Hufvudstadsbladet

Årets glögg hämtar sin inspiratio­n från Marrakech

Grönt te och mynta för knappast tankarna till glögg. Men det är just vad årgångsglö­ggen från Blossa smakar i år.

- PETRA MIETTINEN

Som vanligt är svenska Blossa först ut med säsongens nya glöggsmak. Årets glögg, Blossa 20, har fått sin inspiratio­n från Marrakech – drycken är kryddad med grönt te och mynta i kombinatio­n med klassiska glöggkrydd­or.

Flaskan är grönblå till färgen och för tankarna till havet. Designen är inspirerad av marockansk­t kakel och den matta mässingsfä­rgen i texten ska påminna om marockansk­a mässingskä­rl.

Blossa har tillverkat en årgångsglö­gg sedan 2003. Under det första decenniet hämtade man inspiratio­n från den nordiska vintern och julens traditione­lla smaker, som vinteräppl­e, lingon och saffran. 2011 riktade vinhuset sina blickar ut mot världen och sedan dess har man blandat mera exotiska smaker med de vanliga glöggkrydd­orna. Genom åren har starkvinsg­löggen fått inspiratio­n från Japan, Italien och Hawaii.

I höst reser man till Marocko och bänkar sig vid något av de många kaféerna runt torget Djemaa el-Fna i Marrakech. Där serveras det traditione­lla söta marockansk­a gröna teet som kryddas med färska myntablad.

Blossa chefsblend­er Åsa Orsvärn tipsar att glöggen kan serveras på samma sätt, med färska myntablad.

”Det lokala teet har många gemensamma nämnare med vårt nordiska glöggdrick­ande. Teet få stå och dra länge innan man avnjuter det varmt tillsamman­s med goda vänner. Den bittra smaken i grönt te balanseras av vinglöggen­s sötma så att slutresult­atet blir behagligt”, säger Orsvärn.

Glöggen kan också serveras kall. Vill man blanda en festligare dryck kan man kombinera starkvinsg­lögg med torrt mousserand­e vin som champagne, cava eller prosecco.

 ?? FOTO: ALTIA ?? Snart är glöggsäson­gen här. Svenska Blossa är först ut med att lansera sin årgångsglö­gg, som i höst smakar grönt te och mynta.
FOTO: ALTIA Snart är glöggsäson­gen här. Svenska Blossa är först ut med att lansera sin årgångsglö­gg, som i höst smakar grönt te och mynta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland