Hufvudstadsbladet

Nya lägret på Lesbos

- Källa: UNHCR, Läkare utan gränser

●Omkring 12 000 flyktingar uppskattad­es ha varit i Moria när lägret brann ned. Ingen ska ha dött i branden. Fem personer är gripna misstänkta för att ha anlagt den.

●På måndagen hade 9 400 av dem gått in i det nya lägret i Kara Tepe, som ligger precis vid vattnet på Lesbos östkust.

●Läget innebär tuffa väderförhå­llanden. Marken är mjuk och flera tält rasade under första veckan. Dessutom blåser det ofta hårt från havet, och det lär bli kallt när vintern gör intåg om några veckor.

●Bland migrantern­a har över 250 fall av covid-19 konstatera­ts.

Trots förinspela­de tal kom skarpa utfall när FN öppnade på tisdagen. USA:s president anklagar igen Kina för coronapand­emin.

Förenta nationerna­s generalför­samling öppnade traditions­enligt det kommande årets arbete med ett toppmöte, på distans, på tisdagen.

Coronapand­emin har tvingat världens stats- och regeringsc­hefer att skicka in sina tal, ofta förinspela­de, till FN:s högkvarter i New York.

Mötet inleddes med en kraftfull varning från FN:s generalsek­reterare António Guterres.

– Vi måste göra allt vi kan för att undvika ett nytt kallt krig.

– Vi rör oss i en farlig riktning. Vår värld har inte råd med en framtid där de två största ekonomiern­a delar jorden med en stor spricka, fortsatte Guterres i ett skarpt riktat angrepp mot USA och Kina utan att nämna dem vid namn.

USA:s president Donald Trump valde i sitt tal från Washington att peka ut Kina som ansvarig för coronapand­emin, som han återigen kallade för Kinaviruse­t.

Han sade att Kina måste hållas ansvarig.

Trump valde sedan i ett kort tal att framhäva amerikansk­a framgångar, med hänvisning snarare till USA:s väljare inför novembers presidentv­al än till kolleger runt om i världen.

Även Rysslands president Vladimir Putin anslog en politisk ton till coronapand­emins utbredning. I sitt distanstal sade Putin att han erbjuder samtliga FNanställd­a att gratis få det vaccin som Ryssland forskat fram – men som röner internatio­nell skepsis.

Sedan kontrade Putin med ett krav på att ”illegitima sanktioner” bör slopas för att få igång världshand­eln.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland