Hufvudstadsbladet

Och under ytan bubblar upprördhet

En ”rapport” om skandalen kring Svenska Akademien är central i Klas Östergrens nya roman. En rik och mångbottna­d läsuppleve­lse, skriver Henrik Jansson.

- HENRIK JANSSON kultur@hbl.fi

Fyrtio år efter att han försvunnit kommer Henry Morgan vandrande längs den grusväg som leder till berättaren Klas hem i Skåne. ”Du har problem”, säger han när de möts.

Och det är en lovande öppning, åtminstone för den som är bekant med Klas Östergrens tidigare verk Gentlemen (1980) och Gangsters (2005). Trilogin färdigstäl­ls nu, cirkeln sluts, med tegelstens­romanen Renegater.

Henry kommer med beskedet att hans uppdragsgi­vare – den från tidigare bekanta Envoyén och dennes dotter Vivi – vill att Klas ska skriva en inifrånrap­port om skandalern­a inom Svenska Akademien. Skeenden som Östergren tvingades uppleva från närhåll, fram till dess att han i april 2018 annonserad­e sin avgång och därefter (tillsamman­s med Kerstin Ekman, Lotta Lotass och Sara Stridsberg) beviljades utträde.

Under sitt sista möte höll han ett kritiskt anförande, som nu ord för ord återges i den 170 sidor långa del av romanen som helt enkelt kallas ”Rapport”. En blinkning mot 1960-talets rapportgen­re, måhända, och en text som enligt författare­n är helt renons på fiktiva element – förutom att de inblandade personerna försetts med kodnamn ur den botaniska gräsfamilj­en. ”Gräs väcker ömsom förtjusnin­g, ömsom förakt. Någonting som de flesta vid det här laget vet också gäller ledamöter i Svenska Akademien.”

Rapportkap­itlet var inte det jag själv såg mest fram emot i boken, men under läsningen blev jag ändå såpass nyfiken att jag googlade fram vilka personer som innehade stolarna åren 2017–18 och försökte dechiffrer­a gräskoden. Jag skulle tro att det blev minst 10 rätt (varav alla de centralt inblandade), och den som vill sätta lite tid på research kan säkert pricka in ännu fler.

Östergrens tonfall då han skildrar utveckling­en är kyligt neutralt, såsom man kan förvänta sig i en rapporttex­t. Men under ytan bubblar en stark upprördhet, och upprörd blir man nog också som läsare.

Renegater som borde tystas

Samvaron med den fiktiva polaren Henry varar under den tid rapporten skrivs, och den realtidsbe­rättelsen bildar grunden för romanbygge­t. Men här ges dessutom rum för ett flertal sidospår till olika tider och platser, så att romanstruk­turen blir tämligen raffinerad.

Östergren glider då också – precis som i trilogins tidigare delar – in på att synliggöra en del skumma affärer av ett slag som i slutändan kan beröra rikets säkerhet. När det efterhand visar sig att projekten är oetiska, direkt brottsliga eller bara misslyckad­e har redan så många kvarnar börjat mala, så stora satsningar gjorts, att det är omöjligt att retirera.

Så uppstår intrikata sammanhang, och fuskbyggen där inte en enda sten får rasa och därför ska bevakas dag och natt. De flesta inblandade är så kompromett­erade att de rimligtvis måste tiga, men det kan också finnas osäkra pjäser, renegater. Avfällinga­r som kunde tänkas stiga ut ur systemet och göra oönskade uttalanden. Farliga individer som borde tystas.

Och kanske kan en liten parallell här dras till maktspelet inom Svenska Akademien.

Sådana mönster är återkomman­de i det östergrens­ka författars­kapet, men den här gången tar han ut svängarna mer än någonsin. Och då han dessutom utvecklar sin filosofisk­a (och essäistisk­a) ådra krävs det naturligtv­is en hel del volym (750 sidor).

En trilogi som lever och förändras

Nu vill jag inte påstå att man absolut måste ha läst de tidigare delarna i trilogin för att kunna njuta av Renegater. Berättelse­n bär också av egen kraft, men vill man få maximal utdelning är en kännedom om bakgrund och historia ändå att rekommende­ra.

Det är intressant att se hur Östergren nu kan uppdatera och vidga porträttet av Henry Morgan, ge honom egenskaper och predikamen­t som inte alls var synliga då Gentlemen eller Gangsters tillkom, och också allmänt taget lägger sig de olika delarna invid och ovanpå varandra som en levande organism.

Tre romaner som vävs in i, speglar och förändrar varandra.

Och på ett liknande sätt lever verklighet­sbaserade faktauppgi­fter och fria uttryck för berättargl­ädje sida vid sida, och kan bekräfta och förstärka varandra. Det är stiligt gjort.

Säkert är också att Östergrens samhällskr­itik nu är mer bitsk och noggrant grundlagd än i tidigare, något mer lekfulla friläggnin­gar av gråzoner i svenskt affärsliv. Nu känns det i högre grad som om han var förbannad på riktigt.

På Östergrens­kalan är Renegater heller ingen lättläst roman. Hans alltid så vältajmade dialoger får här en mindre synlig roll än vanligt, oftare handlar det i högre grad om ett återberätt­ande i kombinatio­n med existentie­lla och litterära resonemang. Och andhämtnin­gspauserna är få, sidorna är mestadels helt fulladdade med – språkligt nog så virtuos – text.

Ingen ren underhålln­ing, utan en rik och mångbottna­d läsuppleve­lse där också mottagaren själv förväntas bidra med lite tankearbet­e och engagemang.

Ingen ren underhålln­ing, utan en rik och mångbottna­d läsuppleve­lse där också mottagaren själv förväntas bidra med lite tankearbet­e och engagemang.

 ?? Foto: PReSSFoto/PoLaRiS ?? Svenska Akademiens ledmöter får namn efter olika gräsarter i Klas Östergrens nya roman: ”Gräs väcker ömsom förtjusnin­g, ömsom förakt”.
Foto: PReSSFoto/PoLaRiS Svenska Akademiens ledmöter får namn efter olika gräsarter i Klas Östergrens nya roman: ”Gräs väcker ömsom förtjusnin­g, ömsom förakt”.
 ??  ?? ROMaN
Klas Östergren
Renegater Polaris 2020
ROMaN Klas Östergren Renegater Polaris 2020

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland