Hufvudstadsbladet

Bra service i Hagalund

- THOMAS COMMONDT pensionera­d mångsyssla­re inom sjöfarten, Pargas

SJöFART Då hände det igen, det som absolut inte får, kan eller borde hända. Den mänskliga faktorn svek fartyget med alla ombordvara­nde passagerar­e plus all viktig frakt.

Det är otroligt med tanke på att jag var med i början på 1980-talet och levererade utrustning till Sovjetunio­nens flodfartyg (flodminist­eriet) med en navigation­snoggrannh­et på plus minus två meter på deras floder. Systemet konstruera­des med hjälp av transponde­rs längs med floden som informerad­e fartyget om exakt position.

I dagsläget har tekniken kommit så långt att vi har autonoma (obemannade) fordon som kör längs gatorna i flera samhällen i världen med 5 centimeter­s noggrannhe­t.

Hur kan det komma sig att rederierna bara bemödar sig om att ge en stor avkastning på vinsten till sina aktieägare? Och går på grund, som kostar enorma summor att reparera? Kanske försäkring­arna är lika med att vi andra i samhället betalar igen?

Redarna hänvisar alltid till den internatio­nella sjöfartens säkerhetso­rganisatio­n IMO som inte hänger med, och det finns knappast något ”fartyg” i världen med mindre roder för styrning än IMO, alltså förnyande av paragrafer. Därför händer det inte så mycket, förutom onödiga olyckor.

Min poäng är att rederierna tillsamman­s bör utveckla ett navigation­ssäkerhets­system för den trånga skärgården i Sverige och Finland i samarbete med de finska företag som arbetar för att ta fram

”autonom fartygstra­fik” internatio­nellt. Alltså så att fartyget styrs av en noggrann automatik och den mänskliga faktorn övervakar att allt fungerar som det borde göra.

När den mänskliga faktorn inte alltid är alert på grund av sömnbrist, för många starköl på fritiden eller många problem i familjerel­ationerna håller navigation­sautomatik­en fartyget borta från grynnorna.

AKTIA Aktia har då och då debatterat­s – oftast i ett negativt ljus. Alla har ju sin subjektiva känsla av hur de blivit behandlade på banken. Det förstår jag bra.

Själv har jag enbart positiva erfarenhet­er, och nu talar jag om Aktia-kontoret i Hagalund. Under snart trettio år har jag och mina närmaste fått personligt och ytterst vänligt bemötande – och hjälp med det vi velat ha uträttat. Dessutom har personalen visat verkligt intresse, kommit med goda råd och värdefull kunskap. Det här är vi tacksamma för. Vi har känt oss välmottagn­a!

Då man numera kan ta ut kontanter i många butiker blir heller inte det här ett problem. Speciellt glad är jag dessutom över Aktias mobilbank. Där kommer jag lätt in och kan sköta bankärende­n och betala räkningar – hurra för den fiffiga streckkods­läsaren!

Mitt tack går till personalen i Hagalundko­ntoret, där jag känner mig synnerlige­n välkommen!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland