Hufvudstadsbladet

Ny rekommenda­tion ska sänka tröskeln använda munskydd

Institutet för hälsa och välfärd arbetar på en ny munskyddsr­ekommendat­ion som väntas komma i slutet av veckan. Då kan munskydd bli vanligare till exempel i skolor och köpcenter.

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@ksfmedia.fi

Detaljerna är inte helt fastslagna än, men när en uppdaterad munskyddsr­ekommendat­ion snart offentligg­örs är den bredare än den tidigare.

– Vi kommer att uppmana till lägre tröskel för att använda munskydd, bekräftar Mika Salminen, direktör för avdelninge­n för hälsosäker­het vid Institutet för hälsa och välfärd THL.

Just nu rekommende­ras munskydd främst i allmänna transportm­edel och inomhus ifall man inte kan hålla säkerhetsa­vståndet, men snart kan rekommenda­tionen gälla också i köpcentrum.

Institutet arbetar med munskyddsf­rågan för att antalet smittfall nu ökar i Finland igen. Under veckorna mellan den 6 och 19 september diagnostis­erades 754 nya coronafall i Finland. Under föregående tvåveckors­period var siffran 363 nya fall.

Salminen påpekar att fler munskydd i gatubilden fortfarand­e inte tar bort behovet av god hosthygien, handtvätt och säkerhetsa­vstånd.

– Och munskyddet betyder inte att man kan gå ut om man är sjuk. Har man snuva, hosta eller ens lite ont i halsen ska man låta testa sig eller hållas hemma tills man helt säkert är frisk, säger han.

Andelen smittfall bland personer under 30 år har ökat stadigt sedan mars. I mars utgjorde de som var yngre än 30 år cirka 17 procent av alla smittade, nu utgör de 63 procent. Vad ska vi förstå av detta? – Det man ser är att 63 procent av smittfalle­n nu finns bland yngre finländare. Däremot kan man inte jämföra vårens siffror med dem vi ser nu. I dag hittar vi fallen på ett helt annat sätt än i våras och smittspårn­ingen är aktivare nu.

Under den senaste månaden har många unga exponerats för smitta under evenemang som kopplar till studierna och studielive­t. Hur ser du på det?

– Det är förstås tråkigt, ingen av oss vill ha en ökning i fallen, men de unga är unga bara under en viss tid i sitt liv och uppfattar kanske inte sjukdomen som så allvarlig för egen del.

– De yngre riskerar ändå att smitta sina nära och kära som kanske inte klarar sig undan med bara lindriga symtom, det skulle jag hoppas att de yngre tänker på.

Salminen påpekar att de som arrangerar olika evenemang behöver tänka över säkerhetsf­rågorna ordentligt.

– Det är kanske också värt att fråga sig om det är nödvändigt att ordna precis alla evenemang just nu.

Ökar smittfalle­n nu särskilt mycket i någon smalare grupp bland de yngre? – Den största ökningen finns i åldersgrup­pen 20–40 år. Tjugopluss­arna är den största gruppen, vilket tyder på yngre studerande, men det finns också fler fall bland 30-åringarna. Så ser vi en viss ökning bland dem i gymnasieål­dern.

För tillfället har 908 000 coronatest gjorts i Finland. De laboratori­ebekräftad­e smittfalle­n var 9 195 på tisdagseft­ermiddagen.

Den största ökningen finns i åldersgrup­pen 20–40 år. Tjugopluss­arna är den största gruppen, vilket tyder på yngre studerande, men det finns också fler fall bland 30-åringarna. Mika Salminen, direktör för avdelninge­n för hälsosäker­het vid Institutet för hälsa och välfärd THL

 ?? FOTO: OLIVIA RANTA/LEHTIKUVA ?? Om några dagar väntas Institutet för hälsa och välfärd ge sina nya munskyddsr­ekommendat­ioner.
FOTO: OLIVIA RANTA/LEHTIKUVA Om några dagar väntas Institutet för hälsa och välfärd ge sina nya munskyddsr­ekommendat­ioner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland