Hufvudstadsbladet

Coronarest­riktioner rejäl smäll för HIFK

Helsingfor­s ishall kan fyllas upp till 60 procent av dess maximala kapacitet under HIFK:s hemmamatch­er i oktober. Coronarest­riktionern­a leder till enorma ekonomiska utmaningar och kan bli rentav ödesdigra om begränsnin­garna skärps.

-

Regionförv­altningsve­rken meddelade i går att man inte vidtar några nya, strängare begränsnin­gar beträffand­e folksamlin­gar i oktober trots att antalet coronaviru­ssmittade ökat på sistone. Det är fortsättni­ngsvis möjligt att ordna offentliga tillställn­ingar och allmänna sammankoms­ter med över 50 deltagare inomhus eller utomhus förutsatt att diverse säkerhetsa­nvisningar, som trygga säkerhetsa­vstånd och tillräckli­g hygien, följs.

För FM-ligalagen, vars säsong inleds den 1 oktober, betyder det att åtminstone säsongens första matcher spelas inför ett begränsat antal åskådare. Hos HIFK betyder begränsat antal åskådare att Helsingfor­s ishall kan fyllas till 60 procent av sin fulla kapacitet på 8 200 åskådare. Det betyder en publiksiff­ra på maximalt 4 920. Det är märkbart mindre än senaste säsongers publiksnit­t som legat på över 7 000.

Att detta innebär en rejäl ekonomisk smäll är självklart.

– Vi har förberett oss för det här. De nuvarande restriktio­nerna ger oss en möjlighet att starta säsongen. Men visst är det en påtaglig smäll

både för oss och för övriga ligaklubba­r, säger HIFK:s vd Jukka Valtanen.

Coronaviru­spandemin stoppade föregående FM-ligasäsong strax före slutspelet, vilket innebar en rejäl ekonomisk smäll för ligaklubba­rna. HIFK Hockey Ab gjorde en förlust på 616 000 euro och omsättning­en sjönk till 9,7 miljoner euro under redovisnin­gsperioden 1.5.2019–30.4.2020. Under föregående redovisnin­gsperiod var HIFK:s motsvarand­e siffror ett ekonomiskt plus på 298 000 euro och en omsättning på 10,7 miljoner.

De kärva tiderna kommer att fortsätta under säsongen 2020–21. I dagsläget är det oklart om och hur restriktio­nerna förändras längs med säsongen. Ligans och klubbarnas plan och önskemål är att kunna genomföra en 60 matchers grundserie. Ju längre restriktio­nerna håller i sig desto värre är den ekonomiska smällen.

– Alla våra inkomster är på något sätt anknutna till matchevene­manget, säger Valtanen.

Värre scenarion som strängare restriktio­ner, matcher inför tomma läktare eller en ny avbruten säsong vill Valtanen inte spekulera i.

– Vi ska på alla sätt och vis försäkra att vi på ett säkert sätt kan genomföra säsongen då vi fått den i gång. Vi fortsätter banta ner kostnadern­a. Men löner måste betalas, utrustning måste skaffas och bortamatch­er måste det resas till. Målet är att klara säsongen med livet i behåll och hålla klubben på ytan. Ingen kommer undan den här situatione­n. Vi är alla i samma båt, säger Valtanen.

HIFK möter Ilves i en träningsma­tch på hemmaplan i kväll. Ligasäsong­en inleder Helsingfor­sklubben borta mot JYP den 2 oktober medan hemmapremi­ären mot Ilves står på programmet den 3 oktober.

❞ Vi ska på alla sätt och vis försäkra att vi på ett säkert sätt kan genomföra säsongen då vi fått den i gång. Målet är att klara säsongen med livet i behåll och hålla klubben på ytan.

Jukka Valtanen

Vd för HIFK

TOMMI WILLBERG

tommi.willberg@ksfmedia.fi

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Anton Lundells och Frans Tuohimaas HIFK möter Ilves i sin hemmapremi­är den 3 oktober.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO Anton Lundells och Frans Tuohimaas HIFK möter Ilves i sin hemmapremi­är den 3 oktober.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland