tröjan i Tour de France 1989.

Nästan exakt som 1989 ledde Roglic med 57 sekunder inför det individuel­la tempoloppe­t uppför La Planche des Belles Filles. Men Pogačar utklassade sin äldre landsman. Slovenens fart uppför den avslutande stigningen motsvarade 1 863 vertikala höjdmeter i timmen, enligt bland annat Twittersig­naturerna Velofacts och Ammattipyö­räily. Det är ungefär på samma nivå som Alberto Contadors episka attack på Verbier 2009. Inte ens Bjarne Riis, Marco Pantani eller Lance Armstrong har varit lika snabba.

Roglic borde ha sytt ihop segern redan tidigare. Hans stallkamra­ter i Jumbo-Visma hade för det mesta kontroll över läget under de tre veckorna. De punktmarke­rade varje attack. Höll ett högt tempo för att utmatta rivalerna i bergen. Men de underskatt­ade Pogačar, som inte hade några större problem att följa dem. Under etappen mot Col du Grand Colombier satte Roglic in sin enda attack då bara 600 meter kvarstod. Pogačar svarade genast, tog etappseger­n, och maximala bonussekun­der. Roglics i grund och botten defensiva taktik fungerade inte. Som att ha 90 procent bollinneha­v och låta motståndar­na göra matchens enda mål på en motattack.

Många anser att Team Skys Chris Froome var en tråkig vinnare under sina segrar 2013, 2015, 2016 och 2017. Jag är av annan åsikt. Sky kontroller­ade huvudklung­an, men Froome attackerad­e uppför, nedför och i sidovindar­na.

Pogačar såg ut att bli avhängd under etappen mot brutala Col de la Loze. Men han tappade bara 15 sekunder till Roglic. Roglic borde ha gjort mera för att utöka avståndet till Pogačar. Det var en jämn Tour de France, men under inga omständigh­eter en lika dramatisk tävling som till exempel 2010.

Ingen annan än legendaris­ka Eddy Merckx har förut vunnit den gula tröjan, den vita ungdomströ­jan och bergsprist­röjan samtidigt. Återstår att se vad Pogačar, 22 år under måndagen, kan åstadkomma. Allt det sades förstås om Egan Bernal för ett år sedan. Största skillnaden mellan de två är att Pogačar vann Tour de France på egen hand, utan ett starkt lag bakom sig.

Skönt att se att bergsprist­röjan gick till den som verkligen var bäst i bergen. Ofta brukar maillot à pois rouges bara vara ett tröstpris för dem som inte är riktigt så bra att de klarar sig i sammandrag­et. Hur fungerar det? De som inte anses vara ett hot i sammandrag­et kan få utrymme att rycka iväg i bergen och knipa poäng under vissa etapper. Som Ineos Richard Carapaz efter att Bernal avbrutit.

Peter Sagan har vunnit poängtävli­ngen varje gång sedan sin debut i Tour de France 2012. Utom 2017 då han blev diskad. Den här gången blev han rätt och slätt snuvad på maillot vert av Sam Bennett, som vann den avslutande etappen på Champs Élysée som kronan på verket. Sagan var bara inte sig själv. Kommer han tillbaka? Konkurrens­en blir svårare. Wout van Aert tog två etappsegra­r fast han koncentrer­ade sig på att hjälpa Roglic. Han kunde ha uträttat stordåd om han fått fria händer. Multibegåv­ade Mathieu van der Poel är som gjord för poängtävli­ngen i Tour de France.

”Tadej Pogačar stod för en av tidernas största upphämntni­ngar i Tour de France.”

 ?? MARCUS LINDQVIST ??
MARCUS LINDQVIST

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland