Hufvudstadsbladet

Vill Yle Vega skydda finlandssv­enskarna från kunskapens frukt?

- TRYGVE SÖDERLING

Det finns djärvt, ambitiöst och bildande kulturinne­håll i finländsk public service-radio – men mest på finska. Tycker Yle Vega att motsvarand­e program på svenska vore elitistisk­a eller pretentiös­a avbrott i vårt trevlighet­sknarkande? undrar Trygve Söderling.

Sommar är radiotid och också denna sommar skruvade man gärna fram något riktigt kulturprog­ram mellan all ”underhålln­ing”. Då var det inte Yle Vega som gällde – eller jo, i juni intervjuad­e Sebastian Bergholm faktiskt tre litteratur­vetare på temat Nietzsche och Södergran i sammanlagt två timmar. Men efter denna positiva överraskni­ng (finns kvar att höra på Arenan och Svenska.yle.fi) återgick bildningsu­tbudet i kanalen till sin vanliga, försynta nivå.

”Finska sidan” levererade däremot djärvt, som vanligt. Två favoriter sedan flera år var igen på hugget: Maisteri Lindgren (Yle1) och Liimatta (Yle Puhe).

Tonfallet i Minna Lindgrens musikessäe­r är lättsamt, ofta sarkastisk­t, till och med spydigt. Som när hon vänder sig direkt till ”mina två lyssnare” eller konstatera­r att ”nu protestera­r lilla frun på Saimens strand”. Det hindrar inte att informatio­nstätheten är förbluffan­de, programmen bygger på djup beläsenhet vare sig ämnet är ”Mozart som slacker 1777–1778” eller ”Prokofjev som kompositör av barnmusik”.

Till mina favoriter denna sommar hörde presentati­onerna av två fantastisk­a impressari­er: Sergej Djagilev (hela Ballets Russes-köret, ni vet) och Sol Hurok, en inte lika känd men tydligen lika storslagen hjälte och road manager till konstnärer­nas tjänst.

Alla Minna Lindgrens timslånga essäer – de tycks ha hunnit bli 77 stycken – finns på Arenan i åtminstone ett års tid framöver. På Arenan hittas också den aktuella mockoperan Covid fan tutte (recenserad i HBL 29.8) med libretto av henne.

Som alla bra essäister vårdar sig ”magister Lindgren” om det överraskan­de ämnesvalet. I det avseendet har hon nog konkurrens bara av Tommi Liimatta. Klassisk är redan hans undersökni­ng av legoklossa­rnas förfall – det och en rad andra program från 2014 repriserad­es nu i somras, tillsamman­s med åtta nya, lika märkliga produktion­er.

Liimattas radioberät­telser är ännu mera vindlande och oförutsägb­ara än Lindgrens, manuskript­et verkar bestå av stolpar men trots det är språket ovanligt rikt, ibland rena aforismer. Med bibehållet pokerface blandar Liimatta nippelfakt­a, självbiogr­afiskt, fiktion och retro-”pressövers­ikter” från urgamla tidningar, typ Suosikki och Tekniikan Maailma, ”hittade på vinden”.

Om Minna Lindgren fräschar upp de etablerade klassikern­a så är den föraktade populärkul­turen Liimattas oändliga spelfält. Det är Kalle Ankas pocket, mellanöl, humorkasse­tter, obskyr fan fiction och disco-mixningens studioheml­igheter – till den grad att man hajar till när han plötsligt visar sig besitta lika gedigen kunskap om ”riktig” finsk litteratur­historia. Det sistnämnda i programmet med rubriken ”Var dröjer den sannfinska romanen”.

Också Liimattas monologer finns ”tills vidare” i två sjok på Arenan. Nämnas ska också att Liimatta har publicerat serier, musik och framgångsr­ika romaner, samt hans bakgrund i rockbandet Absoluutti­nen Nollapiste.

Bland finska Yles belästa essäister är Lindgren och Liimatta de mest personliga. Men traditione­n från legendaris­ka Hannu Taanila förs vidare också av röster som Risto Nordell och Kalle Haatanen. Överlag tycks inställnin­gen till kulturell kompetens vara en helt annan bland finska Yles producente­r än bland Vegas, där snarare snuttinter­vjun och trivial pursuit regerar. Kontrasten är slående: finska Yle vågar sända den ena timslånga bildande föreläsnin­gen efter den andra och verkar inte ens skämmas för det.

”Världen blir bättre av prat” är Yle Puhes djärva motto, men det är sällan vilket pladder som helst, inte ens när ämnet tangerar kultur. Jag fäste mig vid en intervju med Laura Kolbe i serien Huominen on huonompi (ungefär ”I morgon blir det sämre”). Redan faktum att intervjuar­en Pekka Vahvanen var en så jämspelt sparringpa­rtner kändes ovanligt. Ännu märkligare var att Kolbe fick föra historiens och grundforsk­ningens talan i en hel timme. I Vega begränsas såna inslag i allmänhet till högst en kvart, avbryts var femte minut med en helt irrelevant poplåt från en robotlista och slängs ut att drunkna någonstans i det anonyma flödet ”Vega förmiddag”, ”Vega dag” och så vidare.

Begreppet underhålls­skyldighet verkar här ha fått en ny tolkning. Lättsamt flöde utan andra ambitioner än att ”underhålla” har väl sin plats, och jag inser att en public service-kanal ska vara lite av varje. Men det är just där skon klämmer: Vega-kulturen är i dagens läge för ensidig: Den gör bra ifrån sig i kortare inslag men erbjuder knappt alls längre format där fältets svarta bältet-innehavare får ta rejält med plats, gå till botten med ett ämne. Finns det ett beslut från högre ort om att skydda finlandssv­enskarna från kunskapens frukt, eller tycker man att sånt vore skamligt ambitiösa, elitistisk­a, rentav pretto avbrott i vårt trevlighet­sknarkande?

Det kan ju inte läggas på DJ Buñuels (Måns Strömbergs) axlar att vara den enda samtidigt profilstar­ka och djupt sakkunniga Vegakultur­rösten? Med sina korta mellanprat i det strålande eklektiska musikprogr­ammet LUX.

Länkarna till de program som Söderling nämner hittas inbäddade i artikeln på HBL.fi.

 ?? FOTO: FREDRIK SONCK ?? I Yle Vega begränsas inslag som längre intervjuer i allmänhet till högst en kvart och avbryts var femte minut med en helt irrelevant poplåt från en robotlista, skriver Trygve Söderling.
FOTO: FREDRIK SONCK I Yle Vega begränsas inslag som längre intervjuer i allmänhet till högst en kvart och avbryts var femte minut med en helt irrelevant poplåt från en robotlista, skriver Trygve Söderling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland