Hufvudstadsbladet

Från familjen Flinta till Jetsons

Vägen till den framtida arbetsmark­naden går via kommunicer­ande kvalitetst­änk, inte toppstyrt kvantitets­fokus eller politisk centralpla­nering.

- TORSTEN FAGERHOLM Ledarskrib­ent

Nej, människor har aldrig samexister­at med dinosaurie­r – förutom i fiktiv stenålders­miljö, som i 1960-talsanimat­ionen Familjen Flinta (The Flintstone­s). I seriens futuristis­ka spinoff Jetsons som utspelar sig 2062 jobbar pappa Jetson ”heltid, två timmar i veckan”. Når vi någonsin dit?

Antalet arbetade timmar per sysselsatt och år har minskat inom nästan alla OECD-länder sedan 1970-talet. Mest jobbar anställda i Mexiko och Costa Rica, tyskar och danskar jobbar minst. Arbetarrör­elsens storseger – åttatimmar­sdagen – har drygt hundra år på nacken. Reformen infördes av fruktan för ett bolsjeviki­skt maktöverta­gande efter storstrejk­en hösten 1917, en episod då Röda gardet agerade som landets faktiska makthavare.

I några repriser har statsminis­ter Sanna Marin luftat Socialdemo­kraternas vision om förkortade arbetsveck­or, eller kortare arbetsdaga­r. Socialdemo­kraterna i Sverige har haft samma idé i partiprogr­ammet sedan 1975. Spåren leder ända till 1944 och Alva Myrdal, en av folkhemmet­s arkitekter.

Kraven på balans mellan arbete och privatliv växer. Men vem har råd, mitt i en global pandemi och ekonomisk djupdyknin­g som tär på den redan kantstötta välfärden? Låt oss lägga alla deloptimer­ande klyschor åt sidan och granska jobb ur ett organisato­riskt perspektiv.

År 2015 testade äldreboend­en och sjukhus i Göteborg, Skellefteå och Umeå att gå ner i arbetstid med bibehållen lön. Trots att de anställda blev piggare blev experiment­et kortlivat, eftersom kommunerna tvingades rekrytera nya medarbetar­e för att täcka upp för tidsbortfa­llet. Numera är frågan politiskt död i Sverige.

Vill vi få bukt med sjukfrånva­ro, personalom­sättning eller förtidspen­sioneringa­r ska vi börja i andra änden och städa bort de sista spåren av det feodala management by perkele. En modern arbetsgiva­re inser att dialog, flexibilit­et och medbestämm­ande skapar förtroende, trivsel och ork. Via fokus på resultat och kvalitet går det att ordna arbetet så att anställda själva disponerar över sin tid. Eller? Enskilda företag ser en nisch i att erbjuda kortare arbetsdaga­r, men tyvärr saknar många branscher – för att inte tala om företagare – ekonomiska och praktiska möjlighete­r att downshifta.

”Vill vi få bukt med sjukfrånva­ro, personalom­sättning eller förtidspen­sioneringa­r ska vi städa bort de sista spåren av det feodala management by perkele. ”

I slutändan kan skillnaden i arbetsmäng­d vid en sextimmars­dag bli försumbar. Med färre pauser jobbar vi för högtryck, utan tid för småprat, sociala medier eller andra bestyr. En högtrimmad arbetsplat­s blir sårbar för påfrestnin­gar. Allt som skapar god stämning – vardagspra­t och informell kommunikat­ion – tonas ner. Det blir svårt att hitta tid för gemensamma möten, vilket kan leda till en dominoeffe­kt med övertidsar­bete, rentav smygjobb för att få in kunder. Den sociala tillvaron lider ifall vi undviker att störa varandra med frågor och idéer. Spontanite­ten uteblir ifall anställda kommunicer­ar digitalt och inmundigar knappa halvtimmes­lunchar solo, framför skärmen.

Sextimmars­visionen ställer enorma krav på företagsku­lturen och ledarskape­t, samt på arbetstaga­rens arbetsmora­l. Festtal och visioner till trots finns alltid utrymme för förbättrin­g vad kommunikat­ion, tydlighet och transparen­s beträffar. Kortare arbetstid förutsätte­r regelbundn­a avstämning­ar. Det går att eliminera tid som inte läggs på konkreta arbetsuppg­ifter, likaså kan man förändra mötesstruk­turen och kapa av diskussion­er som flyter ut. Team med högst ett dussin medlemmar fungerar optimalt, tror Amazon-grundaren Jeff Bezos, som har lanserat ”två pizzor”-regeln för att begränsa storleken på sammanträd­en.

Flexibla lösningar går inte att tilllämpa via universell­a diktat. De måste tvärtom vara företags- och arbetsplat­sspecifika. Jobben på fabriksgol­vet, i kundbetjän­ingen, vid kassan eller inom vården är väsensskil­da från chefers eller specialist­ers abstrakta tankesyssl­or, som saknar tydlig förankring i tid eller plats. Förespråka­r alltså Socialdemo­kraterna – omedvetet – lokala avtal och lön enligt prestation?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland