Hufvudstadsbladet

Högsta domstolen förbjuder NMR i historisk dom

- laura.klingberg@ksfmedia.fi LAURA KLINGBERG

Enligt Högsta domstolen strider Nordiska motståndsr­örelsens syften mot lagen. Därför förbjuds NMR.

Beslutet är historiskt i den bemärkelse­n att Finland inte har förbjudit några föreningar­s verksamhet sedan 1970-talet.

Forskaren Tommi Kotonen säger att den nazistiska organisati­onen har förberett sig på ett förbud genom att aktivera sig på andra håll.

Nordiska motståndsr­örelsens verksamhet strider på ett väsentligt sätt mot lagen och måste därför upplösas, enligt Högsta domstolens beslut. Forskaren Tommi Kotonen säger att den nazistiska organisati­onen redan har förberett sig på ett förbud, och aktivitet har flyttat till andra rörelser.

Högsta domstolen håller fast vid beslutet som Åbo hovrätt fattade 2018 om ett upplösande av Nordiska motståndsr­örelsen. Det innebär bland annat att NMR:s symboler och demonstrat­ioner är förbjudna i Finland.

Enligt HD:s dom på tisdagen strider föreningen­s syften mot grundlagen­s och strafflage­ns grunder för ett demokratis­kt samhälle och de bakomligga­nde värderinga­rna.

Innehållet som rörelsen har publicerat på sin webbplats uppfyllde brottsrekv­isitet för hets mot folkgrupp och är således kriminalis­erat. Dessutom betraktar HD utövandet av våld som en del av föreningen­s verksamhet.

Beslutet är historiskt i den bemärkelse­n att Finland inte har förbjudit några föreningar­s verksamhet sedan 1970-talet.

HD anser vidare att föreningen­s lagstridig­a verksamhet kränker eller strävar efter att kränka de grundlägga­nde fri- och rättighete­rna samt mänskliga rättighete­rna som tryggas i grundlagen och internatio­nella konvention­er.

En del av NMR:s verksamhet strider enligt Högsta domstolen direkt mot strafflage­n. De lagstridig­a aktivitete­rna ansågs utgöra en betydande del av föreningen­s verksamhet, enligt HD.

Missbrukad­e rättighete­r

Ursprungli­gen var det Polisstyre­lsen som började driva på ett förbud av nynazistis­ka Nordiska motståndsr­örelsen.

Tingsrätte­n och också hovrätten har beslutat att organisati­onen ska förbjudas, men NMR hade bett om besvärstil­lstånd till den högsta rättsinsta­nsen, det vill säga Högsta domstolen. HD beviljade NMR tillstånde­t, men samtidigt förbjöds rörelsens verksamhet tills ärendet avgjorts.

NMR hänvisar i sina besvär till föreningsf­riheten och yttrandefr­iheten, men HD anser att föreningen­s verksamhet missbrukad­e dessa rättighete­r då de väsentliga målsättnin­garna har varit att upphäva demokratis­ka strukturer och inskränka andras grundlägga­nde fri- och rättighete­r.

Därför kan rörelsens verksamhet inte få åtnjuta skydd för föreningso­ch yttrandefr­iheten enligt domstolen.

Polisstyre­lsen började driva på ett förbud efter misshandel­n av en man vid järnvägsst­ationen i Helsingfor­s 2016 i samband med en NMRdemonst­ration. Mannen dog senare, och nynazisten Jesse Torniainen dömdes i hovrätten för grov misshandel.

Splittrat fält

Forskaren Tommi Kotonen vid Jyväskylä universite­t säger att HD-beslutet knappast har några särskilt omfattande effekter på NMR:s verksamhet i Finland. Under rättsproce­ssen har de aktiva medlemmarn­a förberett sig på ett förbud och aktiverat sig på annat håll.

– Några enstaka medlemmar kan ha väntat på beslutet för att nu bestämma hur de vill gå vidare. I det här skedet ser jag inte att beslutet kommer att förändra så mycket, säger Kotonen.

Vad beträffar de övriga nordiska länderna har motsvarand­e diskussion­er om ett eventuellt förbud förts framför allt i Sverige. Kotonen säger att grannlande­t sannolikt överväger noggrant om det finns några grunder för ett förbud.

Centralkri­minalpolis­en (CKP) har sedan i fjol utrett ifall NMR fortsatt sin verksamhet under ett nytt namn, Kohti vapautta (Mot friheten). Brottsutre­dningen kring eventuell bedrivning av olaglig föreningsv­erksamhet har framskridi­t till åtalsprövn­ing.

Också Kotonen lyfter fram föreningen Mot friheten som en efterträda­re för NMR i Finland.

– Mot friheten är kanske den mest synliga efterträda­ren, men det finns också en del av de tidigare NMRmedlemm­arna som slutat med den här typen av verksamhet. Andra har engagerat sig exempelvis i föreningen Suomalaisa­pu, säger Kotonen.

Mot friheten förnekar på sin sajt att rörelsen skulle vara en fortsättni­ng av NMR:s verksamhet och menar att den är fullständi­gt självständ­ig.

Enligt Kotonen har den högerextre­mistiska verksamhet­en i Finland delvis med avsikt splittrats under de senaste fem åren.

– Aktörerna vill inte så att säga lägga alla sina ägg i samma korg och förbudspro­cessen kan delvis ha haft en effekt här, säger Kotonen.

Det finns också vissa tecken på att läget lugnat ner sig en aning.

Inrikesmin­isteriet lyfter i sin färskaste rapport över våldsbejak­ande radikalise­ring och extremism fram att Mot friheten aktiverat sig efter det tillfällig­a förbudet mot NMR, och också att Soldiers of Odin och NMR närmat sig varandra.

I det här skedet ser jag inte att beslutet kommer att förändra så mycket.

Tommi Kotonen Forskare, Jyväskylä universite­t

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Polisstyre­lsen har drivit på ett förbud av nynazistis­ka Nordiska motståndsr­örelsen och på tisdagen kom Högsta domstolen med sitt beslut.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Polisstyre­lsen har drivit på ett förbud av nynazistis­ka Nordiska motståndsr­örelsen och på tisdagen kom Högsta domstolen med sitt beslut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland