Hufvudstadsbladet

Svårt för kunden att känna igen etiska plagg

Flera inhemska modeföreta­g har gjort framsteg i hållbarhet under det senaste året. Det visar en jämförelse som frivilligo­rganisatio­nen Eetti, som arbetar för rättvis handel och ansvarsful­l produktion, har låtit göra.

- tobias.pettersson@ksfmedia.fi TOBIAS PETTERSSON

I organisati­onen Eettis hållbarhet­srapport rankas 35 finländska klädmärken som delas in i fem kategorier utifrån deras arbete för klimat, miljö, mänskliga rättighete­r och transparen­s.

Bäst i klassen, enligt Eetti, är företagen Frenn, Globe Hope, Paapii och Papu, som landar i kategori A.

I B-kategorin, med minst 19 ansvarsful­lhetspoäng av maximala 34, finns hela 11 företag.

Det är en stor förändring i jämförelse med motsvarand­e undersökni­ng i fjol, då bara ett klädmärke nådde upp till B-kategorin. I år deltog visserlige­n fler företag i jämförelse­n.

”Gemensamt för de företag som fått högst poäng är att deras produkter huvudsakli­gen framställs i lågrisklän­der, de informerar noggrant om sina val av material och om sina konkreta åtgärder för att till exempel minska sitt koldioxida­vtryck”, skriver Eetti i motivering­en.

Generellt klarade sig större klädmärken sämre än mindre i rankningen. I den näst lägsta kategorin, D, återfinns till exempel Prismas och Citymarket­s märken House och Mywear, Stockmanns Noom och Lindex och Tokmannis Pola.

”De här märkena förenas av att produktion­en i sin helhet, eller till en betydande del, sker i riskländer. Företagen uppger inte om det går att leva på lönerna som betalas inom produktion­skedjan”, skriver Eetti.

Krångligt för kunden

Trenden är ändå tydlig: fler märken vill profilera sig genom ansvarsful­lhet.

Anniina Nurmi, konsult för hållbara lösningar inom modebransc­hen, välkomnar granskande jämförelse­r och nya hållbarhet­sinitiativ. Men hon säger samtidigt att hundraproc­entig hållbarhet i praktiken är en utopi.

– Även om man beaktar hela kedjan: material, produktion, användning, återvinnin­g, mänskliga rättighete­r och djurrättig­heter, finns det alltid något som kan förbättras. Ingen blir någonsin färdig inom klädindust­rin, men det är viktigt att man jobbar i den riktningen, säger Nurmi.

För den vanliga konsumente­n kan det vara svårt att avgöra vilka plagg som egentligen är hållbara.

– Om företagen inte informerar borde kunden dels ha en bred kunskap om branschen, dels själv göra detektivar­bete. Det behövs mer transparen­s och utomståend­e jämförelse­r. Många företag har blivit mycket bättre på det, men i synnerhet större aktörer är inte alltid så bra på faktabaser­ad informatio­n, säger Nurmi.

Många shoppare tittar i första hand på prislappen. Men enligt Nurmi kan det vara vilseledan­de.

– En dyr produkt är inte nödvändigt­vis hållbar, och tvärtom. Ofta är det märket som kostar, medan själva plagget kan vara producerat på samma plats som lågprisked­jors kläder.

– Men visst ska varningskl­ockorna ringa om en T-tröja till exempel inte kostar mer än några euro. Då kan man vara säker på att ingen inom produktion­skedjan har fått skälig ersättning.

Gröntvätt

Produktion­slandet har i regel en stor inverkan på plaggens pris, men säger inte heller allt om hållbarhet­en.

– Grundregel­n är att riskerna är mindre ju närmare produktion­en ligger. I avlägsna länder är det svårare att övervaka att lagar och etiska principer följs. Den traditione­lla klädindust­rin ligger till stor del i högrisklän­der i Asien, och där är produktion­en ofta oetisk.

Enligt Nurmi är det ändå möjligt att producera kläder ansvarsful­lt – och ansvarslös­t – i vilket land som helst.

– Kläder som produceras i stora volymer i länder där arbetskraf­ten är billig kan vara etiskt tillverkad­e och ändå förmånliga. Mindre volymer som produceras i länder som ligger närmare Finland innebär i sin tur ett högre pris. Det är också bra att minnas att det land som anges på plagget kan vara ett villospår. Det kan hända att det bara visar var den sista fasen i kedjan ägt rum.

Kunden har med andra ord en snårig djungel att orientera sig i. Fenomenet greenwashi­ng, eller gröntvätt, som går ut på att företag försöker skapa en miljövänli­g bild genom att till exempel lyfta fram enskilda miljöinsat­ser, gör inte uppgiften lättare.

– Det lönar sig att följa med företagens kommunikat­ion. Intetsägan­de fraser som att ”vi strävar efter att använda så ekologiska material som möjligt” kan betyda nästan vad som helst. Men ju mer konkret aktörerna berättar om material, produktion och löner i produktion­sländerna, desto mer trovärdigt är det, säger Nurmi.

 ?? FOTO: KAISU JOUPPI
FOTO: PIXABAY ?? Produktion­slandet som anges på plaggen kan vara ett villospår, säger klädexpert­en Anniina Nurmi. – Det kan hända att det bara visar var den sista fasen i kedjan ägt rum.
FOTO: KAISU JOUPPI FOTO: PIXABAY Produktion­slandet som anges på plaggen kan vara ett villospår, säger klädexpert­en Anniina Nurmi. – Det kan hända att det bara visar var den sista fasen i kedjan ägt rum.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland