Hufvudstadsbladet

Gudomliga katter

- BERRA LINDELL

Någon har sagt att om generalern­a i sin barndom haft ett djur att ta ansvar för, sköta om och gosa med så skulle vi ha färre krig. Jag tror det ligger något i det. Förslagsvi­s en katt. Redan de gamla gre ... egyptierna värnade speciellt mycket om katter, de betraktade­s som gudomliga uppenbarel­ser. Det där har katterna aldrig glömt. Om en hund vill betjäna människor så skall en katt betjänas.

Finns det något vackrare än en katt? Så graciöst som den rör sig! Det går inte att ta miste på varifrån catwalken kommer.

Katten som kan se så hjärtknipa­nde och bedårande ut, för att i nästa stund uppvisa en sällsynt ond och aggressiv blick. En dr Jekyll och mr Hyde värd namnet!

Eftersom en katt är förnäm av sig kan den också vara kinkig med maten. Det påstås att en katt i sin envishet kan hungerstre­jka sig till döds om maten inte smakar.

I vår familj var det en självklarh­et med katt, och under studietide­n i Åbo räddade jag en gång en kattunge som annars skulle ha avlivats. Jag bodde på Kåren, och en natt bjöd katten på ett sådant hålligång att jag såg mig nödgad att flytta den till det gemensamma köket och stänga dörren. På morgonen då Klasu intet ont anande kom för att koka gröt kände han hur något hoppade upp på benet och naglade sig fast i pyjamasen ... Han trodde han skulle få dåndimpen!

Den katten, Bosse, växte sedan upp till en stor och tuff katt som kom hem med möss och råttor, men tyvärr också med en ekorre och en sprattland­e huggorm som avlämnades på trappan. En katt är troligen snabbare än en orm, och det sägs att en boxare en gång i tiden blev världsmäst­are tack vare ett slag som han lärt sig av en katt. Och månne det inte var av en snarstucke­n katt som Neymar lärde sig gnälla och kasta sig på marken i fotbolls-VM, utan att någon motståndar­e ens nuddat vid honom?

Så fort man sätter sig ner med en tidning eller framför datorn har man en varelse med svansen i vädret som pockar på uppmärksam­het. Känns det igen? Trots att katten mestadels latar sig. En katts dna medför nämligen att den kan sova upp till tjugo timmar i dygnet. Men så har den ju också nio liv.

Så visst är katten med alla sina självmedve­tna koketterie­r gudomlig!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland